„Енклава“ премијерно у Звечану

Plakat-enklavaИграни филм редитеља и сценаристе Горана Радовановића „Енклава“ биће приказан данас у Звечану у знак сећања на жртве мартовског погрома 2004. године.

Пројекцији остварења Енклава у Звечану присуствоваће и фудбалер Дејан Станковић као промотер филма који за ову прилику долази са својом децом из Италије. Станковић ће се дружити са децом у Звечану, као и децом глумцима са Косова и Метохије која су играла у филму, преноси Танјуг.

„Премијером у Звечану ћемо се на достојанствен начин сетити жртава мартовског погрома из 2004. године. У исто време, драго ми је што ће дистрибуција Енклаве по Србији кренути са Косова и Метохије, из града који је важан за настанак нашег филма“, рекао је редитељ и сценариста Горан Радовановић.

Радовановићево остварење од 19. марта улази у више од 30 биоскопа широм Србије (Београд, Крагујевац, Нови Сад, Краљево, Ниш, Ужице, Крушевац, Јагодина, Смедерево…).

Енклава обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама. Ове заједнице су једине такве у целој Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би чували ове територије.

enklava-jezda

Приморани на живот на скученом простору, Срби који су остали на Косову и Метохији живе веома тешко. Њихова деца иду у школе које се налазе ван енклава, а до тамо се превозе у утробама оклопних транспортера.

Шта се дешава кад неко премине у енклави, а гробље се налази ван ње, на непријатељској територији? У овој причи, уз много перипетија, један старац ће, ипак, бити сахрањен захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице на Косову, и српску и албанску: да заволи и стекне пријатеља на супротној страни.

Главни глумци су, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, два дечака са Косова – Филип Шубарић и Денис Мурић (који је после фасцинатног дебитовања у Енклави заиграо и у филму Ничије дете).

У глумачкој екипи су и Горан Радаковић, Мето Јовановски (Македонија), Цун Лаици (Косово), као и деца са Косова Ненад Станојковић и Милан Секулић.

Деца-глумци са Косова, која први пут глуме на филму, доприносе аутентичности и непосредно преносе емоцију ове приче.

„Енклава“ награђена на Фесту

Успешна београдска премијера одржана је на Фесту. После изузетног пријема публике, која је после пројекције у препуној Великој дворани Центра „Сава“ наградила екипу филма овацијама пуним емоција, Енклава је добила и награду жирија критике Српског огранка Фипресци.

(РТС, 17. 3. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3N1Categories: Преносимо

Оставите коментар