Владета Јанковић: Запад подржава ову власт да потпише међународни уговор са Косовом и промени устав

Гостујући у недељном магазину Седмица Првог програма Радио Београда код уредника Зорана Продановића, професор Владета Јанковић осврнуо се на позицију критичке интелигенције у друштву, гушењу медијских слобода, на односе Србије и НАТО после потписивања ИПАП и друге теме. На кључно питање у емисији: зашто интелигенција ћути; одговорио је да ће се једног дана она стидети свог садашњег држања. kul-vladeta-jankovic Професор се одређује као националиста, подразумевајући под тиме елементарно родољубље. Оно је карактеристично за све западне нације, само нама није дозвољено, примећује. „Хрватска и Словенија се споре око 200 метара мора, а од нас се очекује да ћутке пређемо преко губитка 15% државне територије.“ Владета Јанковић је из искуства професора универзитета говорио о летаргији и инецији на државним универзитетима, што користе лажни универзитети типа „Мегатренда“, који сада мења име у „Универзитет Џон Низбет“. Није ни чудо када су на истакнутим државним местима, попут министра унутрашњих послова, људи са сумњивим докторатима. Нема у Србији слободне телевизије и та неслобода најмасовнијег медија препрека је демократској дебати у друштву: „Нико не може да ме убеди да је приватни власник из пословних разлога укинуо Утисак недеље.“ Професор Јанковић образложио је своје иступање из ДСС-а скретањем те партије са изворног програма, чему посебно доприноси учешће у градској власти, против чега се залагао у Председништву странке, али је остао у мањини. Као дугогодишњи амбасадор у Ватикану, Владета Јанковић, интензивна екуменска настојања види као одговор цркава на све секуларизованију ЕУ, која није прихватила хришћанске корене у свом уставу. Сматра да наша црква није довољно спремна за екуменски дијалог. У погледу догледне будућности, професор Владета Јанковић је песимиста. Западу одговара садашња власт у Србији која треба да заврши задатке потписивања међудржавног уговора са Косовом и промене Устава. У исто време, остатак Србије ће да живи у економској беди. Приредио: А. Ж. (Радио Београд 1, 19. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-49dCategories: Преносимо

20 replies

 1. Све бих могао да потпишем. Интересантно о односу православни-католици од 33 минута.

 2. Да ли ће Србијанка рећи Владети “срам те било“ и да ли Владета мисли да ће се Србијанка једног дана “стидети“?

  Krajnje je vreme da ponovo počnemo da govorimo „sram te bilo“ svima koji to zaslužuju, pa i intelektualcima koji ćute, a koji su dužni da menjaju društvo nabolje. Mora da se napravi kompetentan tim pedagoga koji će da prione na reformu obrazovanja na svim nivoima, poručuje u intervjuu za „Blic“ profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

 3. Немају ови стида: Бога се не плаше, људи се не стиде, а хоће да владају. Убише нас у појам, а мени се и Уредник СС чуди што понекад почнем да псујем и вређам људе (тешка реч „људи“).

 4. Надам се, да неко зна нешто о томе, ко је и од кога је Владета? Рекао бих, човек за сва времена. Питам се чиме је заслужио, да се спомиње и било шта од његових размишљања овде поставља? Или се нечије порекло спомиње, а нечије прећуткује?

 5. Памтим овог господина из периода када није толико водио рачуна о моралној хигијени!
  Оновремени Студио Б, који је тада (од 1991. до 2000.) био подстрекач малолетним лицима да праве неред по Београду, је приликом једног таквог нереда, снимио интервју са дотичним “чистунцем“ на Мостарској петљи, који је управо са студентима био кренуо пешице у Ужичку да руши Милошевића!
  Памтим његову изјаву дату у камеру:
  “Данас мора пасти крв“!
  Свакако није мислио на своју!
  Волео бих да знам, шта је данас са том децом, сада већ времешним људима, коју је овај врли морални чистунац, тадашњи њихов професор, злоупотребио!
  За такву врсту моралне хигијене је после петооктобарског пуча награђен амбасадорским местом у Лондону, а затим и у Ватикану!
  Пун је ДСС био таквих “чистунаца“!
  А, Србија нам је силована и разваљена!
  Зато, ја стално о оним црквама покајницама, које петооктобарци треба масовно да праве по Србији и да се у њима до краја живота моле Свевишњем за ошпрост греха због ужасног злочина који су починили према нашој Мајци, Србији!!!!!!!

 6. @ Слободан Млинаревић, Мирослав Анђелковић
  Слажем се, можда не у свему, али са суштином Вашег указивања. Додао бих да се добро сјећам, а имам је и неђе у подруму, изјаве професора Јанковића као портпарола ДЕПОСа из 1992.г. у интервјуу НИНу, у којој се залагао за „ријешавање“ проблема Космета, по „моделу“ садашње власти

 7. @Varagić Nikola
  Mladi ste Vi, pa ne pamtite Srbijankina „dobra dela“, koja je počinila prvenstveno kao prvoborkinja u genocidu nad srBskim visokoškolskim obrazovanjem uvođenjem „Bolonje“ zajedno sa Gašom Kneževićem, koji je pak, kao ministar prosvete ostao upamćen po tome što je za školsku omladinu organizovao obavezne letnje kamp radionice u kojima su se dečaci praktično obučabali kako da „pipaju“ svoje školske drugarice!
  Nikada se Srbijanka neće postideti svojih „dobrih dela“, niti ima bilo kakve moralne kvalifikative, da bi mogla drugoga pozivati na stid!
  Njoj je Vučić trebalo još više da zakine od penzije!
  Galerija petooktobarskih likova-štetočina je neiscrpna!
  Zato ja opet o onim crkvama pokajnicama: kad su im belosvetski zlikovci silovali majku Srbiju, petooktobarci su, umesto da brane svoju majčicu, počinili strahovit greh pridruživši se silovateljima u do tada u analima nezabeleženom incestu!
  Bože, može li se taj greh ikada okajati?!

 8. @ Мирослав Анђелковић, Варагић Никола
  Мислим да је г. Варагић иронично навео Србијанку Турајлић као неког интелектуалног арбитра. Али „наша Срба“, како јој тепају у појединим бгд круговима, слови и за борца против корупције. „Недељник“ у послиједњем броју, дадаоше ми га за динар када сам купио јуче једну књигу у Лагуни, озбиљно сврстава наше јунаке В.Ј. и С.Т. у 50 највећих опозиционара у Србији. (Узгред, главни трач из „Недељника“: Зоран Пановић, глодур Данаса, иде за амбасадора у Загреб, а Драгољуб Дража Петровић послиједње ауторско перо у том листу предодређеном да регрутује амбасадоре у „региону“, је избачен из редакције).
  Али да се вратим „нашој Срби“, она не само што је изазвала општи хаос не познавањем „Болоње“, комплесашким преписивањем програма из Загреба, и бруке у којој су Хрвати и Срби уједињени, да су заправо најбрже у Европи примјенили „Болоњу“, па су мијењали програме по три четири пута, тако да сада ријетко ко зна по ком статуту студира, уз одлучан притисак државе да се угради у рекетирање студената. Свему томе, ту је г. Анђелковић у праву, јесте највише допринијела „наша Срба“ својим брошурама АОМА (Алтернативне академске мреже, тако нешто) у којима се тврдило 2002. да се у „целој Европи напушта Хумболтов модел универзитета“ (Рекао комесар Николетини Бурсаћу: Нема више Бога!). Наравно да никоме нормалном на универзитетима у Европи не пада напамет да укине универзитет као заједницу истраживања и предавања, бесмртну Хумболтову заслугу. Како наши професори више вјерују у испуњење тих комесарских брошура него озбиљних философских и научних студија, то је изазвало незапамћен понор Универзитета. Очекивао сам да проф. Владета Јанковић о томе више говори, то је значајније од мени драгог поклика : „УА, Вучић!“ (На „Недељниковој“ листи опозоционара прва је требало да се нађе Вучићева демагогија удружена са неподношљивом нарцисоидношћу).
  И ту долазим до „наше Србе“, не само као експерткиње за образовање, већ и као „освојача слободе“ и неуморног „борца против корупције“. С.Т, је, наиме, приликом оснивања Државног универзитета у Новом Пазару, основала и држала предавања на мастер програму „високошколски менаџмент“. Шта ће ти мастери „високошколски менаџери“ да раде? Да даље оснивају сеоске универзитете? Али, преко тог примјера бесрамне корупције сви су ћутке прешли.

 9. Ух, људи, ја морам мало да се оградим. Ви овде све о свима знате. Ја потписах ово што сам овде чуо од Владете. Човека сам упознао и имао неколико сусрета са њиме док је био амбасадор при Ватикану. Увек смо лепо разговарали, разумели се, нисам чак ни знао да је из Кошуничене партије (знао сам за Сандру, а њена ћерка нам је овде била на ручку), нити да се залагао за решење питања КиМ по садашњем кључу. Дакле, потписујем овај текст јер заиста не знам шта је све мислио у животу, као што нисам био ни за Необавештеног. Начелно ми се линија допадала, али не и необавештеност, тромост и задртост.
  За ову пак Србијанку нисам у животу чуо (разумео сам да Варагић иронише); ништа никада ни сада не потписујем од бивших радикала и црквено одликованих Дачића и Вулина. Ваљда постоји чистилиште, па ће кроз њега да прођу они који су им ордење дали.
  Ваш дописник из Роме…

 10. Духовит позив на нове, овде непотребне, дискусије: „ваљда постоји чистилиште“

 11. @Зоран Ђуровић
  “Ваљда постоји чистилиште, па ће кроз њега да прођу они који су им ордење дали.“

  Ако ни Ви, Оче, нисте сигурни (да ли постоји?), шта онда остаје нама, лаицима?
  Можда Данте и његов(о) Purgatorio!
  А њима, беспризорнима: Макијавели!

 12. @Зоран Ђуровић
  Најдражи мој јеретиче, немој да патиш што поред тебе није „прошло“ толико умних људи, као поред твог пајтоса Живковића. Много га мазиш и „поштујеш“! Зар није заслужио, да га понекад закачиш? Или да му помогнеш у одговарању на ЊЕМУ постављена питања. И ти си пореклом Црногорац, па можда можеш да нам разјасниш, што и ти не пишеш „црногорски“? Или да нам растумачиш „чојство“ зеленаша. Што се тиче, Србијанке, коју овде мушки шовинистички нападоше из свих оружја, жена је сасвим безначајна у било каквој политичкој причи. Њен педигре је предратни, грађански и нема никаквих додирних тачака са Владетом потомком професора, „здравог и правог“ комунисте. Србијанка је била краткотрајно помоћник министра, значи ЧИНОВНИК и само је радила по одговарајућим налозима ондашње власти. Од основне школе је била радна и савесна, запао јој тај посао и само се трудила, да га добро уради. И шта је доживела? Да је твој пајтос, оплеви, а мора бити тачно све што он каже, јер је „прошао“ поред свакога у овој држави, а не успе, да научи српски. Имам два друга, пријатеља, кумови смо, а црногорског су порекла и никада им није падало на памет, да говоре и пишу по „црногорски“. Они „не прођоше“ поред толико „значајних“ људи, па им не пада на памет, да говоре у друштву „по црногорски“, а тек да пишу. Иначе Србијанка више не мисли, да је „болоња“ нешто добро!

 13. @ Јован Илијин и Мирослав Анђелковић. Искрено говорећи, не верујем ни у Чистилиште ни у Митарства. Човек умре и нема више приче. Верујем само у Васкрсење из мртвих, не у бесмртност душе. Но, то није сада за расправу, јер сам у шаљивом контексту поменуо Чистилиште. Кога пак интересује, има на српском преведена сјајна студија о њему од Жака ле Гофа.
  @ слободан млинаревић. Мог пајтоса Живковића морам да мазим, зато што сам одавно препунио чашу карања у односу на њега. Ипак је код мене прорадила национална солидарност, али и нешто друго. Успели смо да се разумемо. – Овде су се доста лепих ствари подрешавале; од неразумевања, немања ни најмање добре жеље за разумевањем, покушаја макар у том смеру, „љубави“ као између Срба и Хрвата, вређања итд., до неког капирања. Наравно да све то сада не подразумева да се скроз разумемо и да све ставове делимо, али је велики резултат да смо почели да верујемо у узајамну добронамерност. Није то што је ава чудотворац:))), како би рекао његов писац Житија, један наш заједнички пријатељ, али има помало и тога:))
  Свако добро и велики поздрав из Роме! Морам да сликам да не бих висио на тргу Св Петра и Павла!

 14. @ Зоран Ђуровић, Слободан Млинаревић
  Ни ја не вјерујем у чистилише, мада га ми овђе мало направисмо.)) За Вас ће бити занимљиво, можда, да је фрескописац – врхунски теолог, предивне охридске Богородице Перивлепте, насликао две фреске Светог Петра: на једној држи два, на другој три кључа. Екуменизам је старији него што се мисли.)) О настанку вјеровања у митарства био би севап да нешто напишете када узмогнете.
  Добро кориговасте обојица и за професора Владету Јанковића и за Србијанку Турајлић. Насупрот задиркивању г. Млинаревића да сам, што моји кажу, проша поред свијех у Биограду, нијесам имао ту част када су у питању поменуто двоје. Али, знам од њихових студената, да је проф. Јанковић био сјајан предавач, разумије се, али изузетно строг испитивач, омиљена оцијена му је била шестица (а то за мене није оцијена него понижење студента и неуспјех професора). Разумије се, у „чистилишту“, велики му је успјех повратак Слободана Јовановића.
  Од студената др Србијанке Турајлић знам да је била изузетан и омиљен наставник, која је прошла шикану на свом матичном факултету ЕТФу и остала „само“ доцент (медији је увијек представљају као професорку и у томе, с гледишта њених студената, има неке правде). Ово што сам написао о њој и „Болоњи“ и „мастерима високошколског менаџмента“, написао сам и на ФБ страни „Пешчаника“ (они на сајту не дају коментаре) као реакцију на текст професора социологије Владимира Илића о послиједњој кризи – студентској блокади Филозофског факултета. На моје изненађење, јавило се више професора са социологије који су се сложили са тим да су брошуре АОМа направиле галаматијас у нашој „реформи“ универзитета.
  Иначе, „Болоња“ није тако катастрофална, колико њена провинцијална примјена у ЗГ и БГ. Али, то захтијева посебну дебату, коју, ако већ професори Универзитета неће, треба да покренемо на Стању ствари.
  Но, и мене ће жена да објеси на Студентском тргу ако не средим кућу, прије Универзитета. ))

 15. @Зоран Ђуровић
  Овај твој пулен, који не зна одговоре на питања, која је сам покренуо стиже и до нових извора сопствених сазнања. Сада му постадоше извори „сазнања“ студенти друштвених и техничких факултета!!?? Као научник, можеш ли се осврнути на могућност, да неко „прође“ поред толико особа у овом нашем кратком животу? А био је ученик, студент, ваљда је нешто и радио, има породицу и не само, да све прочита, него и упозна толико „исзвора“, да је тешко пребројати и сабрати, а поверовати је НЕМОГУЋЕ! Или су то „гени“ оних Црногораца, који сами себе виде као центар света, а можда и васионе? Зар те не потсећа на Пироћанца и неки овдашње мускетире, које ниси „пропуштао“?

 16. @Александар Живковић
  Ја лепо написах СВАКИ ПЕТАК, а Ви овде неке куке и мотике на крају реченица. Неке датуме које сте споменули, нити пратим нити славим. Покушавао сам, да обележим сопствени рођендан и рођендан мајке моје деце. Последњи пут, њен 40-ти и после тога мој 50-ти. Ако организујете нешто пригодна на датуме које сте споменули радо ћу се прикључити.

 17. Добро: 2.мај у Библиотеци Комитет.

 18. Došao bih i ja ovako nepozvan, mada nisam ni Crnogorac ni penzos, na taj „partijski“ u komitetu (komiteji), al’ sam subotom i nedeljom posvećen mojim unučićima, anđelima blizancima!
  No, banuću jednog petka u 11:00 u „komiteju“ da upoznam „matorog skupljača Đurovićevih teniskih loptica“ :-)!

 19. @Miroslav Andjelković
  @Александар Живковић
  Један пише латиницом, други по црногорски, па изгледа, да српски написано не разумеју. ПОМЕНУТИ ПЕНЗОСИ СЕ ОКУПЉАЈУ СВАКОГ ПЕТКА ОД 11 САТИ. Библиотека је КОМИТЕТ на адреси Устаничка 12а. Па изволите! Могуће је, да други петак у мају будемо у КАСИНИ на Теразијама.

Оставите коментар