Српски либерални савет: Пре споменика пописати све страдале у ратовима 1990-1999.

У уторак 5. маја 2015. године Град Београд је расписао Конкурс за ликовно, архитектонско и урбанистичко решење споменика „Српском народу и грађанима Србије страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославије“ на месту сада постојећег „Вечног пламена“ у Парку пријатељства. Споменик се подиже на основу одлуке Скупштине града од 25. фебруара 2015. године.

konkurs-spomenik

Српски либерални савет поздравља и одлуку Скупштине града и најављено подизање споменика. Ипак, морамо да констатујемо како овом неимарском делу мора претходити и једно много значајније дело: „попис свих жртава и страдалника у оружаним сукобима од 1990. године“.

Срамота је што Србија тек сада врши попис палих у ратовима од 1912. до 1918. године а још већа срамота што, и поред све администрације и дигитализације ни до данас немамо списак страдалих у ратовима 1990-1999. године. Из списка страдалих ће произаћи и наш однос према њима, ко је био борац а ко недужна жртва за чију смрт неко мора бити одговоран.

Сматрамо да је пре подизања материјалног споменика неопходно пописати жртве и страдалнике и подићи им духовни споменик нашег сећања. Држава и град за то имају и институције и капацитете и средства. Уколико нису у стању да то учине нека нама дају овлашћење да то урадимо, ми то и желимо и можемо.

Генерални секретар

Српског либералног савета

Александар Недић

(Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4B8Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Ове 1941-45, као и 1944-48. смо дакле алалили?

  2. Obzirom da g. Nedic kaze da SLS zeli i moze da uradi ovaj vazan posao, molim Vlast da mu da dozvolu i svu potrebnu pomoc.
    Ovaj dug i tezak posao treba raditi dok su jos zivi svedoci i dostupni podaci.

    Da bi se napravio popis stradalih, bice neophodna tesna saradnja sa odgovarajucim organizacijama u HR i BiH i CG. Tu saradnju ce SLS lakse ostvariti nego troma i skupa Drzava

Оставите коментар