СРС: Tрибунал наложио повратак Шешеља до 26. маја; Хаг: Без потврде

БЕОГРАД, ХАГ– Служба за сарадњу са медијима Хашког трибунала није могла данас да потврди информацију да је Жалбено веће тог суда донело било какву одлуку у вези са Војиславом Шешељем и његовом повратку у притворску јединицу трибунала.

Фото: rs.sputniknews.com

Фото: rs.sputniknews.com

„Ми немамо никаквих информација о било каквој новој одлуци судских већа у предмету Шешељ. Уколико добијемо било какве информације – свакако ћемо вам их проследити”, наводи се у писаној информацији Службе за сарадњу са медијима Хашког трибунала достављеној Танјугу.

Ни српско Министарство правде није добило никакав допис који би се тицао Шешеља и његовоог евентуалног повратка у Хаг.

СРС: Хашки трибунал наложио повратак Шешеља до 26. маја

Потпредседник Српске радикалне странке Милорад Мирчић рекао је данас да је Жалбено веће Хашког трибунала донело одлуку по којој лидер радикала Војислав Шешељ треба да буде враћен у Хаг до 26. маја.

„Жалбено веће Хашког трибунала издало је налог да Војислав Шешељ до 26. маја буде враћен у притворску јединицу“, рекао је Мирчић.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра 2014. године одлуку да Војислав Шешељ, после једанаест и по година притвора, због тешког здравственог стања, буде пуштен на привремену слободу.

Међутим, Жалбено веће је 30. марта Претресном већу наложило да хитно опозове одлуку од 6. новембра 2014. године о привременом пуштању на слободу лидера СРС и наложи му да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.

Претресно веће није поступило по налогу Жалбеног већа, већ је 10. априла од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији, затражило документацију о његовом тренутном здравственом стању.

Међутим, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду.

Хашко тужилаштво је потом 14. априла Жалбеном већу упутило захтев да наложи Претресном већу да Шешељу хитно наложи да се врати у притворску јединицу трибунала у Схевенингену, а Шешељу је сада пружена могућност да се о том захтеву изјасни.

rs.sputniknews.com

Војислав Шешељ: Нећу се предати, ни бежати

Предсједник Српске радикалне странке /СРС/ Војислав Шешељ изјавио је да још није добио писмени налог да се врати у притвор Хашког трибунала до 26. маја и поновио да се добровољно неће предати, нити ће бјежати.

„Шта ће даље бити и како ће се одвијати ситуација, то не знам, то морате да питате премијера /Србије Александра/ Вучића и председника /Србије Томислава/ Николића“, рекао је Шешељ поводом информације да је Хашки трибунал Влади Србије наложио да га до 26. маја врати у притвор.

Он је подсјетио да Закон прописује да се мора покренути судски поступак пред домаћим судовима који траје 14 дана, да би се одлучило о његовом изручењу, пренијели су београдски медији.

Члан Предсједничког колегијума СРС-а Миљан Дамјановић изјавио је Срни да има поуздане информације да је одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да лидер СРС најдаље до 26. маја буде враћен у притвор у Схевенингену већ стигла на адресу у Немањиној.

Шешељ се на привременој слободи, на коју је пуштен због лошег здравственог стања, налази од 14. новембра. Он се у Србију вратио неосуђен, након 11 година проведених у притвору.

Срна

(Искра, 22. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4xPCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Ogorceni sto Srbija nije uvela sankcije Rusiji, nasi neprijatelji su nam podmetnuli „vruc krompir – Seselja“, u nadi da cemo se oko njegovog izrucenja posvadjati.

    Nadam se da ce nasa Vlada postupiti mudro, po Ustavu i vazecim zakonima.

Оставите коментар