Из извештаја комисија: Одговорност за несрећу сноси вођа посаде хеликоптера

Треба да се утврди одговорност генерала Ранка Живака и Предрага Бандића као и пуковника Гордана Павловића и Љубомира Јосифовића

Основни узрок удеса војног хеликоптера хеликоптера 13. марта код Аеродрома „Никола Тесла”, у којем је погинуло седам особа, је људски фактор, а одговорност за удес сноси вођа посаде хеликоптера, стоји у извештају Комисије за основно испитивање удеса, управо објављеном на сајту Министарства одбране. Код вође посаде и летача техничара, како се наводи у извештају, пронађено је присуство алкохола, а део одговорности сноси и други пилот и летач техничар у пилотској кабини, наводи се у извештају комисије коју је формирао Ранко Живак, командант РВиПВО.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

„У најбољој намери да се спаси живот петодневне бебе, чије је лечење затражено, дошло је до одређених пропуста у реализацији прописаних процедура током извршења задатка. Постоје елементи одговорности војне организације у припреми и извршењу задатка, али они нису непосредно проузроковали удес хеликоптера”, закључак Комисије за испитивање узрока настанка ванредног догађаја коју је основао генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије

Ова комисија предложила је поступак за утврђивање одговорности генерал мајора Ранка Живака, команданта РВиПВО, бригадног генерала Предрага Бандића, командант 204. ваздухопловне бригаде (аеродрома у Батајници) пуковника Љубомира Јосифовића и пуковника Гордана Павловића, као и поступак за утврђивање правилности рада контроле лета на аеродрому „Никола Тесла” која је водила хеликоптер приликом слетања 13. марта.

Иницирање хитног превожења тешко оболеле бебе, како стоји у извештају ове комисије, иницирао је министар одбране Братислав Гашић позивом генерала Предрага Бандића у 19.26 кобне вечери 13. марта. Генерал Бандић је затим звао вођу дежурне екипе на аеродрому Батајница, а хеликоптер је полетео са Батајнице у 20.08. Испоставило се да је дошло до пропуста у ланцу командовања. Испоставило се и да нико није о полетању хеликоптера обавестио генерала Љубишу Диковића, начелника Генералштаба Војске Србије о лету хеликоптера –  он за ову акцију сазнаје тек у 21.12 часова.

Д. Ивановић

———————————————–

Посада тражила да иде на ВМА

Посада војног хеликоптера Ми-17 на путу из Рашке ка Београду летела је према ВМА, а када се јавила контроли лета на београдском аеродрому добила је информацију да очекују слетање на Аеродром Никола Тесла. Посада одговара да им је дестинација ВМА, наводи се у извештају комисије коју је основао генерал Живак, инсистира да тамо слети, и тражи податке о метеоролошкој ситуацији.

„Након добијених информација посада саопштава да ће имати проблема да слети на ВМА и да би ишла даље на слетање на аеродром Батајница. Контрола му саопштава да настави према Београду. Посада поново саопштава да директно наставља према Бањичком вису (ВМА) и да ће уколико буде имала услове извршити визуелно слетање.” Контролор лета посади саопштава да је комплетан прихват бебе организован на аеродрому „Никола Тесла”, посада потврђује и тражи инструкцију за слетање на тај аеродром”, наводи се у извештају ове комисије.

———————-

Тужилаштво: За пад хеликоптера одговорна посада

За пад војног хеликоптера Ми-17 примарно је одговорна посада, док постоји сумња да део одговорности сносе поједини припадници Војске Србије, као и одређени број цивила, саопштило је данас Више јавно тужилаштво у Београду.

После дугог чекања на детаље извештаја комисије за испитивање узрока пада војног хеликоптера 13. марта у близини Сурчина, који су достављени тужилаштву, надлежни су коначно изашли у јавност саопштењем које је одмах наишло на бурно негодовање појединих припадника опозиције.

Чињеница је, међутим, да и даље нико од одговорних није рекао да ли је било пропуста у ланцу командовања, као ни то да ли је тачно да генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба, није знао да је хеликоптер полетео у акцију спасавања бебе.

Нисмо до сада добили одговор ни да ли је од пилота тражено да слети на Аеродром „Никола Тесла” на којем су, како се спекулисало, високи званичници чекали летелицу…

Премијер Александар Вучић пре неколико дана је изјавио да је имао увид у извештаје комисије која је испитивала трагедију хеликоптера, и који су прослеђени тужилаштву, и напоменуо да је било техничких пропуста, али да они нису били одлучујући у трагедији која се догодила.

Данашње саопштење тужилаштва, међутим, отворило је нова питања – нарочито о одговорности појединих припадника војске и цивила. На кога се заправо тачно мисли? На војнике који одржавају хеликоптер, старешине у ланцу командовања, контролу летења која је једина била у вези са посадом хеликоптера приликом слетања или можда чак и на неке политичаре?

Од одговорних у Војсци Србије и Министарству одбране покушали смо поново да добијемо одговоре на питања која смо послали одмах по паду хеликоптера о евентуалном пропусту у ланцу командовања у овом случају, а затражили смо и да нам кажу који су то припадници ВС који би могли да сносе део одговорности за трагедију.

Уместо одговора, упућени смо да преузмемо изјаву министра одбране Братислава Гашића, дату државној агенцији Танјуг.

„Налази обе комисије о паду војног хеликоптера у којем је страдало седам особа биће до краја дана објављени на сајту Министарства одбране”, рекао је Гашић и додао да је уверен да ће тужилаштво у наставку поступка утврдити све чињенице и установити одговорност.

Предмет извештаја комисије који је предат тужилаштву, бавио се процедурама, летом хеликоптера, али и његовом техничком исправношћу и саопштење тужилаштва тек је први корак у утврђивању шта је изазвало трагедију, каже за „Политику” професор др Милан Шкулић са Катедре за кривично право Правног факултета у Београду.

– Преурањено је говорити о одговорности било припадника војске, било цивила, јер је овде реч о сумњама о одговорности, а да би се оне потврдиле, потребно је прикупити информације у кривичном поступку, односно спровести истрагу. Ако би након истраге постојале сумње у кривично дело, онда се подноси оптужница – истиче Шкулић.

Одговорност, опште гледано, може бити морална, али и кривична, а да ли она постоји у овом случају, и која је, може да покаже истражни поступак.

Износећи почетна сазнања о узроцима несреће у којој је седам особа изгубило живот, на основу извештаја комисије, али и других сазнања, како наводи Више јавно тужилаштво, „одговорност за удес војног ваздухоплова примарно је на члановима посаде хеликоптера”.

– Појам одговорност посаде јако је широк – то може бити стручна грешка или она која може да се јави у току пилотирања због лоших метеоролошких услова, такозваних илузија до којих може доћи када је ограничена видљивост, али може бити и одлука о полетању по лошим временским условима – објашњава за „Политику” војни пилот у пензији потпуковник Милан Бабић.

Овај војни пилот са више од 20 година летачког искуства на хеликоптеру истиче да је тешко коментарисати одговорност посаде на основу саопштења тужилаштва, јер се не зна шта пише у извештају комисије.

– У медијима је објављивано да је пилот више пута покушавао да слети на аеродром али да није видео писту. Када излази из облака и достигне минималну висину на којој треба да угледа писту, уколико је не види мора да дигне хеликоптер и поново покуша слетање. Уколико више пута нема услова за слетање, процедура је да се хеликоптер усмери на други аеродром – наводи Бабић.

Судећи по детаљима извештаја који су се појавили у медијима, баш то се и десило у овом случају. Пилот Омер Мехић је покушао два пута да слети, али није видео писту. Како је дошло до трагедије требало би да утврди даља истрага.

Дејана Ивановић

———————-

Наставља се истрага

„Тужилаштво ће спровести истражне радње против одређеног броја лица у циљу потпуног утврђивања свих релевантних чињеница. Више јавно тужилаштво сагласно је са Министарством одбране да податке садржане у сачињеним извештајима учине доступним јавности”, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Подсећамо, због неизношења информација у јавност о хеликоптерској несрећи, у којој су животе изгубили четири припадника Војске Србије, лекар и медицински техничар из Новог Пазара, као и тешко оболела беба стара само пет дана коју су сви страдали спасавали, реаговао је и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, тврдећи да се у овом случају не поштују законске одредбе.

————————

Шутановац: Очекивано, скандалозно, оставка

„Као што се и очекивало, по тужилаштву, за трагедију примарно одговорни чланови посаде. Скандалозно. Оставка”, написао је јуче на свом Твитер-профилу Драган Шутановац, посланик Демократске странке и бивши министар одбране.

СНС: Шутановац урушава дигнитет Војске зарад политичких поена

Српска напредна странка саопштила је данас да је фунцкионер ДС и бивши министар одбране Драган Шутановац „највећа срамота за Србију” и да му је циљ да уруши дигнитет Војске Србије и понизи војнике само да би сакупио политичке поене.

Напредњаци су навели да је Шутановац показао „врхунац свог безобразлука и лицемерја директно оптуживши 14 официра Војске Србије, који су учествовали у прављењу Извештаја о узроку несреће и саму Војску Србије”.

„Поред скандалозних напада на Војску Србије и часне официре, напао је и константно врши притисак на Тужилаштво и све независне институције”, наводи се у саопштењу СНС-а.

Танјуг

——————————

Драгишић: Добро да је објављен прелиминарни извештај

Објављивање почетних сазнања о одговорности за пад војног хеликоптера и погибију седам особа је добро јер спречава спекулације, изјавио је професор Факултета безбедности Зоран Драгишић.

„Добро да је јавност упозната са прелиминарним извештајем да би се спречиле даље спекулације” о томе да неко нешто крије. Види се у саопштењу да против одређеног броја лица постоје одређени основи сумње, а против неких цивила само индиције”, рекао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ИЗВЕШТАЈЕ У ЦЕЛОСТИ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3YbCategories: Преносимо

3 replies

 1. Од часа кад је рекао – НЕ ДАМ ГАШИЋА И ЛОНЧАРА, било је јасно да је Вучић тај који ће одредити “кривце“ за ову трагедију.

 2. „Контролор лета посади саопштава да је комплетан прихват бебе организован на аеродрому „Никола Тесла”, посада потврђује и тражи инструкцију за слетање на тај аеродром”, наводи се у извештају ове комисије.“

  Дакле, то је кључни моменат – инструкције контроле лета /а ова то добила од
  кога???/ – да се посада “определи“ за слетање на аеродром Никола Тесла, а не
  на неко /успут/ безбедније место.
  И док су, у првом моменту, пилоти у медијима описивани /по изјавама војног
  и политичког врха/ КАО ХЕРОЈИ, сада испада да су то “пијандуре“ које су крајње несавесно извршиле добијени задатак – а од кога???
  Дакле, на аеродрому никола Тесла је био спремљен флмски, холивудски, позоришни дочек, уз присуство бар два министра /војног и здравства/, а ту би
  се нашао и премијер, ако не на аеродрому, онда свакако на Институту “Мајка и дете“, на Новом Београду!
  И, сада, када се све то од хепенинга /“ФЕКЕТИЋ 2“/ претворило у трагедију, најлакше је окривити оне којих више нема, јер – “МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ“!!!
  Срамно, поражавајуће срамно, срамно, срамно…!!!
  Одвратно, одвратно, одвратно…!!!
  Још одвратније је то што се сада све то покушава медијски да амортизује
  поквареним и лажљивим изјавамА премијера како ће се од јесени /а које године???/ “повећати“ плате и пензије!!!
  Ту се придружује и медијска бука око Шешељевог испада са палењем застава
  непријатеља Србије, србскога народа – Бога и Човека!!!
  Зашто ћути Врховни комадант – произвођач “Томоваче“, начелник Генералштаба, јер су их у издавању команде – извршења овог задатка – “препишали“ /ОБОЈИЦУ/ као “последњу рупу на свирали“
  А ко је то учинио???
  Ко је тај / или ти / који су се ставили изнад Устава Србије и ову двојицу ладно
  “ПРЕПИШАЛИ“???

  Драган Славнић

Оставите коментар