Икона Богородице смедеревске поново међу Србима

СМЕДЕРЕВО – Лик Богородице смедеревске, иконе која је више од три века проборавила у Баварској, однедавно поново краси зид овдашње цркве из 15. века. Копију је, по описима и сачуваним бакрорезима, урадио старешина овог храма протојереј Жељко Ђурић, како сам каже, у нади да ће опет чувати Деспотов град, како је то некада чинила.

Богородица смедеревска - реплика

Богородица смедеревска – реплика

Поткрај средњег века у наше крајеве стижу разне копије икона, међу њима и оне Богородице Владимирске, најпознатије од свих чудотворних из Московског царства.

Једна таква, незнано како, завршила је у манастиру Успења Богородице у Смедереву. Најранији њен спомен је осамдесетих година 17. века, кад је први пут чудотворила. Збило се то након што је Јеген Осман-паша напуштајући Смедерево попалио град. Пошто ју је братство манастира Успења Богородице пре бекства закопало, не би ли је сачувало од пошасти и зле воље неверника, приликом уласка у град српских чета Павла Несторовића Дејака икона се сама објављује; чудотвори својим приказањем код напуштене цркве.

Црква Успења Пресвете Богородице у Смедереву

Црква Успења Пресвете Богородице у Смедереву

Мало ко је могао да слути да ће после тог приказања проћи безмало три и по века док је Смедеревци поново не виде. Јер, заједно са Србима, у град је тада ушао и баварски кнез Максимилијан II Емануел, предводник аустријске војске у бици за Београд 1688. године. Поред турских застава и оружја, као сувенире и спомен на ратни тријумф, понео је и неколико реликвија из српских цркава, међу њима, чувши за чудо, и Богородичину икону. Није остало записано како су Срби на то реаговали, али и тада је, очигледно, зарад добрих односа са великим силама требало штошта прогутати.

„Икона је“, како наводи професор Мирослав Тимотијевић, који се овом темом бавио у својој студији „Богородица Смедеревска“, „кратко боравила у Београду, да би затим била свечано пренета у Беч“.

Ту је, објашњава професор, у катедрали Светог Стефана одржано благодарење Богородици, у присуству целог двора, а чину је присуствовао и гроф Георгије Бранковић, који се игром случаја затекао у Бечу.

Црква Успења Пресвете Богородице у Смедереву

Црква Успења Пресвете Богородице у Смедереву

Путешествије иконе се овде не завршава; Богородица Смедеревска је 1738, деценију по смрти Максимилијановој, поклоњена новоподигнутој цркви манастира Свете Ане у Лехелу. Ту је наредна три века стајала на главном олтару. И чудотворила! Веровало се да је она спасла манастир и град од ратних разарања 1742. године.

Чудо, ипак, није поновила 1944. када је бомбардован Минхен. Манастир је тешко разорен, а икона уништена.

– Садашња икона је њена заменица и она се поново налази овде, чувајући Деспотов град као што је то одувек и чинила – каже протојереј Жељко Ђурић, старешина Цркве Успења Пресвете Богородице.

Он је, на основу описа и сачуваних бакрореза, начинио верну реплику, која стоји на трону лево од улаза. Црква на Старом гробљу смедеревском, поред које је некада био манастир Успења Пресвете Богородице, тако сада поново има икону, своју и заштитницу града.

Богородица смедеревска (рад у бакрорезу)

Богородица смедеревска (рад у бакрорезу)

Смедеревка то остала и у Баварској

На бакрорезу, штампаном у Баварској у првој половини 18. века, јасно се види латински текст у коме се истиче да чудотворица потиче из града Смедерева – Semendriae, јер је објављивање иконе хришћанској војсци, која је након више векова поново ушла у овај град, био јасан знак Богородичине небеске заштите.

М. Ђорђевић

Фотографије: Фејсбук страница цркве Успења Пресвете Богородице

(Блиц, 10. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-47OCategories: Преносимо

1 reply

Оставите коментар