Никос Арванитес: Да ли је Ципрас издао грчке бираче?

Унутрашња побуна у Сиризи због погодбе са ЕУ

Алексис Ципрас добио је власт вољом грчких грађана који траже промене у држави – према раду на испитивању ко је задужио и опљачкао државу и одређенијим односом према међународним кредиторима. Радикална левица је политичким маркетингом „америчког” типа добила власт али сада јој прете опасне унутрашње поделе и сукоби који у датом тренутку могу да доведу и до кризе владајуће коалиције и превремених избора.

Посланик Сиризе Манолис Глезос показује своје протесно писмо у грчком парламенту

Посланик Сиризе Манолис Глезос показује своје протесно писмо у грчком парламенту

Рат унутар посланичке већине

Алексис Ципрас је на затвореном састанку посланика своје већине информисао о прелазном договору са „институцијама”, односно „тројком” за наредних четири месеца. Унутар коалиције Сириза, где су и „тврди” и „меки” левичари и анархисти, дошло је до конфронтације ставова која је можда увод у цепање коалиције Сириза и стварање нових самосталних посланичких група…

Неки чланови партије и министри сматрају да су обећања дата грчким грађанима почела да се разводњавају и да се одустаје од њих. Министар енергетике и животне средине Панајотис Лафазанис, заступник тврде линије, поновио је да неће наставити приватизацију, иако је то био један од ранијих, првобитних услова за 240 милијарди евра кредитне помоћи.

Највеће противљење „капитулацији” Ципрасове владе пред ЕУ показао је европосланик Сиризе, Манолис Глезос (92), чувен у Грчкој због скидања нацистичке заставе с Акропоља током немачке окупације у Другом светском рату. Он је написао отворено писмо у којем се јавно извинио грчком народу због тога сто је подржао, како је написао, „илузију“ да ће омражене мере штедње одмах бити укинуте.

Ово је лош почетак за Ципраса и грчку владу која је славила победу због договора са ЕУ али се испоставља да је отворен политички рат унутар посланичке већине. Ципрас ће морати да покаже више од политичког маркетинга, како у вођењу владе, раду парламентарне већине али и односу према грчкој јавности.

Побуна Ципрасаових бирача

Најгласније критике на рачун Ципрасове владе за сада долазе од разних левичарских и анархистичких организација али је могуће да почну да стижу и из Нове демократије и ПАСОК-а како би још више ослабили Ципраса и довели до нових избора за мање од годину дана.

Због неслагања са политиком владе и изневерених обећања коалиција десет радикално левичарских организација „Антикапиталистичка левичарска сарадња за преврат“, чија скраћеница АНТАРСИА на грчком значи „побуна, или „устанак“, кренула је у протест против Ципрасових потеза. У прогласу АНТАРСИА-е осуђује се споразум грчке владе и еврогрупе о продужавању програма кредитне помоћи Грчкој, као „неприхватљиво потчињавање захтевима кредитора“. Тај споразум, у чијој изради је учествовала грчка влада, како пише у прогласу АНТАРСИА-е, „у директном је сукобу са жељама, очекивањима и захтевима радничког покрета и народа за окончавање штедње, напуштање катастрофалних меморандума (поверилаца) и срамотног туторства, као и за раскид, а не за компромис са интересима банкара, и за то да нам се врати опљачкано и да стекнемо оно што нам припада“.

АНТАРСИА изражава ставове који могу одговарати онима који желе излазак Грчке из еврозоне па сматрају да Грчка треба да обустави отплату државних кредита, напусти евро и ЕУ, као и да спроведе национализацију и радничку управу у банкама и великим државним предузећима. Сличне поруке у изборној кампањи у претходних две године пласирала је и сама сада владајућа странка Сириза.

По свему судећи, Ципрасова влада биће ревносна у пореској политици али је нејасно како ће опорезовати богате слојеве грчког друштва а да не дође у сукоб са моћницима у ЕУ и страним капиталом. Иста недоумица важи и у случају откривања путева изношења стотина милијарди евра из Грчке.

Никос Арванитес, Атина

(Балкан магазин, 1. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3CICategories: Преносимо

Оставите коментар