Пољски кардинал: Патријарх Кирил одбио да се сретне са папом Франциском у Кракову 2016.

Руски патријарх Кирил одбио је позив да 2016. године посети пољски град Краков у време одржавања Светског дана омладине иако је домаћин сигнализирао да би се тада сусрео са папом Франциском.

Руски патријарх Кирил

Руски патријарх Кирил

Ово је саопштио архиепископ Кракова кардинал Станислав Дзивиш. Открио је да је од митрополита Илариона, руководиоца Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, поруку поглавара РПЦ у којој се наводи да је позив за долазак у Краков примљен, али да не може бити прихваћен.

Према Дзивишовим речима, руски патријарх је прецизирао да на позив „не може позитивно одреаговати због начина на који Конференција пољских епископа се поставља према руско-украјинским односима”.

Сам Дзивиш је изразио жаљење због одбијања патријарха Кирила да дође у Краков. Притом је нагласио да му је несхватљиво због чега поглавар Руске православне цркве „не жели да искористи важну могућност за екуменски дијалог”.

Сам папа Франциско је у интервју аргентинском листу La Voz del Pueblo открио да пред спавање обично чита дела „великог духовног учитеља” – Светог Силуана Светогорског, монаха Цариградске патријаршије руског порекла.

Интервју папе Франциско листу La Voz del Pueblo

Интервју папе Франциско листу La Voz del Pueblo

Папа је у том интервју открио да спава само шест сати, у летњем периоду и поподне у време сиесте.

Франциско је аргентинском листу рекао да је римска La Repubblica једини лист који чита сваки дан. И то ујутро и – само по десетак минута. Нагласио је да телевизију не гледа од 1990. и да се не служи интернетом.

Истакао је да би желео да о њему, када га више не буде, говоре: „Он је био добар човек који је покушавао да чини добро.”

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 1. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4GVCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. „…Истакао је да би желео да о њему, када га више не буде, говоре: „Он је био добар човек који је покушавао да чини добро…”. Не искључујем да он то баш и искрено (на језуитски начин) жели. Али, позивати руског патријарха на виђење баш у Пољску – после свих ствари и догађаја у историјској позадини између фанатичних римокатолика Пољака и православних Руса, и у светлу садашње контроверзе око Украјине, показује или потпуни недостатак такта, или – што је највероватније тотални цинизам, тако својствен римокатоличкој цркви.

Оставите коментар