Патријарх Кирил: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство

Поглавар РПЦ: Православље чува јединство, пукотине у хришћанству се трагично шире

Православна црква чува своје јединство у свету данас, али се пукотине које деле неке хришћанске конфесије повећавају, изјавио је патријарх московски и целе Руси Кирил у храму Христа Спаситеља у Москви на Дан победе православља (прва недеља Великог поста).

patrijarh-kiril-550

„Црква, милошћу Божијом, чува своје јединство… Данас су носитељи тог јединства 15 аутокефалних православних цркава, данас смо помињали имена њихових поглавара“ – казао је патријарх Кирил после богослужења.

Служби у главном храму руске престонице присуствовали су амбасадори више држава чије становништво претежно исповеда православље, као и представници помесних православних цркава.

Московски првосвештеник је истакао да данас многи говоре о Богу, али да речи неких „не помажу толико људима да се приближе Богу, колико постављају нове баријере, још више делећи светско хришћанство“.

Односи православне Цркве с неким протестантским деноминацијама отежавају њихово признавање истополних бракова и женског свештенства.

„Огромне разлике, нарочито између неких конфесија и у односу на неке конфесије, даље се трагично повећавају.

И ма колико се трудили они који те разлике продубљују да се позивају на нека савремена филозофска схватања, неку савремену антропологију, неке нове стандарде мишљења и филозофску моду, они не могу тиме да прикрију своје рушилачко деловање које је усмерено на то да се људи још више отргну од Бога, од Његових заповести, од Његовог мира“ – истакао је патријарх Кирил.

Он је позвао вернике на развијање дубоког духовног искуства, да воде праведан живот, на „непротоколарно“ учешће у богослужењима, самоанализу, покајање и молитву за данашњу Цркву „која се суочава са огромним изазовима“.

(Факти, 2. 3. 2015)

Словенија легализовала истополне бракове и дозволила усвајање деце хомосексуалним паровима

Посланици словеначког парламента у уторак су усвојили измене закона о браку и породичним односима, којим се дозвољавају геј бракови и усвајање деце хомосексуалним паровима, јавила је словеначка новинска агенција СТА.

Словеначки парламент у уторак је убедљивом већином прихватио нови закон о брачној заједници и породичним односима којим се истополни парови у својим правима у потпуности изједначују са хетеросексуалним, па ће тако лезбејски и хомосексуални парови моћи да се венчавају пред матичарем, имати право на наследство партнера и усвајају децу. Закон исто тако редефинише појам породице као животну заједницу „двеју особа“, не спомињући пол.

Промене закона су усвојене са 51 гласом за и 28 гласова против, док је коалиција конзервативних парламентарних група већ најавила покретање кампање за референдумско изјашњавање о том питању.

Промене редефинишу брак као заједницу два лица, без обзира на њихов пол, доносећи исте законске, економске и социјалне импликације за истополне заједнице као за брак или кохабитације између хетеросексуалних партнера.

Закон укључује и могућност усвајања деце, што су највише критиковали противници законских промена у словеначкој скупштинској расправи, али и део цивилног друштва.

Заступници који су подржали закон свој су глас образложили потребом уставног изједначавања пред законом мањине коју дефинише њена сексуална оријентација.

Образлажући свој глас пред само гласање опозициони првак и бивши премијер Јанез Јанша казао је да је левица законско решење донела својеврсним ‘блитцкригом’ јер је закон донет без много расправе и по скраћеном поступку, иако је породица од основне важности за свако друштво.

У време кад је Јанша био премијер Словенија је 2007. донела закон који је допушта регистрацију истополних партнерстава, али без ширих права таквих заједница. У време бившег премијера а садашњег председника Борута Пахора парламент је донео закон сличан садашњем решењу, али без могућности да истополни парови усвајају децу, ипак закон је касније пао на референдуму.

Пред парламентом се за време заседања, на позив цивилних удружења и верских заједница које изражавају бојазани за будућност традиционалне породице, окупило неколико хиљада демонстраната који су најавили да ће законско решење покушати да оспоре на референдуму.

Референдум је могућ ако у року од недељу дана прикупе иницијалних 4.000 потписа и ако се на референдуму – уколико га не забрани уставни суд са образложењем да би резултат могао кршити уставна и законска права мањине – против закона који је донео парламент изјасни већина оних који изађу на референдум, али и најмање 20 одсто од укупних грађана с правом гласа.

(Танјуг/Е-новине, 4. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3E4Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. “…Односи православне Цркве с неким протестантским деноминацијама отежавају њихово признавање истополних бракова и женског свештенства…”. Извор овог обавештења се зове “Факти“ – значи, ово што се каже је факт? Не разумем тај “факт“, јер то би онда, кад пажљиво прочиташ и размислиш, значило да “Факти“ тврде да су односи православнe Цркве с неким протестантским деноминацијама узрок отежавању протестантских признавања истополних бракова и женског свештенства? Да ли је то факт? Или је прави факт уствари, као што знамо, обрнут: тј. да постојање истополних бракова и женског свештенства код (неких) протестаната отежава односе православне Црке са (тим) протестантским деноминацијама? Па, у чему је онда проблем у овој тврдњи коју износе “Факти“? Ствар је у њиховој неписмености: 1. Не сме да стоји: “ОдносИ“…., него: “ОдносЕ“…., и 2. Није да … “отежавају“…, него …“онемогућавају“…

Оставите коментар