Преподобни старац Пајсије Светогорац: Децу даје Бог

„Постоји много супружника које мучи проблем деце. Неки, због одређених разлога, немају деце и желе да усвоје туђе дете, други намеравају да имају једно дете и користе разна заштитна средства како не би имали више деце, док неки постављају себи за циљ да имају много деце… Дакле, често се дешавало да очеви породица од старца затраже савет и по том питању.

Преподобни старац Пајсије

Преподобни старац Пајсије

Старац је наглашавао да је нужно имати поверења у промисао Божији, уместо да се прихватају људски програми, јер децу даје Бог. Он једини зна хоће ли их дати, када ће их дати и колико ће их дати – и то не зна нико осим Њега. „Будући да је живот постао тежак, неки се труде да имају само једно дете и чувају се да не добију још деце“, говорио је старац. „Међутим, то је велики грех, јер тиме показују уверење да ће своје животе они боље устројити него Бог.“

„Будући горди, они потцењују свемудри промисао Божији. Бог види и њихово душевно и њихово економско стање, као и много тога што ми не видимо и за шта не знамо ни да постоји. Дакле, ако је породица сиромашна и тешко издржава и једно дете, родитељи се свим силама труде да се не роди и друго. На тај начин се супротстављају вољи Божијој, што није разумно решење. Напротив, требало би веровати да ће добри Бог, ако донесе друго или другу децу на свет, исто тако знати шта нам је потребно и пре него што то затражите од Њега, и да ће се побринути и за економско јачање породице.”

Онима, који немају деце и покушавају да их добију било путем вештачког оплођења било усвајањем туђе деце, старац је објаснио да Бог то чини за њихово добро. Он нешто види и зато не даје децу. Не би требало вршити насиље на Његовим благовољењем; чак и ако би се, користећи људске начине домогли онога што желе, увериће се да им Бог није дао дете јер је бринуо о њиховом добру. Требало би знати да је добро само оно дело, које је сагласно са вољом Божијом, а не оно које остварујемо својом упорношћу и људским средствима.

Многим људима Бог није дао децу с посебним циљем, да на тај начин заволе децу целог света као своју сопствену. Старац је помињао да је познавао некога, ко није имао своју децу, али му је било „проблематично“ да прође улицом, јер би тада сва деца из те четврти потрчала ка њему. Улицом је пролазио уз велики напор, јер је био окружен децом која су га волела. Бог га је лишио мале породице, али му је дао право какво се даје само неколицини – да припада великој породице Христовој.

Старац је такође помињао и свете Јоакима и Ану, који до дубоке старости нису имали деце, што се тада сматрало за велико зло. Међутим, Бог је знао да ће се од њих родити Богородица, која је, са Своје стране, родила Спаситеља свих људи, нашег Господа Исуса Христа!

Старац је, дакле, говорио да не би требало да присиљавамо Божију доброту, него да се молимо да буде Његова добра воља.

Поред овога, старац је говорио и о родитељима којима је циљ да добију много деце: „Бог то, наравно, допушта, јер поштује човекову слободну вољу. Родитељи се, међутим, убрзо суочавају са великом бројем проблема. Мајка је исцрпљена јер има снаге само за двоје деце. Преценивши своју снагу, она их је родила осморо, због чега постаје нервозна јер не може да се суочи са васпитањем великог броја деце. Тако се и она сама уверава да није требало да она сама одлучује о томе.“

Тако је старац саветовао оне који су се о томе распитивали, и настављао: „Бог одређује број деце у породици. Бог није неразборит и зао и чим види да не можемо поднети одгајање још једног детета, Он прекида рађање… Један отац је имао седморо деце и одгајао их је с великим тешкоћама. Међутим, није примењивао никаква средства да би зауставио рађање деце.“Препуштам то Богу“, говорио је. Од тог времена, иако је још био млад, није више добијао децу.

Онима, који се труде да на сваки начин добију децу, старац је саветовао да не би требало обраћати пажњу на то што људи говоре него да би то требало препустити Богу, а Он ће и дати дете, у време које је само Њему познато. Неки, који нису смирени и духовно устројени, траже од Бога да им подари дете у оном тренутку кад они то пожеле. Бог им даје дете, али они убрзо увиђају да дете, како расте, постаје нервозно, јер је наследило страсти својих родитеља, док они сами бивају још неспокојнији јер су – без његове кривице – добили наследника својих страсти, које нису очистили пре него што су упорно почели да од Бога траже дете.“

„Дакле““ говорио је он, „супружници су дужни да се у потпуности предају у руке Божије и да не буду они, који својом вољом спречавају Његово благовољење. Нека Богу препусте да Он дејствује сагласно са Својом вољом и Својим свезнањем, јер ће се на тај начин у њихове душе уселити благодат Божија и Његов благослов који ће, истовремено, покривати и њихову породицу.“

Из књиге „Чувајте душу“, Београд 2003.
Извор: Саборна црква

(Магацин, 21. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4bICategories: Преносимо

Tags:

5 replies

 1. Уредништву!
  @ serbiaworldnews
  Од каквог је значаја објављивати шта је пренето у рубрици коментари? Да ли и ја треба да вас у виду коментара обавештавам о преношењу текстова са овог сајта? Рубрика коментари ће изгубити сваки смисао, јер ће у њој бити само обавештења. Тренутно од десет коментара, ПЕТ је реблогд. Чему то и кога интересује? Или и ми, остали, треба да поствљамо сопствене рекламе?

 2. Поштовани г. Млинаревићу,
  Изгледа да у обиљу ствари којима нисте задовољни врх заузима ово „реблоговање“! Као што рекох – не знам да искључим, ако знате како – радо ћемо (ћу) прихватити и тај Ваш допринос.

  Александар Лазић

 3. @Александар Лазић
  Ако може „коментар“ да се брише, ваљда може и ово што је у „коментару“? Уосталом, може им се и написати, да то не убацују. То да они преносе текст, који смо овде прочитали, сигурно нас не интересује. А што се тиче, рекламирања тог сајта, ја га не погледах. Можда га остали посећују, али им сазнање о преношењу сигурно није потребно. Нема потребе, да спомињете „обиље ствари“ којима нисам задовољан. Повремене примедбе нису знак незадовољства. Пре бих рекао обрнуто.

 4. Поштовани г. Млинаревићу,

  Можда ће звучати чудно, али мене интересује да што више сајтова преноси текстове са Стања ствари. И не смета ме ако и о томе остане запис.

  За ручно брисање немамо довољно ресурса, много је саветника а мало је оних који су спремни да „крљају“ сваког дана.

  Свако добро,
  Александар Лазић

Оставите коментар