Ђакон Ненад Илић: Зна ли српска елита да се точак историје ипак окреће

djakon-nenad-ilicДа ли је заиста људима који у садашњој пропалој Србији имају новца и власти толико тешко да схвате да је опстанак њиховог богатства део друштвеног уговора који може и да се промени? Ако богати и моћни, вишак новца и моћ не користе и да развијају земљу, јачају је и богате, од чега би осим њих имали некакве користи и они који сада живе са понижавајуће недовољно новца и могућности за стицање – зар не виде да могу бити прозвани због лошег коришћења оног вишка својине који им је последњи друштвени уговор омогућио?

Из угла народа, садашња елита уопште не мора да буде на месту на ком је и да полаже право на то што је поштено (по уговору) или непоштено прикупила. С обзиром на слепило отуђене елите за споља тешко уочиве токове народног живота, логично је да припадници елите покушавају да у земљи одрже неолиберална правила и вредности, јер им једино то, захваљујући заштити које пружају страни господари, сигурно чува њихову својину. Тако је исто јадно-логично и да елита већином гура народ у Европску унију, која јој може обезбедити трајну заштиту од народа. Наравно да се то представља као бољитак за народ. А како би другачије елита дошла до испуњења свог циља – уласка у „кућицу“, под заштиту, као у дечијој игри.

Без обзира на неке од помодних теорија – народ је не само статистичка, културна и договорна категорија, него пре свега организам који увек тражи начин за опстанак. Притом се под организмом не мисли на некакву тоталитарну заједницу крви и тла, него баш на велики организам који живи у историји. На народни организам који има свој идентитет, своје вредности, освешћене и неосвешћене циљеве, начин реаговања на претњу. Колико год организам српског народа изгледао умртвљен, он је још увек жив. Болестан и слаб, угроженог идентитета, али жив, макар због јаког корена. Уколико угроженост нарасте до неподношљиве мере – народ као организам, без праве контроле, коју може држати само елита у коју се има поверење, може реаговати веома бурно. Контролу могу да успоставе – иако то многима изгледа немогуће чак и гори од садашње елите-псеудоелите. Нико не гарантује да ће та реакција засигурно довести до оздрављења организма, угроженог изнутра и споља. Како се ради о органском – могућа је и смрт. Могуће је увођење у нову болест. Али у бурној реакцији, пред смрт или оздрављење, прво ће вероватно страдати оне ћелије које организам препозна као главне изазиваче болести. Политичка елита и брзо обогаћени људи лако могу бити препознати као такви и први бити на удару.

ni-1322015

Да ли је стварно могуће да нико из садашње елите или псеудоелите, како већ ко на то гледа, све то не сагледава или макар наслућује?

Историја не иде праволинијски предвидљиво, али се у њој ипак могу препознати неке законитости. Не каже се случајно да се точак историје окреће. Креће се у неком смеру, притом се и окрећући око осовине. То да је проклизавање точка историје, које још увек траје, погрешно препознато као стизање на циљ, крај историје – то је јасно све већем броју људи. Било би логично да то уочи и српска елита. Док не буде касно.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3pv



Categories: Преносимо

6 replies

  1. Постоје они који су то уочили. Шта су урадили? Купили су некретнине у иностранству, пребацили новац у Швајцарску, имају спреман авион на београдском аеродрому, деца им живе негде на Западу, неки су продали све своје компаније и фабрике у Србији страним компанијама и фондовима, а неки то планирају…
    Најбогатији ће да побегну на време, остаће они који су им омогућили да стекну богатство и да побегну, који су од тога имали користи, они неће стићи да побегну, остају да над њима народ искали свој бес…

  2. Ако такви мисле да ће на Западу бити недодирљиви, праве рачун без крчмара. За евентуалну одмазду гневних Срба не знам, али да ће их првом приликом клептократе на Западу опљачкати (порезима, истрагама, итд.), то је сигурно.
    А помагачи и заслужују да их стигне бес народа. Јер тачно знају шта раде.

  3. Појмови: народа, елите и Србије у садашњем времену су прилично проблематични. Ово је постјугославија, а све оно што отац-ђакон назива народом, односно елитом јесу самоуправљачи. То је радни сталеж. Направите неку врсту поређења система вредности, народа, елите и Србије: новембра 1918, септембра 1944 и свега оног што је изнедрила краљевина, а нарочито социјалистичка југославија. Рече ми пријатељ да је цена јутра обрадиве земље у неким крајевима Србије једнака цени 0,5 квадратних метара стамбеног простора у Београду. Ту нема ни народа ни елите: само пролетери који су се “снашли” и који су духовна и интелектуална гологузија, те пролетери који се “нису снашли”. Ту нема ни Србије: пост мортем Југославија. Све то, по некој навици негде “иде”: у комунизам, ЕУ, боље сутра, за будућност наше деце.
    И док не дође до потпуног преображаја – до повратка у вековне, миленијумске токове – другачије неће бити. Може доћи до замене места, па ће они пролетери који се нису снашли – да се снађу и обрнуто. Шта ће се променити? Ништа. Настојаће револуционари да свом и бесмислу својих потомака обезбеде доминатну будућност.
    А да бисмо дошли до потптуног преображаја и ви – свештеници би требали да урадите што је до вас: од врата до врата и кад се не свети водица, за руку па у Цркву, па Цркву унети у куће и преображавати пролетере у Србе.

  4. уз сво поштовање имењака Ненада, надовезао бих се на крај коментара једнорога,

    каква је Србија држава, када се и духовници политиком занимају?
    Каква нам је то држава, кад је све сам издајник имена и рода свога?

    Какав смо то народ постали, када трпимо толика понижења и тиранију од наших непријатеља, а пријатељима окрећемо леђа?

    Сви смо криви, и ја који нисам гласао и ви који сте гласали ..
    И радник и сељак и интелектуалац који ћути и немо посматра..
    И ви који зарађујете велике плате, радећи у страним фирмама непријатеља
    Србије !
    И ви уметници који за шаку долара уништавате србску културу !
    И сви ви ‘политичари’ који преписујете вести са интернета, а не дајете ни један ваљан предлог да се спаљивање Србије заустави .

    СВИ СМО КРИВИ, уколико не спречимо потпуно поробљавање и уништење Србије !

    Наши заступници англо-ционистичке банде (наша Елита, Родоскрнавитељи, Издајници Нашег рода) су нам растурили сабор, уништавају нама и нашој деци будућност, воде нас у еуропску интеграцију (ЕУ, Нато, колонијално ропство, Аушвиц, Дахау, Јасеновац, болест, беду, безнађе, духовну и телесну смрт).
    Трују нас и уништавају свакога дана, а распарчавају, распродају и поклањају све штоје преостало и што вреди у Србији.
    Ти полуписмени изроди који нас тренутно заступају, а који немају ни знања ни мозга а ни порекла .

    Окупимо се и сменимо то ретардирано и генетски-модификовано смеће од полу-људи !

    То је једини начин да изађемо из понора ка којем идемо, јер ‘Србија нема алтернативу’ !

    Еуропске интеграције Србије

    Од Србије неста лика,
    великана нашег рода,
    сам је спомен победника,
    да издајник земљу прода.

    Србија је сива слика,
    издајника, уметника,
    муљав потез сувог киста,
    на средини белог листа.

    Србље воде издајници,
    поган, багра и без части,
    у срцу нам дух слободе,
    смрт издаји такве влсти !

    поздрав, Ненад

  5. Kada u bilo kojoj državi,one koji su u vlasti zahvati nemoral, onda se takva država urušava pa čak može i da nestane.Rasprodajom državnog kapitala se ne postiže ništa osim sve većeg nazadovanja.Zato treba svaki dinar ulagati u sopstvenu proizvodnju i stvaranje sopstvenog kapitala koji vuče boljitku i progresu.Vlast koja rasprodaje nije dorasla da vlada niti je dorasla tim obavezama.Samo ekonomska i vojna moć vode opstanku države.Vlast koja misli da opstaje i vlada treba da se pokaže svojim delom.

  6. @Ненад
    Када неко каже: “Ти полуписмени изроди који нас тренутно заступају, а који немају ни знања ни мозга а ни порекла.”, основана је претпоставка, да је и сам писмен. Међутим, уз употребу “еуропски” и употребу великих слова, где им није место “(наша Елита, Родоскрнавитељи, Издајници Нашег рода)”, говори да је непримерено, друге проглашавати полуписменима. Питање знања, мозга и порекла је посебно питање.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading