Грчка: Електронске личне карте – модернизација или шпијунажа?

Атина, 6. март 2015. г.

Озбиљну забринутост изазива жеља грчке владе да «одмах» уведе електронске карте за грађане, пише Romfea.

romfeja-logo-540

Под изговором „лакшег услуживања“ грађана и „убрзавања државних процедура“ увођење електронске карте се најављује као већ готова чињеница и ову изјаву не даје нико други до премијер.

Уз звуке звона на интернету је објављено да се уводи «електронска лична карта» грађанина.

Саопштено је да ће електронска карта грађанина заменити на десетине личних докумената и легитимација потребних за обављање државних процедура.

Многи се питају зашто се за време «левичарске» владе, која даје изјаве о људским правима као о својој личној бризи, која прокламује заштиту индивидуалности сваке личности и права миграната, не испољава исто такво интересовање за обустављање покушаја шпијунирања сваког Грка, пише издање.

Ову одлуку неки већ дуги низ година покушавају да спроведу у живот и засад су слични покушаји прикупљања свих података (кретања, активности, изјава) били неуспешни.

И ко ће осигурати безбедност електронских података сваког грађанина од несавесних државних службеника који пожеле да искористе податке у своје користољубиве сврхе?

Неки ће можда – да би се лакше реализовао нацрт закона – почети да помињу малобројне црквене радикале, који ће, наравно, негодовати и супротстављати се модернизацији државног система.

Разуме се, проблем није у томе да ли ће на карти бити написан број „666“ или не – овакву карту нико неће прихватити, без обзира да ли је хришћанин или није. То је ионако јасно.

Главно питање се састоји у томе колико ће бити ограничена човекова лична слобода због увођења електронске карте.

Постоји још једно питање које не треба да занима само Цркву, вернике и хришћане, већ и леву групацију владајуће странке.

Свети Синод је то истакао још 2010. године.

У својој изјави Синод је описао на који начин увођење електронске карте угрожава личну слободу грађанина.

У Грчкој се надају да ће на заседању Синода бити донете неке одлуке у вези с овом темом.

С грчког превео: Константин Норкин

Са руског: Марина Тодић

(Православие.ру, 7. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3GaCategories: Преносимо

Оставите коментар