Владика Григорије: Долазак папе у Сарајево охрабрује

МОСТАР – Долазак папе Фрање у Сарајево је верски догађај од важности првенствено за Католичку цркву, а његов сусрет са православнима током те посете је догађај који буди наду и шаље охрабрујућу поруку, изјавио је владика захумско-херцеговачки Григорије.

Извор: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Извор: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Владика Григорије, који ће предводити делегацију СПЦ током посете папе Фрање Сарајеву, каже да је долазак поглавара Католичке цркве значајан догађај за било коју средину, те да су разлози за то јасни.

Папа је, каже владика, личност која предводи преко милијарду верника и као такав је „глава“ најбројније хришћанске Цркве на свету.

И политичка тежина коју као председник једне мале, али утицајне државе поседује такође је нешто што се подразумева као један од аспеката сваке његове мисије, поручује владика и истиче да је долазак папе, на плану међухришћанског дијалога веома подстицајан и за Православну цркву.

„Непосредан сусрет је предуслов сваког дијалога и надасве предуслов живота. Зато је и овај сусрет римског папе и нас православних, догађај који буди наду и шаље охрабрујућу поруку“, навео је владика.

Истиче да, имајући у виду да овај сусрет треба да се догоди у Сарајеву, граду у којем је, подсећа, живео највећи број хришћана у БиХ, међу којима је било Христових следбеника и западног и источног обреда, даје овом сусрету још битнији предзнак.

„Тужна је чињеница да је данас број хришћана у граду на Миљацки готово занемарљив, те папин долазак доживљавамо и као охрабрење и признање постојаног сведочанства преосталих верника Христове вере у Сарајеву“, указао је владика Григорије.

Папа Фрања, по речима владике Григорија, својим једноставним али зато снажним проповедањем јеванђеља у нашем времену успева да пред свет изнесе непатворену реч Божју.

„За вернике, а поготово за оне који се труде у проповедању јеванђеља (што и јесте задатак свих крштених) то је инспиративан знак да се може сведочити вера у овом једнако као и другим временима. Потребна је, међутим, храброст и доследност, уз искрено покајање и међусобно праштање“, поручио је владика захумско-херцеговачки.

(Танјуг/РТВ, 4. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4H3Categories: Преносимо

4 replies

  1. Срам те било.

  2. Dolazak pape u Sarajevo je dolazak organizatora etničkog čišćenja Srba iz ovoga grada kao i ovjeravanja dokle je Vatikan stigao u svom napredovanju prema Drini. Mladene Duriću, nisi mi više moj omiljeni pop.

  3. Владика Григорије је паписта. Нека пита народ, ако сме, шта мисли о њему!

  4. Ако није нека преправка и дотеривање у кухињи ТАНЈУГА и РТВ, онда је ово нешто, што јасно указује на нова размишљања у врху СПЦ. Конвертита све више и више. Нажалост! Питам се, има ли где интегрални текст или саопштење несрећног Младена?

Оставите коментар