Образовни систем дошао до тачке пуцања (преглед штампе за 26. 3. 2015)

Четвртак, 26. март 2015, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Јасна Јанковић, из Уније синдиката просветних радника, каже да ситуација у школама измиче контроли, „јер више нико не може да контролише бес”. Већина школа у Србији ради регуларно и нема разлога да се школска година не заврши на време – каже Вербић. Тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду још анализира извештај комисије која се бавила одговорношћу за пад војног хеликоптера. У Максију и Темпу чек на почек примају само од осам банака. Путници авиона компаније „Џерманвингс”, на лету 4U9525, можда нису били свесни шта се догађа када је летелица почела да пада.

Москва, 25.03.2015 - Недеља моде у Москви (Moscow Fashion Week): колекција - Valentin Yudashkin 

Москва, 25.03.2015 – Недеља моде у Москви (Moscow Fashion Week): колекција – Valentin Yudashkin

Штрајк просветара измиче контроли

Штрајк просветних радника полако измиче контроли. У чачанским школама настава је потпуно обустављена, а у ужичкој Техничкој школи „Радоје Љубичић“ протестовали су ђаци због тога што део професора држи часове у трајању од 45 минута, а део од 30. У 15 школа у Чачку ни јуче није било наставе, јер запослени у тим образовним установама нису примили други део фебруарске плате пошто су директори одбили да им обрачунају смањење. Владимир Аџић, из Уније синдиката просветних радника, изјавио је за Данас да су наставници из тог града спремни да се врате у законски штрајк са скраћеним часовима на 30 минута, уколико министар просвете повуче допис да се просветарима у штрајку умање плате за време које нису држали наставу. Они траже и да им уз први део мартовске плате, који се исплаћује 6. априла, буде враћен одузети новац. Јасна Јанковић, из Уније синдиката просветних радника, каже за Данас да ситуација у школама измиче контроли, „јер више нико не може да контролише бес“ и да је образовни систем „дошао до тачке пуцања“.

Вербић: Плате ће им бити умањене

Већина школа у Србији ради регуларно и нема разлога да се школска година не заврши на време. То значи да ће наставници закључити оцене ђацима и да ће ученици осмих разреда полагати матуру како је и планирано. Што се тиче наставника који су у штрајку, њима ће и од наредне плате бити умањене зараде, у складу са законом – каже у интервјуу за Политику др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја. „Мој посао је да радим, решавам проблеме и унапређујем оно што добро функционише, а посао странака је да раде свој посао, па и да траже оставке. Што се протеста тиче, надам се да иза покретања толике масе људи стоји нешто конкретније осим моје оставке” – каже Вербић.

Тајност нико није наредио

Тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду још анализира извештај комисије која се бавила одговорношћу за пад војног хеликоптера Ми-17, у којем је погинуло седам особа. Након што заврши са анализом садржаја, тужилац ће тражити додатне информације и документацију, уколико за тим буде било потребе. У Вишем тужилаштву јуче нису могли да прецизирају колико ће предистражне радње трајати, али су нагласили да ће јавност бити обавештена о одлукама које тужилац буде донео. На питање да ли је њихова одлука да извештај не буде доступан јавности, или је то наложило Министарство одбране, рекли су нам да је у овој фази истраге тајност уобичајена процедура, те да то „нико није посебно наредио“.

Цариник зауставио Београђане на улазу у Словенију

На словенaчком граничном прелазу Обрежје враћено је 14 путника из Србије после бахатог понашања цариника, пишу Новости. Цариник Јанез Горшин малтретирао је људе са уредним путним исправама. Он је викао, претио, тражио напослетку да се избришу снимци екцеса. Говорио је: „Београђани, нећете ући у Словенију”.

Загреб, 25.03.2015 - митрополит загребачко-љубљански Порфирије у првој посети хрватској председници Колинди Грабар Китаровић

Загреб, 25.03.2015 – митрополит загребачко-љубљански Порфирије у првој посети хрватској председници Колинди Грабар Китаровић

Пензионери спасавају Фабрику вагона

Пензионери краљевачке фабрике вагона желе да помогну том посрнулом предузећу, пишу Новости. Због дуга за неисплаћене плате радницима, старих и по 15 година, као и дуга према повериоцима, Фабрика вагона, која се већ налази у веома тешкој ситуацији, могла би ускоро да остане без машина за производњу. У овом случају везане су нам руке јер се машине распродају по правоснажним пресудама. Иако је и Агенција за приватизацију покушавала да одложи извршење, судски извршитељи су поступили по пресудама – каже Зоран Миновић, директор ФВК.

Делез ограничио чекове

У Максију и Темпу чек на почек примају само од осам банака, пише Политика. Трговински ланац Делез осетно је смањио број банака од којих прима чекове на одложено плаћање од 120 до 270 дана, али за тренутна безготовинска плаћања прима безготовинска плаћања свих банака у Србији.

Новости обнаваљају споменик Милици Ракић

Споменик „Били смо само деца“, посвећен малишанима убијеним у НАТО агресији 1999. године, неприметно стоји у Ташмајданском парку. Биста Милице Ракић, која је стајала у центру споменика, украдена је пре 15 година и никада није враћена. Споменик трагично страдалој деци подигнут је 1999. године. Споменик је урађен као црни лептир раширених крила, док се у њеном центру налазила статуа девојчице која држи крпену лутку у рукама. Новости ће обновити овај споменик, што је жеља и премијера Србије.

Athens, 25.03.2015 - грчки премијер на Универзитету у Атини поводом обележавања националног празника 25. марта - Дана независности, 194. годишњице подизања устанка против Отоманског царства: Alexis Tsipras

Athens, 25.03.2015 – грчки премијер на Универзитету у Атини поводом обележавања националног празника 25. марта – Дана независности, 194. годишњице подизања устанка против Отоманског царства: Alexis Tsipras

Стари Додик из 1997. године

Изјава председник Републике Српске Милорада Додика да „злочин у Сребреници није био борба за српство, него највећи ударац српству и кукавичлук“, представља повратак старог Милорада Додика, оног 1997. године када је први устао и осудио геноцид у Сребреници, оцењује за Данас Вехид Шехић, политички аналитичар и бивши члан Централне изборне комисије БиХ. С друге стране, Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, у тој Додиковој изјави не уочава никакву промену, наводећи да он наставља да негира да се у Сребреници догодио геноцид. „Милорад Додик ми је био као брат, он је рак-рана на мом срцу. Ова изјава звучи као да је поново реч о том старом Додику из 1997. године, када је први устао и осудио геноцид у Сребреници, истичући да ће они који су за масакр одговорни морати да заврше у Хашком трибуналу. Ја се искрено надам да је ова изјава повратак на то време, на време какав је тада био“, оцењује Шехић.

Нова директорка Лекарске коморе

Весна Јовановић, ортопедски хирург и трауматолог из Београда, нова је директорка Лекарске коморе Србије. Њој је на јучерашњој скупштини ЛКС поверење пружило 57 делегата, док је њих 53 гласало за другог кандидата, Томислава Стантића, радиолога из Суботице, пише Данас.

„Начинићу искорак у односу на досадашњи рад Коморе, али не и дисконтинуитет, јер има доста позитивних ствари”, каже Јовановићева за Данас. Она додаје да је делегатима изложила план и програм, и да намерава да се њихова реализација анализира у одређеним временским интервалима, пред Скупштином и чланством.

Изложба лауреата „апсурдног” признања

Заједничка изложба последњих седам лауреата Награде из Фонда „Иван Табаковић“ биће отворена вечерас од 19 сати у Галерији српске академије наука и уметности и трајаће, највероватније, до првомајских празника, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре у тој институцији. Ово је и једини могући начин да се донекле ода признање и исправи неправда према награђеним и закинутим уметницима који у њој учествују: Предрагу Кораксићу Кораксу, Јелени Трпковић, Божидару Бабићу, Марији Драгојловић, Владану Радовановићу и Душану Петровићу, пише Данас.Наиме, свима њима, као добитницима овог престижног признања, почев од Коракса, који је Награду примио 1998, ускраћено је оно што она подразумева – самостална изложба у Галерији САНУ и новчани износ. Ратови, инфлација, а пре свега доносиоци политичких одлука, условили су да се и сама Награда САНУ из Фонда „Иван Табаковић“, који је, да иронија буде већа, заједно с Недељком Гвозденовићем основао Галерију ове фамозне институције, 2010. године угаси. Ово није и једини апсурд у вези с овим признањем, али према ономе што је речено јуче, могло би се рећи да постоји воља у Одељењу за музичке и ликовне уметности да се, кад већ нема средстава за Фонд, пронађе решење и поново успостави награда која носи име овог угледног академика, сликара, филозофа и великана наше културе.

Путници „Џерманвингса” били омамљени?

Путници авиона компаније „Џерманвингс”, на лету 4U9525, можда нису били свесни шта се догађа када је летелица почела да пада. Пад притиска у авиону могао је да изазове хипоксију код путника и чланова посаде, која услед наглог пада нивоа кисеоника у ћелијама и ткивима може да изазове вртоглавицу, па чак и да подстакне на смех, пише Блиц. Хипоксија у екстремном облику може да утиче на губитак свести о ономе што се догађа у околини, због чега су путници могли имати погрешан осећај да је све у реду док су упадали у стање омамљености.

Seyne les Alpes, 25.03.2015 - француски председник, немачка канцеларка и шпански премијер на месту пада авиона немачке компаније Џерман вингс (Germanwings GmbХ) у Француским Алпима, при чему нико од 144 путника и шест чланова посаде није преживео: Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Маријано Рахој

Seyne les Alpes, 25.03.2015 – француски председник, немачка канцеларка и шпански премијер на месту пада авиона немачке компаније Џерман вингс (Germanwings GmbХ) у Француским Алпима, при чему нико од 144 путника и шест чланова посаде није преживео: Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Маријано Рахој

Цаковић: Тензија се завршила

Ваљда није било човека на стадиону који ми није звиждао, зато ме је тренер одмах извео из игре како би се ситуација смирила. Цела тензија се завршила у том 25. минуту, причао сам после и са албанским новинарима. И њима сам рекао да бих поново учинио исто, али и да српски играчи у сличној ситуацији не би напали албанског фудбалера – прича за Политику Вилсон Цаковић, голман који је у Албанији отео навијачу великоалбанску заставу.

Драгољуб Петровић

Цео преглед прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 26. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3T6Categories: Преносимо

Оставите коментар