Папа завршио посету Сарајеву

САРАЈЕВО – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања завршио је вечерас једнодневну посету Босни и Херцеговини која је под мотом „Мир вама” трајала нешто више од 11 сати.

Како извештавају агенције, папи је уприличен свечани испраћај на аеродрому, а чланови делегације БиХ и Ватикана захвалили су му на упућеној поруци мира, саживота, дијалога и међусобног разумевања.

(Фото АП)

(Фото АП)

Папу Фрању испратили су, између осталог, члан Председништва БиХ Драган Човић и врхбосански надбискуп, кардинал Винко Пуљић, министарка одбране Марина Пендеш, председник Федерације БиХ Маринко Чавара и федерални премијер Фадил Новалић, навела је Фена.

Хина, пак, наводи да папа, као ни приликом доласка није пропустио прилику да се рукује и са члановима аеродромског особља и младима који су га у народним ношњама на аеродрому данас и дочекали.

На њему нису били видљиви знаци умора и осмех му није силазио са лица, извештава хрватска агенција.

Посету је поглавар завршио обиласком Надбискупског центра за пасторал младих „Јован Павле Други”.

Папу су поздравили химном „Стопама мира”, која је посебно припремљена за ову прилику.

Песму су извели заједнички хор Емаус, бенд Антониус, ВИС Емануел и ВИС Јукиц, наводи портал „Кликс.ба”.

papa-sa-2

„Ви сте пролећни цветови и у вама видим жељу да идете напред, а не назад у деструкцију и прошлост”, поручио је младима након целодневне посете Сарајеву папа Фрања.

Млади су говорили о свом искуству вере, екуменском раду и међурелигијском дијалогу, а постављавали су папи и питања, од којих је једно било какву поруку о миру би оставио младима.

„О миру је лако причати, и моћници овог света причајући о миру теоретишу, а с друге стране продају оружје. Од вас, као прве постратне генерације, очекујем интегритет и поштење, и да стварате мостове који це бити сусрет једних са другима”, рекао је поглавар Римокатоличке цркве.

Претходно је Фрања посетио самостан Светог крижа у Ковачичима, познатији као Фрањевачки међународни студентски центар, гђе је и седиште управе фрањевачке провинције Босне Сребрне.

Папа се у том центру састао са представницима све четири верске заједнице у БиХ – католицима, православцима, муслиманима и Јеврејима, којима је обећао подршку у међурелигијском дијалогу.

papa-sa-3

Делегације тих верских заједница током сусрета предводили су кардинал Пуљић, реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, владика захумско-херцеговачки Григорије и председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакуб Финци.

„Дијалог је школа човечности, фактор јединства који помаже да се изгради друштво засновано на толеранцији и међусобном поштовању”, рекао је папа.

Он је навео да цени све оно што су представници верских заједница учинили до сада и да их подржава у настојању око изградње мира.

У име муслимана у БиХ, најмногобројније верске заједнице, папу је поздравио реис Кавазовић, изразивши дубоко уверење да је основни задатак свих верских лидера осмишљена борба против моралног релативизма, а све у корист ширења духа оптимизма, покајања и наде.

„Све недоречености и контроверзе око неразумевања савременог европског идентиета најнепосредније се одражавају у БиХ. Геноцид који је овде почињен над босанским муслиманима и који је пресуђен у Међународном суду у Хагу, обавезује све нас да изнова испитујемо нашу веру и постојање”, рекао је Кавазовић

Испред Српске православне цркве, друге по величини верске заједнице у БиХ, папу је поздравио владика Григорије.

papa-sa-4

„Дошли сте у БиХ и њену престоницу град Сарајево, зато што једној страдалној и напаћеној земљи желите да дате подршку да се поново исправи и пронађе људско лице. Сарајево које сте посетили данас и Мостар у коме Вас очекујемо, су градови који подсећају на Јерусалим зато што су место страдања”, истакао је Григорије.

Оценивши да је долазак папе у Сарајево утеха посебно за католике, Григорије је истакао да ништа мању радост не осећају ни православни хришћани у сусрету са поглаваром Римокатоличке цркве.

Председник Међуреигијског већа и лидер јеврејске заједнице у БиХ Финци је казао да је та верска заједница у БиХ основана пре 450 година.

papa-sa-6

„Нећемо вас лагати јер нисмо политичари, није овде мед и млеко. Проблема има, али смо спремни да их решавамо, и то можемо само ако будемо радили заједно. Ради се о проблемима које смо сами себи створили па их сами морамо и превазићи”, казао је Финци.

Папа је, наводе агенције, нагласио да заиста цени све што је до сад учињено.

„Подстичем вас у вашем настојању око изградње мира чији сте први чувари овде у БиХ као верске вође. Јамчим вам да ће католичка Црква наставити пружати пуну потпору и бити потпуно на располагању”, додао је папа Фрања.

papa-sa-7

Поглавар Римокатоличке цркве је током посете пожелео да никада више не буде рата и позвао на дијалог, слогу, правду и праштање.

Од муслимана, православаца и католика затражио је да оставе за собом „дубоке ране” из босанско-херцеговачке прошлости и да заједнички раде на мирној будућности, истакао да је дијалог најбитнија ствар, а политичарима указао да су одговорни за „племенити задатак” да буду први који ће служити својим заједницама, радећи на чувању темељних људских права.

Трећи папински поход БиХ уједно је прва таква посета која има и државнички карактер, за разлику од оних из 1997. и 2003. када је тадашњи папа Јован Павле Други боравио у пасторалном походу Сарајеву, односно Бањалуци.

У Сарајево је папа стигао јутрос из Рима, где га је дочекала вишечлана делегација коју су предводили хрватски члан Председништва, кардинал Пуљић и апостолски нунциј Луиђи Пежуто, да би му потом био приређен и свечани дочек, уз највише државне почасти испред и у Председништву БиХ.

papa-sa-8

Атмосфера на стадиону Кошево уочи доласка Папе (Фото АП) 

Папа, који се поклонио пред заставом земље домаћина, током сусрета са државним врхом нагласио да је радостан сам што је у граду „који је много пропатио у крвавим сукобима”, али који је поново постао место дијалога и саживота.

Шеф ватиканске државе је нагласио потребу за разговором, откривање богатства свакога, при томе поштујући сваког појединца, и подсетио да су отворене и велике ране недавне прошлости, али да се на будућност „може гледати са надом”, док је за Сарајево, али и БиХ, рекао је да има посебан значај за Европу и цели свет.

Папу је испред Председништва БиХ, у име бројне босанско-херцерговаче делегације дочекао председавајући Председништва Младен Иванић који је потом навео да је БиХ „место сусрета, место различитих култура и заједница, место у којем народи дели исту историју” и додао да се жели изградити нова БиХ, „по мери човека”.

Централни догађај посете папе Фрање Сарајеву била је миса на стадиону Кошево, одакле је пред око готово 70.000 верника из региона и света, пожелео да никад више не буде рата и нагласио да су те речи још један вапај из града и земље која је у недавној прошлости доживела страховите ратне патње.

„Благо миротворцима”, подсетио је Папа на речи Исуса Христа, које су, додао је, увек вредан позив и данас се молио за „милост свима, за праведност, стварање мира, а не рата и неслоге”.

Сарајево је одисало празничном атмосфером, уз заставе Ватикана и БиХ, бројне плакате с папиним ликом и геслом „Мир вама”, а изразе срдачне добродошлице папи су упутили и медији на својим насловним и интернет странама.

О папиној посети Сарајеву извештавали су бројни светски медији, наглашавајући да је папа дошао да би донео поруку мира и саживота у земљи која је била суочена са ратним разарањима, и ради охрабривања помирења после трогодишњег рата 1990-их позвао муслимане, православце и католике да „варварство” рата оставе иза себе и заједно раде на стварању мирне будућности.

papa-sa-9

Федерални МУП саопштио је да су поводом данашње посете све полицијске агенције у БиХ биле ангажоване како би стање безбедности било на највишем нивоу и како би се посета успешно окончала.

Федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара рекао је да је посета била безбедносни изазов за све полицијске агенције и захвалио припадницима свих полицијских агенција на изузетној сарадњи и доброј координацији.

Према незваничним информацијама, око шест хиљада припадника разних полицијских и безбедносних агенција било је ангажовано на очувању безбедности.

Агенције

(Политика, 6. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4HTCategories: Преносимо

2 replies

 1. У овом контексту ваља указати на југословенске републичке границе и на Светску Федералну Владу са седиштем у Сједињеним Америчким Државама у коју је Јосип Броз укључио југословенске представнике др. Алексу (Алоша) Беблера и др. Лазара Мојсова (World Federal Government, United World Federalist, World Constitution and Parlament Assocation ) да би се уклопио у виталне интерсе западно-еврпских и америчких империјалиста које оличавају тријалисти: чаробњаци међународне масонерије, римски католички темплари и кабалисти (Види: Olivia Marie O’Grady, The beast of the apocalypse, Benicia, California, 1959, str. 397; Gary H. Kah, En route to global occupation – A high ranking Government Liaison exposes the secret agenda for world unification, Lafayette, Louisiana, 1992, str. 189).

  Такође, ваља поменути и један разговор индијског премијера Индире Ганди са дописником Танјуга у којем дословно стоји:

  “Прошла су времена када су границе мењане силом – изјавила Индира Ганди
  говорећи о кризи на Средњем истоку и наглашавајући да Индија подржава
  иницијативу председника Тита
  (Њу Делхи, 7. Октобра, Танјуг) – Индијски премијер Индира Ганди изавила је да
  ће приликом предстојеће посете нелом европским земљама и УАР разматрати са лидерима тих земаља најактуелније међународне проблеме, али да са интересовањем очекује и разговоре о билатералним односима између Индије и тих земаља. Ову изјаву Индира Ганди дала је у интервјуу са дописником Танјуга у Њу Делхију Ладиславом Брузорем уочи свога одласка у посету Београду, Варшави, Букурешту, Софији и Казру. На путу у Варшаву, индиски премијер ће се зауставити у Москви. Индира Ганди изразила је забринутост због ситуације на Средњем истоку истичући да се мир може обезбедити само повлачењем израелских снага на положаје од 4. јуна и правичним и часним решењем проблема палестинских избеглица… Прошла су времена када су границе мењане силом…” (Види: Борба, Београд, 8. Октобар 1967).

 2. Полазећи од чињенице да је папа Франциско за циљеве римске католичке црквене корпорације и западно-европске и америчке корпоративне и глобалне стратегије, прошле године рекао “да је распад Југославије био разумљив пошто је реч о толико различитим културама да нису могли опстати заједно без лепка…” (Види: http://www.vesti-online.com/ 13.06.2014. Vesti/Svet/411055/Papa-Raspad-Jugoslavije-razumljiv).

Оставите коментар