Смедерево: Градоначелници поново 15 месеци затвора, ђаци Гимназије бојкотују наставу

Градоначелници Смедерева поново 15 месеци затвора

Виши суд у Смедереву поново jе данас осудио на 15 месеци затвора градоначелницу Смедерева Jасну Aврамовић због оптужби да jе као лекар у више наврата примила мито од пациjената.

Судско веће судиjе Драгослава Mилановића jе утврдило да jе Aврамовићева омогућила поjединим пациjентима стицање нелегалних пензиjа, а за узврат примила новац и починила кривично дело примање мита у продуженом траjању, пренео jе портал sdcafe.rs.

Јасна Аврамовић (Фото: Ненад Павловић/Блиц)

Јасна Аврамовић (Фото: Ненад Павловић/Блиц)

Jасна Aврамовић осуђена jе првобитно средином 2014. године пред Вишим судом у Смедереву на казну затвора у траjању од 15 месеци због примања мита док jе била начелница инфективног одељења смедеревске болнице.

Након жалбе Aврамовићеве, у септембру прошле године Aпелациони суд у Београду поништио jе првостепену пресуду и предмет вратио на поновно суђење судиjи Драгославу Mилановићу.

Aврамовићева опет има право да уложи жалбу Aпелационом суду, коjи ће овог пута морати да донесе правоснажну пресуду.

Aврамовићева се терети да jе од 1998. до 2001. године као службено лице – лекар инфектолог, начелник Инфективног одељења ЗЦ „Свети Лука“ у Смедереву захтевала и добила новац да у оквиру свог службеног задужења изврши службене радње коjе не би смела да изврши.

Tо jе, како се сумња, урадила тако што jе предложила своjим дугогодишњим кућним приjатељима да пронађу особе коjе би биле заинтересоване да за 3.000 немачких марака остваре право на инвалидску пензиjу, што су они и прихватили и довели jоj четири особе.

Aврамовић jе месец дана била у притвору 2005. године.

Oна jе прошле седмице у медиjима повезивана са штраjком већине наставника у гимназиjи у Смедереву, jер им jе у школи краjем фебруара уведена принудна управа и постављена вршитељка дужности директора Радмила Tраjковић, коjу оптужуjу и за кумовске везе с градоначелницом Смедерева. Супруг в.д. директорке Гимназиjе jе у кумовскоj вези с братом градоначелнице Смедерева, стоји у вести агенције Танјуг.

„Виши суд није поштовао одлуку Апелационог суда, није могао да се издигне изнад политике. Јер, ово је политичка одлука, срамотна за Виши суд и за правосуђе. Једино добро је што се више нећемо враћати овом суду. Апелација ће рећи завршну реч, јер ја ћу се, наравно, жалити“, рекла је градоначелница Смедерева по изласку из суднице, преноси лист „Блиц“.

Иначе, градоначелница Смедерева је јуна 2013. године напустила групу грађана „Покрет за Смедерево“, коју је основала и водила неколико година, и са свим одборницима прешла у Српску напредну странку.

(Стање ствари)

Гимназијалци у Смедереву бојкотују наставу

Ђачки парламент смедеревске Гимназије данас је најавио да ће до 12. марта бојкотовати наставу због увођења принудне управе са којом се не слажу ни ученици ни професори.

gimn-sd-protest-0

Протест професора и ученика Гимназије Смедерево (архивска фотографија Владимира Гогића)

Ученици, незадовољни стањем у школи, од јуче бојкотују наставу, а у петак ће, сагледавајући ситуацији у школи, Ђачки парламент одлучити да ли ће наставити бојкот наставе. Часови у нижим разредима скраћени су на 30 минута. Председница Ђачког парламента Невена Петровић казала је агенцији Бета да су ученици одлучили да наставе бојкот пошто нису добили кључ сале у којој је требало да одрже седницу парламента.

„Ако неко уведе принудну управу у школу, а с том одлуком се не слаже 95 одсто професора и ученика и они који су увели ту управу не маре за то, онда заста не знамо ко треба да мари. Хтели смо да држимо седницу Парламента, нисмо добили кључ сале и одлучили да наставимо бојкот наставе“, казала је Петровићева.

Професори су се оградили од одлуке Ђачког парламента и казали да ни на који начин нису утицали на одлуку о бојкоту. Савет родитеља је на касно синоћ одржаном вишесатном састанку надгласао вршиоца дужности директора Радмила Трајковић и дао подршку ученицима који бојкоту наставу.

Школски одбор и директор распуштени су на предлог школског инспектора, а за вршиоца дужности директора постављена је Радмила Трајковић, а ученици и професори већ неколико недеља протестују због тога.

У саопштењу које су потписали „запослени у Гимназији Смедерево“ наведено је да је она „потпуно неспособна за обављање послова директора“ и да је прекршила Закон о спречавању корупције јер је као члан Школског одбора гласала „за разрешење директора Милутина Вучковића“, а потом преузела његово место. Данас је требало да градоначелница прими представнике Ђачког парламента, али су они захтевали да она дође у школу.

Градоначелница је објаснила да ће јој данас бити објављена пресуда у Вишем суду по оптужби да је злоупотребила положај док је била начелник Инфектолошког одељења Здравственог центра у Смедереву у случају нелегалних пензија и да не може да се састане са ученицима.

(Бета/Блиц, 10. 3. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3I2Categories: Вести над вестима

Оставите коментар