Представа „Славни Београд, одбрана и пад“

svetla-nedeljaПредстава „Славни Београд, одбрана и пад“ је најуспешнија представа драмске секције Пете београдске гимназије у новом веку. Иако је комад по тексту професора Растка Јевтовића – „Ван мрежа“ освојио драмско такмичење ПОК-а 2012. године, а „Сироти мали хрчки“ драмске секције Пете стигоше до Позоришних сусрета гимназија Србије у Крагујевцу 2014. године, ипак је овогодишњи подухват драмске секције превазишао сва досадашња њена достигнућа на Камерној сцени. Наиме, у раду на овој представи ујединили су се драмска секција Гимназије и „Театар Пет“, као никада до сада, а добијена је за пројекат подршка и од четири драмска професионалца. Наиме,Иван Јевтовић, глумац и драмски педагог је преузео режирање представе, а глумци Срђан Карановић, Андреј Шепетковски, те музичар и шоумен Инспектор Блажа прихватили су да у поменутој представи глуме.

Рад на овом пројекту је почео у септембру 2014. године када је професор Растко Јевтовић добио задатак да са драмском секцијом начини представу којом би се обележио јубилеј-110 година постојања Прве женске реалне, то јест Пете београдске гимназије. С обзиром да су запослени у Петој београдској планирали и да низом манифестација обележе стогодишњицу Првог светског рата, из којег је српски народ, и поред великих губитака, изашао као историјски победник, Растко Јевтовић је преузео обавезу да начини текст који би обухватио та два јубилеја. Тако је он у току првог полугодишта 2014/2015. године склапао и, најзад, у децембру склопио текст „Славни Београд, одбрана и пад“. У првом чину су присутне сцене о Београду са почетка 20. века. Представљају се судбине тадашњих београдских великана, пре свега Маге Магазиновић, професорке плеса и неколико теоретских предмета у Првој женској реалној, затим Геце Кона, породице Винавер, Бете Вукановић, Даворина Јенка и других. Називи сцена намерно сугеришу да је Београд и пре стотинак година био светски град и велика балканска престоница. У другом чину се говори о херојској одбрани и паду Београда у руке Немаца и Аустроугара октобра 1915. године. Само поставку сцена 1. чина сам започео је Растко Јевтовић у првом полугодишту, но озбиљно постављање целокупне представе је узео на себе драмски уметник Иван Јевтовић у другом полугодишту и до краја марта је завршио тај големи посао. Премијерно извођење на Камерној сцени Пете је пред око 120 гледалаца одржано 1. априла 2015. године. Публика је видно фасцинирана и задовољна изашла из сале након извођења. Честитке учесницима су пљуштале са свих страна, нарочито од стране професора Пете београдске, што није уобичајена појава. Забележићемо неколико изјава као прилог општој атмосфери која је након ове премијере завладала школом и трајала све до завршетка четврте репризе – 6.4.2015. када је на сцени, након успешног извођења своје представе, драмска секција еуфорично прославила редитељев рођендан.

peta-1

Небојша Глоговац, драмски уметник: – Ово је изузетно. Клинци су сјајни!

Др Милош Ковић,универзитетски професор историје: – Представа је одлична и требало би је максимално публиковати у јавности.

Александар Илић, публициста: – Сматрам ову представу бољом од већине актуелних професионалних представа на нашим сценама. Она успева да узбуди сваког гледаоца, а то је задатак позоришта.Много сам у овој представи научио.

Никола Грбић, адвокат и правни саветник Крунског савета: – Ово је представа коју треба да виде не само Београђани, већ разни грађани данашње Србије не би ли се развијао наш национални понос!

peta-6

Алексеј Макаров, изумитељ светског ранга у домену обраде сигнала: – Веома сам задовољан виђеним и срећан што је поменут генерал Врангел и Бела гарда у чијим су редовима били и моји преци који су у Србији и Београду нашли свој нови дом.

Сада предстоји вишемесечни живот ове представе. То ће зависити и од обавеза учесника у њој, али и од општих прилика. У сваком случају, осећамo се срећним и поносним што смо стигли до врхунске творевине наше драмске секције, која јесте најпознатији бренд Пете београдске гимназије у њеној досадашњој историји.

peta-2 peta-3 peta-4 peta-5

Приредио: А. Ж.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-460Categories: Аз и буки

4 replies

 1. И гле чуда над чудима! А.Ж., а слутим, да је то Александар Живковић, проговори по српски. Шза се овде дешава, надам се, да ће неко да ми објасни. Ако моје слутње нису тачне, извињавам се Александру Живковићу.

 2. @слободан млинаревић
  Не личи ми ово на Живковићев стил.
  Сувише је једноставно и линеарно.
  Нема китњастости њему својствене.
  Много “злораби“ прилошку одредбу за време (некад се то тако звало): након!
  Биће да је ово ипак писао неки гимназијалац из Пете!
  Што се тиче Живковићевог ранијег писања на Стању, морам признати да му је, без обзира на мањкавости које наводите, стил био изванредан!
  Далеко бољи од Ђуровићевог
  У том смислу Стање је изгубило веома писменог и елоквентног сарадника!
  Но, шта је , ту је!
  Идемо даље!

 3. Господо Млинаревићу и Анђелковићу,

  Текст је писао г. Александар Живковић, ово су његови иницијали.

  Како он више није на сајту, а и не узима учешћа у дискусији, мислим да би било поштено да и ми не говоримо о њему – посебно јер је г. Живковић рекао да сви његови текстови и допринос сајту остану, да се ништа не брише.. (Надам се да сте сагласни да не буде предмет дискусије, нарочито кад неће или не може да се брани.)

  Иначе мислим да се његови нови прилози сада могу читати на Поукама (форум).

Оставите коментар