Нови менаџмент „ХПК инжењеринг” преузео управљање Железаром Смедерево

Уз 24 страна менаџера очекује се да и влада именује своју упола мању екипу искусних стручњака који ће имати контролну функцију и право супотписа у челичани

Петар Камараш, Жељко Сертић и Бојан Бојковић приликом потписивања уговора (Фото: О. Милошевић)

Петар Камараш, Жељко Сертић и Бојан Бојковић приликом потписивања уговора (Фото: О. Милошевић)

Смедерево – Џон Гудиш и Петер Камараш, вође менаџерског тима „ХПК инжењеринг” који ће управљати „Железаром Смедерево”, већ изјутра латили су се посла. Након што је у суботу стављен потпис на уговор са државом, америчко-словачки тандем је са још петорицом менаџера одржао састанак са челним људима сектора железаре. Тај састанак трајао је више сати, а потом је Гудиш обишао део фабрике, што ће, како сазнајемо, чинити и у наредном периоду како би се боље упознао са стањем у погонима.

– На том састанку практично је управљање предато тиму „ХПК инжењеринга”. Разговарало се о садашњој производњи, али и будућим плановима повећања капацитета, било је речи и о набавци, продаји финалних производа, као и појединим техничким детаљима, потврдио је за „ Политику” Бојан Бојковић, извршни директор.

Нови менаџерски тим састављен је од 24 стручњака из свих области неопходних за успешно функционисање челичане и сви су део „ХПК менаџмента”. Како сазнајемо, тим који ће поставити држава требало би да буде барем дупло мањи и они ће имати контролну функцију и право супотписа. Бојковић претпоставља да ће то бити представници Владе Србије и приватизационог саветника КПМГ, уз неколико менаџера који већ раде у железари. О томе ће одлучити влада наредних дана.

Осим Гудиша и Камараша у Србији су од данас и петорица нових менаџера. До краја ове и половином наредне недеље очекује се долазак још десетак чланова тима, а остали који углавном раде за велике светске компаније, стићи ће за двадесетак дана, сазнајемо од Бојковића.

Упитан који обим производње по садашњим ценама и сигурним пласманом може да донесе профит, Бојковић каже да је то немогуће предвидети јер се, тврди, сваког месеца мењају индекси, али и курс долара. „Све што бих сада рекао, могло би за месец дана да буде погрешно”, објаснио је. Међутим, процењује да би са производњом од 95.000 тона месечно на једној пећи челичана могла да буде на нули, док би се са 1,5 милиона тона годишње могао очекивати некакав профит.

Синиша Прелић, лидер Самосталног синдиката у „Железари Смедерево”, сматра да је за шест месеци реално очекивати профит ако нови менаџмент обезбеди сировине по нижим ценама и сигуран пласман.

– Већ сада радимо са мало већим капацитетом и постоје назнаке да ће доћи до пуштања друге пећи у рад, јер ће ова која ради бити на свом максимуму. Дошли су нам озбиљни људи са искуством у свету челика. Гудиша знамо од раније, а то што је изабрао Камараша за партнера нама улива поверење, каже Прелић.

У фабрици, вели, влада велико олакшање од како је стављен потпис на уговор са „ХПК инжењерингом”.

– Људи су дуго били у грчу и страху од затварања железаре, што је нормално јер је пропало неколико тендера, владала је велика неизвесност. Сада чекају резултате од нових менаџера и, наравно, обећано повећање плате, прича први човек Самосталног синдиката.

У „Железари Смедерево” до краја априла на снази је Колективни уговор који су синдикати потписали са менаџментом уз сагласност Владе Србије као власника челичане. Након доношења новог Закона о раду, анексом су усаглашене поједине измене. Ускоро се очекује разговор три репрезентативна синдиката са новим менаџерским тимом око детаља будућег колективног уговора.

О. Милошевић

(Политика, 23. 3. 2015)

Страни менаџери ће узимати до 30 одсто добити Железаре

„ХПК инжењеринг“ из Холандије управљаће челичаном у наредне три године, предвиђа споразум који је јуче потписан у Смедереву. Ова фирма ће узимати највише 30 одсто добити из „Железаре“, док ће преостали део ићи држави.

– Сада сте у сигурним рукама. Молим вас да будете вредни, посвећени и да осветлате образ целој Србији, јер ово није важан дан само за Смедерево, већ за целу Србију, поручио је јуче окупљеним радницима, после потписивања уговора о пружању управљачких услуга са новим менаџментом „Железаре“ српски премијер Александар Вучић.

Кликните на слику за увећање

Кликните на слику за увећање

Уговор су потписали министар привреде Жељко Сертић, извршни директор „Железаре“ Бојан Бојковић и представник „ХПК инжењеринга“ Петер Камараш. Уз њега је све време био и други партнер из ХПК, иначе смедеревским радницима добро познати, некадашњи директор „Ју-Ес стила Србија“ Џон Гудиш.

Премијер је подсетио и део обавеза које је нови тим у „Железари“ преузео. Ту је, пре свега, повећавање производње. Наиме, очекује се да ће се у Смедереву већ у овој години производити дупло више челика него у 2014, а да се у 2016. количина направљеног челика и утростручи.

Прошле године је, иначе, „Железара“ произвела 560.000 тона челика. Радници ће ускоро добити и десет одсто веће плате, а на радно место у наредним годинама може да рачуна баш сваки, од данас запослених радника. Наиме, у уговору стоји да број радника неће ићи испод 5.120.

– Наравно да неће бити лаки ти дани са Гудишом и Камарашом, знате какву дисциплину они траже, али биће вам увећане плате, радићете све време, имате загарантовану будућност – рекао је Вучић радницима, који су одговорили аплаузом и све време истакнутим транспарентом „Вучићу хвала“ на фабричкој огради.

– Пећ два ради, исправна је, сви погони су у радном стању. Ако се среди пећ број један, можемо да будемо опет профитабилни – рекао је јуче премијеру Миле Костов, радник погона одржавања, приликом обиласка погона. Костов није пропустио прилику да похвали старог (новог) шефа Џона Гудиша, као „изузетног зналца производње челика“.

Гудиш, с друге стране, није крио задовољство што је после 13 година, сада званично пензионер „Ју-Ес стила“, поново у Смедереву.

– Када 40 година радите овај посао, челик вам уђе у вене – сликовито је оправдао свој повратак из пензије Гудиш, додавши да једва чека да „Железару“ доведе на следећи ниво. Упитан који ће бити први кораци, Гудиш је рекао да је то тешко рећи и да ће му бити потребно неколико дана да проучи ситуацију – одакле долазе сировине, ко су купци и какве су продајне политике.

– Кад проценимо где се налазимо, знаћемо како да наступимо – рекао је Гудиш.

Он је навео да план постоји, али да треба утврдити како да се зацртани циљеви остваре у потпуности.

Извршни директор „Железаре“ Бојан Бојковић открио је јуче да ће „ХПК инжењеринг“ узимати највише 30 одсто добити, а да ће преостали део ићи држави.

– Мени је драго да све занима како ће се делити профит јер то значи да људи верују да ће тако и бити, као и ми што верујемо – рекао је јуче Бојковић.

Есмаркове оптужбе глупост

Тужба коју је амерички „Есмарк“ најавио због, како је наведено, „намерне саботаже у процесу приватизације“, Петер Камараш је врло кратко прокоментарисао.

– Читао сам у новинама о томе, али мени ништа није достављено. Оно што сам прочитао је комплетна глупост, а ангажовао сам адвокате, ако до тога дође – одговорио је словачки бизнисмен.

(Блиц/Србин.инфо, 23. 3. 2015)

Ноје цирхер цајтунг: Приватизација у Србији – случајеви ИМТ-а и Железаре Смедерево

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг пише о проблемима Србије са приватизацијом коју премијер Вучић жели да оконча до краја ове године. Као примери се наводе фирме ИМТ и Железара Смедерево.

dw-2332015

„У Србији је у 512 државних фирми запослено 90.000 људи, који оптерећују државни буџет са милијарду евра годишње. Те патње би требао да се окончају у децембру 2015. године,. Или ћесе наћи заинтересовани купци или ће предузећа бити затворена, рекао је премијер Вучић. За 220 предузећа постоје интересенти а за њих 188 је покренут поступак ликвидације. Остају 104 предузећа чија је будућност потпуно неизвесна. Ако се за њих не нађу купци, вероватно ће морати под стечај“. Тако швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг пише приватизацији у Србији коју премијер Александар Вучић намерава да оконча до краја ове године.

Случај ИМТ

Аутор чланка се посебно позабавио судбином предузећа ИМТ, чији су трактори „некада били понос индустријализоване Југославије. Производни погони у Београду су снабдевали све републике бивше СФРЈ. Крајем 80-их година, фабрика је производила 42.000 трактора годишње; данас их производи – хиљаду.“ Аутор текста је пренео утиске са свог разговора са директором ИМТ Зораном Радосављевићем, који му је рекао да се предузеће већ десет година налази у фази преструктурисања, као и да ИМТ данас извози тракторе у Русију, Казахстан, Индију, Пакистан и Африку.

„Радосављевић, машински инжењер који за ИМТ ради већ 20 година, указује да је фирма развила и три модела (трактора) који одговарају нормама ЕУ о издувним гасовима, што значи да би могли да се производе и у индустријским земљама. Но, о серијској производњи тих модела ће моћи да се размишља тек након инвестирања у производне погоне.“ У тексту се даље преноси да је српска влада 2008. покушала да прода ИМТ, али да се покушај завршио само склапањем стратешког партнерства, што се објашњава страхом за судбину саме производне локације. „Хале ИМТ сада на Новом Београду изгледају као страно тело – окружене су модерним пословним зградама и објектима мале привреде.“

Случај Железаре Смедерево

„Због спорних услова уговора, у фебруару су пропали и договори са америчким концерном Есмарк. Он је био једини заинтересован за куповину Железаре Смедерево. То предузеће са 5500 запослених је 2014. имало губитак од 109 милиона долара и удео од 14 одсто у извозу Србије. Београд тврди да је Есмарк одбио да пружи одређене гарантије за одржање производње. Американци тврде да је Београд накнадно постављао услове […] Београд је ових дана пренео управљање Железаром Смедерево у руке холандске фирме ХПК која се обавезала да неће отпуштати раднике и да ће уложити 20 милиона долара у проширење производње. ХПК припада бившем менаџеру фирме Ју ес стил и његовом словачком партнеру Петеру Камарасу.“

Ноје цирхер цајтунг објашњава да је реч о шкакљивој констелацији, пошто је концерн Есмарк тужио Камараса суду због одавања поверљивих информација које су омеле преговоре Есмарка са српском владом.

(Дојче веле, 23. 3. 2015)

Потписан уговор с новим менаџментом Железаре Смедерево

Министар привреде Жељко Сертић, извршни директор „Железаре” Бојан Бојковић и представник „ХПК инжењеринга” Петер Камараш у смедеревској фабрици потписали Уговор о пружању услуга управљања и саветовања

Смедерево – „Железара Смедерево” од јуче званично има нови професионални менаџмент. Уговор о пружању услуга управљања и саветовања потписали су министар привреде Жељко Сертић, извршни директор „Железаре” Бојан Бојковић и Петер Камараш, представник „ХПК инжењеринга”, фирме коју је Влада Србије у уторак изабрала као најбољег понуђача. У „Железари” је био и премијер Александар Вучић, који је рекао да је ово важан дан за целу Србију, не само за Смедерево. Радницима је поручио да је ово прилика која се не сме пропустити, те да морају свом снагом да приону на посао како бисмо сутра могли да покажемо да имамо најуспешнију челичану у целом региону.

– Прошле године производили смо 560.000 тона, ове године ћемо двоструко више, а догодине и троструко. Наравно да неће бити лако, али биће вам увећане плате, радићете све време, имате загарантовану будућност. Свих 5.042 радника остаће на својим радним местима, а број запослених никада неће бити мањи од 5.120. Смедерево већ од данас има приходе у буџету веће за око 100 милиона у односу на прошлу годину и то ће помоћи развоју града и целог Подунавског округа – казао је Вучић.

Премијер је захвалио Џону Гудишу и Петеру Камарашу што су, како каже, уложили огромну енергију и већ набавили сировине по најповољнијим ценама, што ће се осетити у целој српској привреди.

– Железнице већ немају довољно вагона за сировину која се набавља, као и за челик који ће се извозити. То су слатке муке за наше железнице и за ЈРБ. „Србијагасу” је пре неки дан уплаћено четири милиона долара, што је реткост у последњим годинама. Ово ће много значити и за ЕПС, биће то велики подстрек за све – додао је премијер.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Упитан о детаљима уговора, Вучић је рекао да је скоро све познато и да нема нових трошкова за Србију. Нагласио је да „ХПК инжењеринг” затиче значајна средства у сировинама, те да им је влада захвална јер улажу додатна средства, што је, признао је, врло чудно за овакав вид уговора.

– У фебруару смо имали 65.000 тона челика, у марту више од 80, а у априлу очекујемо 95.000, што ће се осетити на расту БДП-а, који ће следеће године бити најмање 0,8 одсто већи, а сада је директни ефекат од 0,5 до 0,6 одсто – рекао је Вучић новинарима након обиласка високе пећи.

Џон Гудиш, за кога се очекује да буде на челу Надзорног одбора „Железаре”, рекао је радницима да је још пре 13 година, кад је први пут дошао у Смедерево, имао визију шта све у челичани може да се уради, те да се сада враћа да то и оствари уз помоћ запослених.

– После 40 година у индустрији челика то вам уђе крв, једва чекам да почнемо да радимо и да покренемо фабрику. Много рада треба, али пошто познајем људе овде, сигуран сам да ћемо у томе успети, наравно, уз помоћ господина Камараша – казао је Гудиш.

Вучић је најавио да ће део тима већ од понедељка почети с припремама за рад и да менаџери полако стижу у Смедерево са својим породицама. За Гудиша је рекао да држи до дисциплине, те да и сам ради седам дана по 24 сата.

Званичан почетак рада скопчан је са чекањем одобрења Комисије за заштиту конкуренције у Србији и Македонији, а реално је да то буде почетком маја, саопштено је у „Железари”.

Потписивању уговора, поред премијера, министра Сертића и представника „ХПК инжењеринга” и „Железаре Смедерево”, присуствовали су и министри Душан Вујовић и Александар Вулин, као и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић и лидери три репрезентативна синдиката.

После неуспелог тендера за приватизацију „Железаре Смедерево” и пропасти договора с „Есмарком”, Влада Србије расписала је јавни позив за управљачки менаџмент. Од три најбоље понуде, међу којима се нашао и „Есмарк”, превагнула је понуда „ХПК инжењеринга”, регистрованог у Холандији.

„Железара Смедерево” тренутно запошљава 5.042 радника. За рад једне пећи потребно је 5.120, а за обе око 5.250 запослених. Тренутна просечна плата је око 42.000 динара. Укупна вредност продаје у прошлој години износила је 320 милиона долара, с производњом од 500.000 тона финалних производа. Капацитет је око два милиона тона, за шта постоји тржиште. Годишња вредност такве продаје била би око 1,4 милијарде, од чега би 90 одсто ишло у извоз.

Оливера Милошевић

—————————————–

Тужба Џејмса Бушара

О тврдњама Џејмса Бушара да је пред америчким судом поднео тужбу против Петера Камараша за саботажу преговора злоупотребом поверљивих информација, словачки бизнисмен каже: „Ништа нисам добио на руке, али сам читао о томе. Ангажоваћу адвокате ако до тога дође, али мислим да је то бесмислено.”

—————————————–

Плакати с натписом „Вучићу, хвала”

Према незваничним проценама, у кругу „Железаре” окупило се око 1.500 радника. Уз бројне синдикалне транспаренте дочекали су нове менаџере и премијера. На улазу у фабрику стајали су излепљени плакати са натписом „Вучићу, хвала”.

– Сматрам да држава зна шта ради и да је ово најбоље решење. Очекујемо да фабрика ради пуном паром, а самим тим да зараде буду веће – каже за „Политику” Зоран Матејић, радник одржавања на Топлој ваљаоници, који 31 годину ради у „Железари”.

Његов колега Миле Костов, радник одржавања погона „Хисал”, такође се нада бољитку.

– Више пута смо почињали испочетка, ево данас опет, а овај уговор нам много значи. Имамо сировине, погони су у добром стању, ако се покрене висока пећ 1, надамо се чак и профиту. Гудиша познајемо добро и његов долазак нам улива додатну сигурност.

(Политика, 21. 3. 2015)

Плате менаџерима железаре нису државна помоћ

Ценимо то што је управљачки тим изабран на јавном тендеру, каже Фрик Јанмат, шеф економског одељења делегације ЕУ у Србији

Пословање Железаре биће и даље под будним оком државе (Фото Танјуг)

Пословање Железаре биће и даље под будним оком државе (Фото: Танјуг)

Разумели смо да ће плате менаџмент тиму који ће руководити железаром бити исплаћене из прихода челичане, а не из државног буџета, рекао је за „Политику” Фрик Јанмат, шеф економског одељења делегације Европске уније у Србији.

– То значи да нема државне помоћи за железару. Осим тога, ценимо то што је управљачки тим компаније изабран на јавном тендеру – каже Јанмат у краткој изјави за наш лист.

И министар привреде Жељко Сертић истакао је недавно да више ниједан динар пореских обвезника неће бити потрошен за железару.

Зашто је важно питање из којих извора ће бити исплаћене плате менаџменту? Зато што по Споразуму о стабилизацији и придруживању, који је Србија потписала са ЕУ, од 1. фебруара више нема државне помоћи за челичну индустрију. Смањење трошкова које праве предузећа у државном власништву наша је обавеза и према споразуму са Међународним монетарним фондом (ММФ), а како је показала „Политикина” рачуница, у последњих неколико деценија у високим пећима железаре истопљено је најмање око 15 милијарди долара пара пореских обвезника. Грађани Србије финансирали су челичану, преузимали дугове компаније неколико пута, плаћали рачуне за струју и гас, кредитирали пословање и из буџета и преко Фонда за развој.

Како сада уверавају надлежни, време је да се подвуче црта. За плате и друге финансијске обавезе према менаџерском тиму од 25 људи издвајаће се 340.000 долара месечно, рекао је министар Сертић. То значи да ће просечна менаџерска плата у железари бити 28.000 долара. Он је додао и то да се још сада воде преговори о томе колико ће износити варијабилни део.

Холандским „ХПК инжењеринг” обавезао се да ће 20 милиона долара уложити у железару без икаквих гаранција. Било је питање на који начин ће се та средства књижити с обзиром на то да менаџери нису власници железаре. Како је објаснио министар Сертић, гостујући на РТС-у, „ХПК инжењеринг” ће та средства унети кроз сировине. Већ је договорено да ће минимум 80 милиона долара обртног капитала морати стално да буде у железари. Такође, држава има заједнички потпис за све важне одлуке.

Државни званичници очекују да наредних четири до шест месеци железара почне да остварује профит. Такође, холандска компанија је у старту понудила да подигне плате радника за 10 одсто и да неће смањивати број запослених.

Према оцени Милојка Арсића, професора Економског факултета, принципијелно није у реду да се плате запосленима у железари повећавају за 10 одсто у години када се свима у држави смањују зараде.

– Нарочито је то непримерено у тренутку док челичана још остварује губитке. Железара је још у државној својини. Мислим да је такво обећање непромишљено. Најважнији циљ сада је да предузеће одрживо послује и да не ствара губитке. То је битније од питања колико ће људи да буде запослено и да ли ће им плате бити повећане – закључује Арсић.

А. Телесковић

(Политика, 20. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3R8Categories: Вести над вестима

Оставите коментар