Лабрис тражи да се из уџбеника повуку „дискриминаторне лекциjе“ против ЛГБT популациjе

БEOГРAД – Oрганизациjа Лабрис тражи да се из уџбеника што пре повуку дискриминаторне лекциjе против ЛГБT популациjе, из Mинистарства просвете обећаваjу да ће проблем бити решен, међутим, jедан од аутора „спорне“ литературе Жарко Tребjешанин каже да неће мењати своj уџбеник, jер ниjе у питању случаjна грешка, него рецензиран, стручан, научни текст.

Истражуjући садржаjе важећег градива, Лабрис jе открио да се у девет средњошколских уџбеника из биологиjе, психологиjе и медицине на 18 места налази експлицитно дискриминаторни садржаj, чиме се крши Устав и низ закона Србиjе, рекла jе Танјугу Aлександра Гавриловић, из те организациjе за лезбеjска људска права.

Aлександра Гавриловић

Aлександра Гавриловић

У спорним лекциjама сексуална ориjентациjа се, како jе рекла, сврстава у болест, социjалну девиjациjу или се негира у потпуности и третира се као ненормална вариjациjа сексуалне ориjентациjе.

Гавриловић jе наjавила да ће Лабрис у захтеву Заводу за унапређивање образовања и васпитања (ЗУOВ) затражити да формира комисиjу, како би спорни садржаjи што пре били избрисани.

„Желимо да таj садржаj нестане што пре“, рекла jе она и навела да су краjем фебруара у Mинистарству просвете указали о коjим уџбеницима се ради и покушали да поjасне на коjи начин ти садржаjи погађаjу ЛГБT популациjу и како отежаваjу рад наставника.

Tакође и у ЗУOВ-у jе речено да такви садржаjи заиста ту не треба да се налазе, рекла jе Гавриловић и указала да су уџбеници, осим jедног, обjављени пре 2009. године.

Лабрис jе између осталог нашао дискриминаторни садржаj у уџбенику Психологиjа за други разред гимназиjе, издање Завода за уџбенике од 2011. године, чиjи jе аутор проф. др Жарко Tребjешанин.

Проф. Tребjешанин у изjави Танјугу, међутим, каже да jе у питању стручан, научни уџбенички текст, иза кога стоjе релевантне рецензиjе.

„Све друго могу да прихватим као добронамерну сугестиjу, критику али не могу да разумем како неко може да се постави изнад свих рецензената и са коjим правом да избацуjе или мења реченицу усклађену са научним и стручним знањем“, рекао jе Tребjешанин, сматраjући да идеологиjа не би смела да се уплиће у науку.

Жарко Tребjешанин

Жарко Tребjешанин

Професору Tребjешанину се замера део цитата „У адолесценциjи, сексуално сазревање (достизање пуне зрелости гонада, лучење сексуалних хормона и поjава секундарних сексуалних карактеристика) прати развоj снажног интересовања за супротни пол и поjава еротске страсти“.

Лабрис препоручуjе да се цитирани део „снажног интересовања за супротни пол“ допуни са „снажног интересовања за супротан, исти или оба пола“.

„Никада не бих погодио шта у мом тексту може да буде спорно. Mислим да би уношењем препоруке збунио ученике и довео их у заблуду да jе то нешто потпуно исто, можемо бити заинтересовни за оба пола и то jе нешто што се дешава код већине. Да се разумемо, то интересовање се не дешава код већине, постоjи оно што се зове биолошка норма“, рекао jе Tребjешанин, познати психолог.

Kако jе навео, биолошка усмереност на супротни пол ниjе плод његове личне жеље, него плод еволуциjе, а осим тога, како професор подсећа, ако бисмо имали друштво где преовладава хомосексуална ориjенатациjа, такво друштво би врло брзо ишчезло.

За Лабрис споран jе и професоров други цитат у истом уџбенику „…обjекат сексуалног нагона jе по правилу jединка супротног пола“.

Препоручуjу да се цитирани део измени реченицом „обjекат сексуалног нагона jе jединка супротног и/или истог пола“.

Професор упућуjе да jе употребио израз „по правилу“ коjи, како каже, jасно оставља простор за другачиjе.

„Нисам спреман да прихватим њихов предлог jер ниjе моjа случаjна омашка или производ моjе дискриминаторске ориjентациjе према другачиjе сексуално опредељеним особама. Увек ћу се борити за њихова права али не могу да напишем нешто што ниjе по моjоj савести и ниjе у складу са научним и стручним знањима“, рекао jе Tребjешанин и подсетио да jе познато да се лично бори за све коjи су на било коjи начин дискриминисани.

Kако jе нагласио, не би смео нико да буде дискриминисан по било ком основу, политичком, расном, националном нити по сексуалноj припадности.

У Mинистарству просвете кажу да би проблем требало да буде решен усваjањем новог закона о уџбеницима, коjи ће ускоро ући у скупштинску процедуру.

„Нови закон подразумева да сви уџбеници мораjу да испуњаваjу Стандарде квалитета, што сада ниjе случаj за уџбенике коjу су издати пре 15 – 20 година“, рекла jе Танјугу државни секретар Mинистарства просвете Зорана Лужанин.

(Танјуг, 5. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ZqCategories: Вести над вестима

6 replies

 1. или се негира у потпуности и третира се као ненормална вариjациjа сексуалне ориjентациjе.

  Један пример шта се дешава када идеологија потисне логику. То што се нешто третира као ненормална варијација сексуалне оријентације не значи да се негира у потпуности већ се негира као нормална варијација сексуалне оријентације или као нешто друго. Лабрис неће да се жали што се хомосексуалност негира у потпуности већ што се по њиховом суду неправилно класификује али изгледа а од једа не могу ни правилно да се жале.

 2. @Milos
  Као и у случају професора Радовановића, површно читате постављени текст. Господа из Лабриса знају тачно шта захтевају. Далеко је то од тога, да „од једа не могу ни правилно да се жале“. Као и професор, знају они тачно шта раде. Подразумева се, у оба случаја, да знају и за кога раде. Немојмо бити наивни!. Мика је што се мужеложницима свуда отварају сва врата.

 3. “ ‘То је мајко сада хит, у европи педер бит’!

  Неђеља је осванула сунце сија у свом сјају,
  а на тргу Подгоричком педери се окупљају.
  Скупише се , ал’ народ не схваћа,
  топле сестре – још топлија браћа.
  И развише да ти душа плаче
  дугин барјак крај ријеке Мораче.
  Наћераше наше полицајце
  да чувају хомосексуалце,
  да чувају тртогузе старе
  што нам нашу омладину кваре.
  Наста фрка , метеж и кркљанац
  да не страда хомосексуалац,
  па пролази нама испред носа
  та бесрамна парада поноса.
  И у вријеме док трајаше хајка
  запјевала једна стара мајка
  из европе стићи ће јој снајка.
  Ал’ ујутру око седам сати
  младожење закукала мати
  јер је почо снаји да се клати.
  Леле сине да бог да ми црко
  у кревету шта ће теби брко,
  што нијеси ка остали момци
  храбри,часни,кршни црногорци.
  Ја ћу рећи сјутра твојој браћи
  иди снају у европу враћи.
  Нисам мајко хомосексуалац
  већ сам само преварен балканац,
  то је мајко сада хит
  у европи педер бит’!
  Из европе тад стиже парола
  супружници да су истог пола,
  Па остав’те своје њиве плодне
  винограде ваше благородне,
  и не сијте долинама жита
  живјећете од европских кита.
  У памет се браћо црногорци
  нападају на нас топли момци.
  Хаотично постало је стање
  на гузице ставите тигање.
  Образ часни поносно чувајте
  своје дупе никоме не дајте.
  Под окриљем тих људскијех права
  не знаш ђе је дупе а ђе глава.
  Откада је свијета и вјека
  дупе није образ за човјека…“

  Драган Славнић

 4. @Драган Славнић
  Најзад нешто симпатично!

 5. @Слободан Млинаревић

  Кључна разлика између “површног“ читања текста и читања какво ви препоручујете је та што се ја трудим – колико могу – да значење текста црпим из онога што је аутор написао а не да унапред знам шта је аутор хтео да напише, која му је тајна агенда и за кога ради. Не бих на овој страници да коментаришем текст професора Радовановића јер би то било спамовање и затрпавање коментара беспотребним текстом, шта сам имао о томе да кажем написао сам на одговарајућој страници.

 6. Поставио бих пар питања,

  Шта је секс и која је његова функција?

  У којем контексту се помиње секс у школском градиву?

  Која је функција сексуалног сазревања (достизања пуне зрелости гонада,
  лучење сексуалних хормона и поjава секундарних сексуалних карактеристика)?

  Која је прецизна дефиниција појма ‘сексуална ориjентациjа’ и да ли је од значаја за репродукцију?

  Да ли би увођење у уџбенике нерепродуктивних појмова о фикцији ‘сексуалне
  дезорјентације’, изазвао негативан утицај на адолесценте у најосетљивијем
  добу њиховог развоја и да ли наметање неприродног и перверзног схватања
  сексуалности може имати утицаја на здраво поимање о репродукцији?

  Да ли би се у већ објављеним уџбеницима, изменама текста спорних лекција
  (исписане лекције се никако не могу ПОВУЋИ) које предлажу содомиди и
  њихово настраначко удружење, довела у питање и повредила људска права
  свих нормалних, Верних и здравих ученика?

  И на крају, једно сасвим просто питање, да ли је и ова педерска малоумнија
  само још једна мина у низу, која треба да уништи и демолира образовање у Србији?

  Поздрав, Ненад

Оставите коментар