Срђан Крунић: Како ми је Свети Василије помогао да победим кашњење

Позив на живот као ходочашће (I)

Погледајмо овај дан који створи Господ. Човек устаје, припрема се, ходочасти за светог Василија Острошког у парохијску цркву на Литургију. Ходочасници из Српске из Сокоца, с Косова равна из Зубиног Потока, из Ерцеговине из Гацка, до Свеца су стигли пешке (види http://www.ostrog.co/). Други „људи побожни из свакога народа који је под небом“ (види Дела апостолска гл.2.) слили су се превозом подно стијене с бијелом црквом и крстом. Сви они око једне Чаше, око једног Христа – Пасхе наше.

ostrog-vasilije

Позив

Позив на ходочашће, на часно ходење животом, сваки човек добије први пут на дан свога рођења – у плодовој води и крви. Тај позив много пута на различите начине Бог понавља, обнавља, све да би човека почастио чашћу новог рођења – водом и Духом Светим. Тек тада човек добија прилику да слуша јасније (=милозвучније) Божију жељу да сваког човека прослави својом Славом – трајно. За тај догађај треба проћи смрт као Христос, с Духом Светим нераздвојно, како би по трећем рођењу још једном чули позив да се дође с десне стране (види Матеј 25,31-46).

***

Позив за ходочашће до Свеца Божијег Василија сам добио седећ међ пријатељима. Они овога пута не могоше да крену… Да места не пропадну питају мене, а ја затечен позивом ни од куда до – опет и опет – од љубави Божије. За све ове године живота, невероватно али истинито, нисам био подно Острога. Само прст Божији, Свечевим молитвама, може тако лепо и лако да поведе на пут. С одазивом, ма како тих био, следи радост – радост припреме за пут. За њом следи радост ходења путем, а оне обе назначује радост стизања на циљ – радост испуњења. Одазив прате благослови и молитве теби духовно најрођенијих.

 

Пут

ostrog-2015Сваке припреме обилују искушењима кроз које кад их одбијамо, кад их побеђујемо, стичемо имунитет воље. Радост припреме за пут подгрева Свечево чудо сабирања молби пријатеља, чак и познаника, који чувши за моје ходочашће моле за моје заступање њих пред Свецем. Светим Василијем постајеш мали Василије, мали заступник пред Богом. То је велика одговорност која кад се врши испуњава и зри човека. Конкретни људи, конкретни захтеви, осетиш човека дубље и трајније кроз његову потребу, пре свега кроз његову жељу за Свечевом помоћи. Људи желе да им се нешто од Свеца донесе, бројаница, крстић, књига, свећа. Ово чудо личи на чудо славског колача! Сви смо у колу око хлеба, ко не може да га додирне тај ставља своју десницу на десно раме брата, сестре, жели да добије мали комад од ког се много сити. Деца воле да понесу за успомену и игру крстић или голубче од испеченог брашна.

***

Уз помоћ правовременог обавештавања, усрдног одговарања на питања и потпитања, на самом крају и стрпљивог чекања домаћина „ходочашћа са благословом“ – туристичке агенције Ловћен (http://www.lovcen.co.rs/hodocasca) – побеђујем кашњење које ме прати цео живот. Као последњи седам у аутобус. Ту ме затиче следеће Свечево чудо. Прво нисам очекивао толико суграђана, велики комфоран аутобус скоро пун. Даље, оно што се подно Острога види у великом броју то је овде у мањем: сваковрсна разноврсност ходочасника. Ту су људи који иду редовно у Цркву и који не иду никако, који редовно ходочасте или они који иду први пут, свих социјално-економско-културно-психолошко-теолошких статуса и профила. Библијско чудо Цркве у малом. И мотиви ходочашћа су различити. И сад, ко то може да свеже у једно? – Само Бог.

reg-ostrog

Како путовање може да буде пријатно. Музика духовна, таман да је чујеш и пратиш а да не смета ако си у разговору. Вођење је брижно и ненаметљиво, можда би могло да буде мало активније. Ходочасничка путовања у себи носе велики катихетски и мистагошки капацитет.

Спонзор текста: ХОДОЧАШЋА СА БЛАГОСЛОВОМ

Обилазак светиња у земљи и окружењу: Егина, Острог, Света Гора (Хиландар), Света Петка (Букурешт), Манастири југозападне и централне Србије

Контакт: 062/669-619 Јована (пон-суб од 11ч. до 20ч.)

https://www.facebook.com/hodocascasablagoslovom


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4sFCategories: Преносимо

Оставите коментар