М. К. Бадракумар: Иран згазио Исламску државу, САД траже заклон

(Блог М. К. Бадракумара, 3. 3. 2015)

BhadrakumarЖестоке борбе избиле су око ирачког града Тикрита, северно од Багдада, у свету познатог као место рођења Садама Хусеина и који се сматра духовним средиштем режима БААС партије. Снаге ирачке владе покренуле су операцију за освајање града[1] који су заузели милитанти Исламске Државе (ИД). Овакав развој догађаја од огромног значаја има три димензије.

Прва, операција ће – наравно ако буде успешна – представљати велики ударац за Исламску Државу. Тикрит не само што је сам по себи важан, већ ирачка влада води рат на територији ИД. Највероватнији следећи циљ је Мосул, град у ирачком Курдистану, где се прошлог јуна први пут драматично појавила ИД. Изгледа као да се најављује блиска пропаст ИД у војном смислу.

Другу димензију даје кључна улога иранске Револуционарне гарде у операцији Тикрит, и то под ирачком заставом. Би-Би-Си је известио, ослањајући се на изворе из шиитске милиције[2], да је харизматични и легендарни командант иранске Револуционарне гарде, генерал Касим Сулејмани, виђен на првим линијама фронта и да је „лично узео учешће у вођењу операције“. Чудном иронијом судбине, Сулејмани предводи борбе за ослобађање родног места свог старог непријатеља, Садама. Поред тога, шиитски Иран данас предводи борбу против сунитских исламиста који су егзистенцијална претња сунитским арапским режимима Персијског залива, посебно Саудијској Арабији, која је иначе у лошим односима са Ираном.

Генерал Касим Сулејмани (Извор: Би-Би-Си)

Генерал Касим Сулејмани (Извор: Би-Би-Си)

Коначно, борбе које бесне око Тикрита постављају важно питање – где нестадоше међународне коалиционе снаге под вођством САД? Иран је одржао лекцију САД и њиховим коалиционим партнерима и без ичије помоћи повео рат на територији ИД. Такође, Иран је без милости приказао ИД као гамад коју је лако згазити ако се озбиљно крене, тако разбивши слику „чудовишта са наднаравним моћима“, како су борце ИД представљали западни аналитичари.

У међувремену, спин мајстори су се бацили на посао[3] тврдећи да се САД намерно уздржавају од учешћа, као део политике, јер борбе у Тикриту предводе шиитске милиције а постоји прећутна „подела послова“ са Ираном – то је, најблаже речено, смешно.

На другој страни, Техеран сматра да се САД претварају када тврде да се боре против ИД и да у ствари Вашингтон има нијансиран приступ који предвиђа будућу улогу ИД као инструмента у његовој регионалној стратегији. Ирански заменик министра иностраних послова Хусеин Амир Абдолахиан буквално је исмејао тврдње САД да се боре против ИД, када је у свом говору у понедељак навео: „САД су оформиле коалицију против ИД уз учешће 60 земаља, али им је практично главна улога да контролишу и опслужују ИД.“[4]

Извор: Би-Би-Си

Извор: Би-Би-Си

Абдолахиан је открио и да амерички авиони снабдевају ИД у Сирији и Ираку, прелазећи велика растојања. Упитао је: „Како неко може да погреши 900 километара?“ Заиста, право питање.

САД су 2001. интервенисале у Авганистану под изговором да морају да савладају талибане који су, у чудној промени улоге, данас постали главни посредник Вашингтона – а можда их тимаре да би сутра постали катализатор промена власти у широким степама централне Азије, које су и даље под руским утицајем, или у кинеском немирном аутономном региону Синкјанг који се бори против исламистичких милитаната.

М. К. Бадракумар је бивши амбасадор Индије у Узбекистану и Турској. Редовно пише колумне за Азија тајмс и Хинду. Његов блог је Indian Punchline

Са енглеског посрбио и белешку о аутору написао: Aeriel6

______________________________

[1] http://www.aljazeera.com/news/2015/03/iraq-launches-offensive-tikrit-isil-150301181442703.html

[2] http://www.bbc.com/news/world-middle-east-31705600

[3] http://www.wsj.com/articles/u-s-steers-clear-of-tikrit-cites-iran-role-in-support-of-iraqis-1425328257

[4] http://english.farsnews.com/print.aspx?nn=13931211000859

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

М. К. Бадракумар: Обамин фијаско у Русији (Стање ствари, 29. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3IsCategories: Посрбљено

Tags:

Оставите коментар