Политика: На предлог патријарха Филарет остаје владика

Међу архијерејима постоје различита мишљења о питању спровођења процедура суђења епископима

Редовни мајски сабор Српске православне цркве (Фото: Фонет)

Редовни мајски сабор Српске православне цркве (Фото: Фонет)

На предлог патријарха Иринеја владика Филарет остаје епископ у Епархији милешевској, што су сви епископи прихватили акламацијом, саопштено је „Политици” из врха Српске православне цркве. Филарет ће, до следећег пролећног заседања Сабора, остати на челу те епархије. Ова одлука може се сматрати компромисом имајући у виду да је на Сабору разрешен епископ канадски Георгије. Тако су при крају Сабора помирене две струје владика СПЦ, од којих је једна била за разрешење оба епископа а друга за њихово правично суђење.

Како сазнаје „Политика” у врху СПЦ епископу Филарету на терет се, између осталог, стављало дуговање од 200.000 евра извођачима који су радили на обнови светиња у Епархији милешевској. Владика Филарет рекао је јуче пред сабраћом окупљеном на Светом архијерејском сабору да ће тај дуг вратити, као и да има документацију која показује како је трошен епархијски новац.

Како сазнајемо, владика Филарет нема ништа на своје име, осим државне пензије од 12.000 динара. Наш саговорник из врха СПЦ објашњава да нема епархије без дугова. Он додаје да је епископ зворничко-тузлански Хризостом, на пример, који је био у синодској комисији која је испитивала стање у Епархији милешевској, у Епархији бихаћко-петровачкој, којом је раније управљао оставио дуг од 150.000 евра.

Такође, за „Политику” је у врху СПЦ објашњено и да међу архијерејима постоје различита мишљења о питању спровођења процедура суђења епископима, али су у доношењу одлука јединствени.

Владика Георгије је раније одлуком сабора трајно разрешен управљања Епархијом канадском. Медији су објавили да се владика Георгије враћа у Канаду пре краја сабора. Док је он био у Србији, на појединим интернет сајтовима ревносно су полемисале присталице и противници разрешеног канадског владике.

На званичном сајту Епархије канадске, уз саопштење сабора о трајном разрешењу владике Георгија, објављено је и писмо патријарха Иринеја, који администрира овом епархијом. Поглавар СПЦ обратио се свештенству, управама црквено-школских општина и верном народу. Поручује им да својом љубављу, сарадњом, а нарочито молитвом Свевишњем допринесу јединству и очувању поретка у овој епархији.

„Опомињемо да није време ни за ликовање ни за славље, него за усрдну молитву како бисмо сачували мир и превазишли све несугласице настале у претходном периоду”, наводи патријарх у поруци.

Присталице владике Георгија, од краја априла када је привремено разрешен по одлуци синода, имају посебан сајт симболичног назива „Источник истине”, будући да је званични сајт „Источник” преузела нова управа. На „Источнику истине” објављено је тако да је нови архијерејски намесник протојереј-ставрофор Василије Томић покушао на Спасовдан поново да уђе у манастир у Милтону, седиште Епархије канадске. Епархијски савет му то није дозволио, наводи се на овом сајту, уз напомену да ће примопредаја бити извршена у присуству владике Георгија и да им је то потврдио и патријарх Иринеј.

Протеклих недеља интернетом круже и писма подршке владици Георгију, као и писма против њега. Многа су потписали свештеници Епархије канадске, али у међусобним оптужбама присталица и противника владике Георгија, тешко је разлучити колико је које од тих писама веродостојно. Обе стране оптужују се међусобно да су фалсификовале потписе свештеника, па и присталице и противници разрешеног владике тврде да је већина свештенства уз њих. Уз извештаје медија да у Епархији канадској једни спремају вола на ражњу да прославе одлуку сабора да њихов архијереј буде трајно разрешен, док други тврде да ће владика Георгије заувек бити њихов архијереј, не чуди потреба патријарха Иринеја да непосредно по саопштавању одлуке сабора позове свештенство и вернике у Канади на мир и присебност.

Највише црквено тело, Свети архијерејски сабор започео је заседање прошлог четвртка у Патријаршијском двору у Београду.

Ј. Чалија

(Политика, 22. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4y6Categories: Вести над вестима

Оставите коментар