Стивен Ф. Коен: САД чувају Јацењука као замену за Порошенка

Председник Порошенко није јак лидер који је у стању да испуњава своју стратегију, и у многим кључним питањима је приморан да зависи од мишљења других људи, како изнутра, тако и у иностранству, изјаво је Стивен Ф. Коен, предавач руских студија на универзитетима Принстон и Њујорк, приликом недавног гостовања у радио-магазину „Џон Бејчелор шоу“, чији је домаћин амерички аутор и радио водитељ Џон Бејчелор.

s-532015

Чланак на Спутнику ( на фотографији: Петро Порошенко)

Примена тешко постигнутог договора у Минску се може показати као скоро немогућ задатак за Порошенка, с обзиром на број окорелих ултранационалиста на високим местима у Кијеву, после недавних парламентарних избора. Ови људи неће ни под којим условима разговарати са снагама у Донбасу.

Штавише, радикални Десни сектор је гласно и јасно саопштио да они не признају услове примирја договореног у Минску. Лидери добровољачких батаљона нису ништа мање одлучни да се боре до краја.

Стивен Ф. Коен

Стивен Ф. Коен

Иако је Порошенко покушао да представи дебакл у Дебаљцеву као победу, мало људи је спремни да у то поверује. Команданти батаљона отворено оспоравају ауторитет свом врховном команданту, који, са своје стране, не може да у вези с тим уради ништа, јер су он и његова влада зависни од добровољачких јединица које се боре у Донбасу.

Тешко је рећи да ли се „фашистички пуч“ сада заиста спрема у Кијеву, али велика моћ радикала је нешто због чега би Порошенко и његови пријатељи у САД и ЕУ треба заиста да се забрину, упозорио је Стивен Коен.

Он види украјинског премијера Арсенија Јацењука као највероватнијег кандидата који би заменио Порошенка. У телефонском разговору са амбасадором САД у Кијеву Џефријем Пјатом, почетком прошле године, помоћник државног секретара за европске и евроазијске послове Викторија Нуланд је поменула Јацењука као добар избор за украјинског премијера.

Стивен Коен верује да Вашингтон и даље високо цени Јацењука као човека који зна како функционише економија и који би могао постати „човек ММФ-а“ у Кијеву.

jacenjuk-minsk

Арсениј Јацењук: Могао би постати „човек ММФ-а“ у Кијеву

Оно што садашњег украјинског премијера чини још атрактивнијег за Вашингтон је његов тврдокорни став према Москви и жеља да се изгради зид око Украјине који би је „бранио“ од Русије, закључио је Стивен Коен.

Извор: Спутник

Превод: М. Ђорђевић/ЕВРОАЗИЈА.ИНФО

Опрема: Стање ствари

(Евроазија.инфо, 5. 3. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 5. 3. 2015. – погрешно „Сад“ у наслову исправљено је у правилну скраћеницу „САД“.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ELCategories: Преносимо

Оставите коментар