У Београду отворен семинар Парламентарне скупштине НАТО (преглед штампе 1. 4. 2015)

Среда, 1. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

На семинару Парламентарне скупштине НАТО шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је Србија заинтересована за стабилност на Косову, али да је против формирања тамошње војске. Власт ће испоштовати одлуку Хашког трибунала о прекиду Шешељеве привремене слободе. Вучић је истакао да је ова одлука Хага „покушај рушења Владе, СНС-а и рејтинга“, док Шешељ узвраћа да су „падали и други режими“. ДС и СНС ће на своје митигне потрошити најмање по 50.000 евра. Иако је Вучић најавио скоро повећање плата и пензија, Фискални савет истиче да о томе „може само да се сања“. Велика Морава је порасла а организована су и дежурства уз обалу. Сорош је оценио да је ЕУ на раскрсници због Грчке и Украјине. Турски тужилац који је јуче био отет и рањен, преминуо је у болници. Истанбул и Анкара остали су читав дан без струје. „Орлићи“ су победили Норвешку, али се ипак нису пласирали на Европско првенство. Ћиро Блажевић сматра да би српска репрезентација под његовим вођством била првак света.

Нови Сад, 31.03.2015 - у склопу Анализе функционалних и оперативних способности Војске Србије (ВС) за 2014. годину организован је приказ наоружања и опреме које ће ускоро бити уведени у јединице и установе ВС

Нови Сад, 31.03.2015 – у склопу Анализе функционалних и оперативних способности Војске Србије (ВС) за 2014. годину организован је приказ наоружања и опреме које ће ускоро бити уведени у јединице и установе ВС

Дачић: Београд против формирања војске Косова

Србија је заинтересована за мир и стабилност на Космету, али је против формирања војске Косова и о тој теми би требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН, поручио је јуче први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Он је, одговарајући на питања учесника 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО, чија је тема „Србија, Западни Балкан и Евроатлантска заједница“, истакао да је Србија против формирања војске Косова јер то није у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, преносе Новости. „То може да има одређене последице по безбедност у региону зато што је својевремено, када је прекинут рат на Косову, било предвиђено да на Косову једине оружане снаге буду међународне снаге, односно Кфор“, истакао је Дачић. Он је подсетио да су, приликом потписивања Бриселског споразума, српски, косовски и званичници из Брисела боравили у седишту НАТО где су им тамошњи представници дали гаранције да неће бити доласка оружаних формација Албанаца на север Косова без сагласности Кфора.

Београд, 31.03.2015 - отварање 88. Роуз–Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО у Скупштини Србије: Ивица Дачић

Београд, 31.03.2015 – отварање 88. Роуз–Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО у Скупштини Србије: Ивица Дачић

Власт ће испоштовати одлуку Трибунала

Влада Србије ће у потпуности испоштовати захтев Хашког трибунала у вези са испоручивањем хашког оптуженика Војислава Шешеља, речено је Данасу у врху власти. Извори листа навели су да Влада неће постављати никаква питања, нити ће имати посебне захтеве или реакције у вези са захтевом Хага. Такође, уколико Трибунал буде тражио да се Шешељ одмах врати у притворску јединицу у Схевенингену, Влада ће у најкраћем року донети одлуку о хапшењу, с обзиром на његов већ изречен став да се сам неће одазвати позиву да се врати у Хаг. „Из Хага тек треба да стигне одлука Претресног већа. Нико не зна када ће та одлука стићи у Београд. Не зна се ни да ли ће бити заказана седница Претресног већа или ће Жалбено веће то само послати, то још нико не зна“, истичу саговорници листа.

Вучић: Хаг покушава да сруши Владу и СНС

После седнице преседништва СНС, лидер странке и премијер Александар Вучић рекао је јуче да власт никога неће хапсити на препад, „па ни господина Шешеља“, објављују Новости. „Захтев Хашког трибунала да се врати у Схевенинген је покушај рушења Владе, СНС-а и њеног рејтинга. Упркос томе, учинићемо све да очувамо политичку и економску стабилност државе“, поручио је Вучић. Он је рекао да је обавеза државе да води рачуна о сваком грађанину, па и о Војиславу Шешељу. „Сећате се да су га они спаковали и послали нам га. Сад ћемо да видимо шта је то ново што траже од нас. Испада да је само Вулин схватио да је циљ Хага рушење Владе“, назначио је премијер. Вучић је истакао да ће се пре доношења било какве одлуке о Шешељу сачекати да се види какво је његово здравствено стање, али је нагласио да неће бити никаквих спектакуларних хапшења.

Шешељ: Падали су и други режими

Лидер радикала Војислав Шешељ тврди да неће добровољно отићи у Хашки трибунал и да ће режим у Србији морати да га ухапси. У интервјуу за Политику Шешељ каже да се нада да ће његово евентуално хапшење и депортовање у Хаг довести до пада напредњачке владе. „Ако падне Влада, то неће дестабилизовати државу. Падали су и други режими у Србији. Од пре пет месеци, када сам се вратио у земљу, из петних жила се трудим да срушим режим Александра Вучића. На томе највише радим“, рекао је он. На тврдњу Наташе Кандић, бивше директорке Фонда за хумантирано право, да је најбољи начин да Шешељ остане у Србији, да поднесе лекарске извештаје, јер је из Схевенингена пуштен да би се лечио, Шешељ истиче да неће доставити лекарске налазе.

ДС и СНС митинге плаћају бар 50.000 евра

И напредњаци и демократе који најављују своје митинге, планирају да за њих потроше мање од 50.000 евра, колико је најмање потребно за организацију једног озбиљног скупа, пише Данас. Ни у једној странци нису могли да кажу колико ће скуп заиста и коштати, али лимити су већ познати. Организација већег митинга кошта између 50.000 и 100.000 евра, кажу искусни организатори митинга из разних странака. Према њиховим речима, техничка организација простора, односно постављање бине и квалитетног озвучења стаје између 10.000 и 15.000. Трошак за организатора су и аутобуси који довозе страначке чланове и активисте из свих делова Србије, те и многи други издаци. С обзиром на то да је рачун ДС-а у блокади већ дуже време, поставља се питање од којих пара ће демократе платити организацију свог скупа заказаног за 25. април у Београду. У ДС-у кажу – из донација и прилога. У СНС-у је речено да је логично да њихов скуп буде масован јер је та странка најпопуларнија.

Фискални савет: Веће плате и пензије – у сновима

На имагинарној контролној табли јавних финансија још су упаљене црвене лампице, пише Политика, упркос позитивним сигналима које премијер Александар Вучић тумачи као „озбиљне знаке економског опоравка“. Како је пре два дана рекао новинарима, у марту су забележени повећање наплате ПДВ-а од 42,9 милијарди динара у односу на март прошле године и већа уплата акциза за милијарду динара. Према његовим речима, забележен је и пораст непореских прихода за четири милијарде а први пут и раст кредитне активности за седам одсто. „То су озбиљни знаци почетка економског опоравка. Потребано нам је још шест месеци да стабилизујемо фискални дефицит и да кажемо да је Србија на изванредном путу и да можемо да говоримо и о повећању плата и пензија“, рекао је он. Ипак, Фискални савет доказује за овај лист да расходи за кредите износе шест милијарди евра и да само може да се сања о повећању плата и пензија.

Велика Морава расте, дежурства уз обалу

Водостај Велик Мораве, у току кроз Поморавље – Варварин, Ћуприју, Јагодину и Свилајнац и даље расте и превазиђена је граница редовне одбране од поплава. Уз реку, преноси Политика, на критичним местима дежурају људи и тешке машине и повремено учвршћују обале. Како је јуче рекао начелник Штаба за ванредне ситуације МУП-а за Поморавски округ у Јагодини Горан Кушић, ниво воде код Варварина достигао је 351 центиметар, 61 више него претходног дана, код Ћуприје 405 (42 више) а код Багрдана у Јагодини 543, за 46 центиметара више. „Велика Морава је и даље унутар насипа, понегде има мањих изливања, али се одмах интервенише, и таква места затрпавају земљом или песком“, рекао је Кушић. Велики проблем су многи стамбени, викенд и привредни објекти, пластеници, обори за стоку, у простору између обале реке и насипа који су бесправно изграђени, и сваки час могу да буду поплављени. Претпоставља се да је таквих, нелегалних објеката између обале и насипа, око 2.000 уз Велику Мораву.

Сорос: ЕУ на раскрсници због Грчке и Украјине

Председник Сорос фонда и Фондације за отворено друштво Џорџ Сорос сматра да је Европска унија на раскрсници. „Како ће она изгледати за пет година, биће одлучено у наредних три до пет месеци. Годину за годином, ЕУ се успешно пробијала кроз своје тешкоће. Али сада мора да се суочи са две своје егзистенцијалне кризе а то су Грчка и Украјина. То би за њу могло бити превише“, истиче он а преноси Данас. Грчка криза „која дуго гноји“ од почетка је била лоше вођена од свих. Емоције су сада толико јаке, наводи Сорош, да је пробијање кроз њих једино конструктивно решење. „Али, Украјина је нешто друго. То је црно-бели случај. Русија Владимира Путина је агресор а Украјина, бранећи себе, брани вредности и принципе на којима је ЕУ саздана. Ипак, Европа Украјину третира као још једну Грчку. То је погрешан приступ и води лошим резултатима“, наводи он.

Отети турски тужилац преминуо у болници

Истанбулски тужилац, који је јуче отет и тешко рањен, преминуо је синоћ, преноси Блиц. Тужилац Мехмет Селим Кираз смештен је у болницу одмах после акције снага безбедности, у којој су двојица отмичара убијена а талачка криза окончана после шест сати. „Преминуо је кад је стигао у болницу. Дали смо све од себе да га спасемо“, рекао је званичник из болнице „Флоренс Најтингејл“. Раније је на веб сајту левичарске групе која је повезана са организацијом „Револуционарна народноослободилачка странка – фронт“ која је организовала отмицу, објављено да су три отмичара убијена а тужилац рањен. Информација је стигла убрзо након што се чула пуцњава у згради и пошто су виђена два возила хитне помоћи како се одвозе. Сматра се да је разлог за овај инцидент повезан са случајем убиства Беркина Елвана (15), који је водио тужилац Кираз.

Истанбул и Анкару паралисао нестанак струје

Турску је паралисао нестанак струје из још неутврђених разлога, али нечувених размера у последњих 15 година у градовима ове земље, преноси Курир. Због тога се успорио јавни саобраћај, као и бројне активности у Истанбулу и Анкари. Квар великих размера појавио се ујутру и захватио већину од 81 турске покрајине, навели су службени извори. Према информацијама из турске националне енергетске компаније Теиас, снабдевање електричном енергијом је успостављено тек синоћ у већини покрајина, као и поменута два града. Министар образовања Наби Авци обећао је да ће цела мрежа бити у функцији до предвече. У Истанбулу, граду са више од 15 милиона становника, поједине четврти су и почетком вечери биле без струје.

„Орлићи“ победили Норвешку, али не иду на ЕП

Омладинска репрезентација Србије није се пласирала на Европско првенство иако је у последњем колу групе четири савладала вршњаке из Норвешке са 4:2 после великог преокрета. „Орлићи“ не иду даље, пише Блиц, јер је Холандија освојила један бод више и тако заузела прву позицију која једина води даље. Одбрана младих српских фудбалера није издржала ни десет минута а да већ није ушла у проблеме, јер је Норвешка зарадила једанаестерац у осмом минуту после старта Јовановића који је реализовао нападач Рунар Еспејорд, савладавши Манојловића који је на овој утакмици мењао Радуновића на голу. Србија је морала да јури предност противника од самог старта, тако да је притисак одмах стављен на леђа изабраницима Ивана Томића.

Блажевић: Србија би са мном била првак света

Познати фудбалски тренер Мирослав Ћиро Блажевић погрешно је веровао да Србија може да победи у Португалу у утакмици четвртог кола квалификација за Европско првенство 2016. Пораз изабраника Радована Ћурчића (2:1) разочарао је многе, па и славног тренера, преноси Курир. „Дубоко сам разочаран. У томе и јесте највећи проблем ’орлова’. Ти фудбалери некако мекано улазе у мечеве репрезентације. Требало би да гину, да зној лије са њих, да се боре докле год имају снаге, да бар борбеношћу задовоље напаћени народ ако већ нема резултата“, навео је он. Блажевић је у неколико наврата изјављивао да би он био најбоље решење за клупу „орлова“. „Сигурно. Са том концентрацијом талента, уз моје знање и искуство, па – били бисмо прваци света. Имате страшан тим, али га треба укомпоновати. Играчи морају да се мотивишу а ко то боље зна од мене“, истакао је Блажевић.

Данијела Ћировић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 1. 4. 2015)

Вечерње новости: Детаљи Извештаја о паду хеликоптера

Мајор Омер Мехић тражио помоћ од чланова посаде. Летелица се дигла на 250 метара, занела се лево па десно и пала 

OMER MEHIC

Омер Мехић 

Људи, види ли ико писту? Морамо у пењање!

Ово су, како „Новости“ сазнају, последње речи пилота Омера Мехића, забележене свега неколико секунди пре него што је 13. марта хеликоптер „Ми-17“ Војске Србије пао недалеко од писте Аеродрома „Никола Тесла“.

У извештају техничке комисије Команде Ваздухопловства и ПВО на 500 страница, како сазнајемо, до детаља су описани и последњи тренуци драме која се одвијала над Београдом. Такође, документ обухвата све техничке и процедуралне елементе кобног лета.

У налазу узрока трагедије која је однела седам живота, наведено је да је војни хеликоптер послат на спасилачки задатак транспорта болесне бебе из Новог Пазара био потпуно исправан. Правила летења и ланац командовања, како се наводи у извештају, испоштовани су.

Утврђено је, међутим, и неколико процедуралних грешака које нису утицале на трагичан исход. На пример, због хитности задатка о акцији спасавања није био унапред обавештен начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, коме је за ток операције јављено током лета. О свим детаљима мисије, све време су били упознати оперативни штабови ваздухопловства и Генералштаба.

Према налазу вештака, временски услови на небу над Србијом трагичне ноћи јесу били сложени, али нису били пресудни за трагедију. Околност која није ишла наруку спасиоцима јесте и да се време нагло погоршало.

Упркос чињеници да киша и магла нису биле препрека за извршење задатка, пилот Мехић је све урадио по процедури, па је током лета разматрао и могућност алтернативног слетања у Краљеву, као и на Бањичком вису у Београду. Донео је одлуку, без обзира на то, да се приземљи на сурчински аеродором.

Истрага је утврдила да је хеликоптер испунио све прописане услове да започне слетање. Приликом спуштања непрекидно је био на вези са контролом летења.

satnica-helik

Кликните на слику за увећање

– Видим писту – обавестио је мајор Мехић људе на торњу.

Истог тренутка, како процедура и налаже, пребачен је на другу фреквенцију, преко које се одвија комуникација са летелицама које се приземљују.

– Добро дошли. Приђите. На прагу сте писте. Спуштајте се слободно. На месту „це“ чека вас „фолоу возило“ (аутомобил за пратњу) – рутински га је обавестио контролор летења.

Мехић спушта летелицу и изненада узвраћа поруку потпуно другачијим тоном:

– Не видим писту, не видим је.

Уместо да се спусти, летелица се враћа у висину. Неколико тренутака касније, следи други покушај. Оператер понавља исте речи:

– На писти сте. Спуштајте се слободно.

Пилот спушта брзину на 140 километара на час и прилази писти. Тада, међутим, настаје преокрет. Поново се жали да не види писту и да не може да се спусти. Интерном везом, у том тренутку обраћа се посади и пита их види ли ико место за приземљење. Његово питање остаје без одговора.

– Идемо у пењање! – изговара мајор Мехић и наглим трзајем пилотске палице подиже хеликоптер. Летелица нагло убрзава и достиже висину од 250 метара. Нагло убрзање и успињање летелицу заноси најпре на леву страну, па је нагло окреће на десни бок. Већ у следећем моменту, хеликоптер посустаје и усмерава се према тлу.

Недостатак горива, како су „Новости“ већ писале, војни вештаци су искључили као разлог пада летелице. У тренутку пада у танковима је било 650 литара горива, што је било довољно за још сат и 15 минута лета.

СТРУЧЊАЦИ У КОМИСИЈИ

Технички извештај потписала је комисија која је формирана непосредно после несреће по наређењу команданта Ратног ваздухопловства. На утврђивању узрока пада хеликоптера радили су стручњаци Војнотехничког института, Техничког опитног центра, Ваздухопловно-медицинског института. У тиму истражитеља нашли су се и представници команде Ратног ваздухопловства, специјалисти за безбедност летења, одржавање летелица, механичари хеликоптера, метеоролози, опитни пилоти…

П. Васиљевић – Р. Драговић

(Вечерње новости, 1. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3WwCategories: Преносимо

1 reply

Оставите коментар