Спутњик, Александра Смиљанић и београдски „Бесмртни пук“

Бесмртни пук и његова српска претеча показали су као је лепо кад су потомци поносни на претке, а још лепше кад преци могу да буду поносни на потомке

besmrtnipukbgd

Мало је јавних манифестација које су последњих година толико задивиле свет као Бесмртни пук, акција која је 9. маја, на Дан победе, на улице градова Русије и неколико околних земаља извела милионе људи. Свако од њих носио је са собом транспарент са фотографијом свог претка – учесника у Великом отаџбинском рату. Ове године, када је манифестација одржана трећи пут на нивоу целе земље, учешће у њој узео је и руски председник Владимир Путин, који је са фотографијом свог оца у рукама предводио колону од 250 хиљада Московљана, одајући почаст херојима Великог отаџбинског рата.

Манифестацију Бемсртни пук иницирали су у мају 2012. године новинари тв-станице ТВ2 у руском граду Томск Сергеј Лапенков и Сергеј Колотовкин, заједно са својим пријатељом и суграђанином Игором Дмитријевим. Том приликом главном улицом Томска шетало је више од шест хиљада људи, носећи више од две хиљаде фотографских портрета учесника Великог отаџбинског рата. Већ следеће године Томску се придружило 120 градова Русије, а 2014. манифестација је одржана у 500 градова у седам земаља. Ове године чак 15 земаља имало је свој Бесмртни пук, укључујући и ослобођене градове у источној Украјини, где су борци за слободу били и на фотографијама и на местима оних који су их носили.

aleksandrapradedamala01

Да међу сродним народима постоје струјања идеја и посебне сагласности и у ћутању, потврдио је у уторак руски портал Спутњик у тексту И Београд је имао „Бесмртни пук“Спутњик је подсетио на Шетњу захвалности – сећање на поносну Србију 2012, одржану октобра пре три године поводом стогодишњице победе српске војске над турском у Кумановској бици, у Првом балканском рату.Спутњик је објавио фотографију једне од учесница те шетње, која је носила фотографију свог прадеде, учесника у Кумановској бици.

Спутњик није знао да је реч била о проф. др Александри Смиљанић, некадашњем министру телекомуникација и у последње четири године најагилнијем и најефикаснијем активисти против продаје српског Телекома. Проф. Смиљанић, њена тетка и брат са фотографијом на којој је писало „Мој прадеда Влада у октобру 1912“ носили су са собом и ордење које је у биткама заслужио потпуковник Српске војске Владимир Анастасијевић, учесник Кумановске битке.

aleksandrapradedamala03

Судећи према тренутку у коме је манифестација Бесмртни пук достигла невероватну глобалну популарност, порука данашњег нараштаја Руса са сликама својих предака – хероја јесте да су и сами спремни да се боре за слободу своје отаџбине. Да „ивер не пада далеко од кладе“, пре три године на исти начин потврдила је и проф. Смиљанић, која се веома активно бори против отуђења српских привредних ресурса, доказујући да је дело њеног прадеде Владе и даље живо и да га таквим држе његови потомци. Лепо је кад су потомци поносни на претке, али је још лепше када преци могу да буду поносни на своје потомке.

Пишући о томе, Спутњик је подсетио на речи директора Института за славистику Руске академије наука Консантина Никифорова, који је недавно гостовао у Београду. Никифоров је том приликом рекао да су „Срби мали народ са менталитетом великог народа“. „Одлазак српских војника на параду у Москву, присуство председника Николића на паради, организован пренос параде на Тргу републике и присуство неколико хиљада људи том догађају, обележавање страдања Срба у Јасеновцу или Крагујевчана у Шумарицама, као и шетња 2012. године за победнике у Кумановској бици – потврђују истинитост речи руског академика“, констатује Спутњик.

Ж. Ц.

(Нови стандард, 12. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4t5Categories: Преносимо

Оставите коментар