Александар Вучић: Ми смо један од шампиона по броју ратова које смо водили од 19. века

МИНХЕН – Премијер Александар Вучић рекао је поводом украјинске кризе да треба да учинимо све да нађемо начин и то свим средствима да се успостави мир, „то је предуслов, а после можемо да кренемо са разговорима”.

На панелу „Украјина и нерешени конфликти у Европи” у оквиру Минхенске безбедносне конференције Вучић је синоћ нагласио да морамо сачувати живе људе на све стране, а да ће Србија као председавајући ОЕБС учинити најбоље с партнерима Швајцарском и Немачком да се то и оствари.

Aleksandar-Vucic-490-1

Нагласио је да у Србији најбоље знамо шта значи изгубити животе и шта значе ратови.

„Не сањам о добијању Нобелове награде решавањем проблема који нису решени годинама. Имам добре идеје, користићу нешто што личи на шалу, али је истина – ми Срби смо један од шампиона по броју ратова које смо водили од 19. века до недавно. Искусили смо најтеже ситуације, патили пуно, изгубили пола мушког становништва, учинили смо доста лоших ствари другим људима и нашли смо данас нешто што је од највећег значаја по нашу земљу, а то је мир и стабилност”, истакао је премијер.

Он је додао да начин на који ће се постићи мир и стабилност није важан, и да не треба увек тражити исправно и лоше.

Такође, додао је, „не можете вратити живот неком, али можете пуно учинити очувањем живота, то је од највишег приоритета”.

Наводећи да су се у данашњим дискусијама чуле оштре речи, Вучић је рекао да смо ми мала земља и не можемо користити такве речи, али можемо јасно рећи да „сматрамо да је мир неопходнији него икада, у суопротном би се ишло у катастрофу, коју сви желимо да избегнемо”.

„Ми ћемо бити објективни као мала земља, која има пуно искуства, и можемо бити од користи да се нађе решење”, закључио је Вучић.

Одговарајући на питања модератора панела председника Словеније Борута Пахора Вучић је поновио да је Србија на путу ка Унији, тда је то њен стратешки циљ.

„Ми смо то рекли и Путину и многим другима. Исто тако смо традицонално добри пријатељи с Русијом, али и са Украјином, чији територијални интегритет подржавамо, јер смо подржавали територијални интегритет Сбрије и свих земаља чланица УН. Ми ћемо наставити с таквом политиком и инсистирати на међународном праву и у будућности”, навео је премијер.

Ми као Словени желели бисмо да видимо мирољубиво решење, додао је и поновио да ће Србија помоћи и учинити све да се животи спасе.

Српски премијер је у другом делу дискусије, након што је на кратко морао да напусти салу због других обавеза, поновио да земље западног Балкана чине најбоље да превазиђу проблеме и фокусирају се на будућност, а не прошлост.

С тим у вези је казао да се знало да ће пресуда Међународног суда правде бити једна врста компромиса, констатовао да ни Срби ни Хрвати нису задовољни, али додао да се заједно морају бавити свакодневним проблемима и односима две земље.

„Учинићемо све да побољшамо наше односе, решимо отворена питања као што су нестала лица, избеглице и њихова имовина у Хрватској”, поручио је он.

Шефица је хрватске дипломатије Весна Пусић оценила да су Србија и Хрватска су прешле дуг пут у превазилажењу конфликата прошлости, што доказује да су реакције на пресуду Међународног суда правде трајале свега два дана.

„Да је раније уследила ова пресуда засигурно би било више штете и ефекта враћања у прошлост. Срећом смо прешли дуг пут у процесу преузимања одговорности за нас саме и нашу будућност”, казала је она додајући да су и разочарани људи свесни да је ово део прошлости, а не будућности.

Премијер Вучић је указао да Србија чини све како би побојшала односе са суседим, наводећи пример Албаније, подсећајући да Тирана и Београд у Бриселу заједно лобирају за заједничке пројекте, да је након седам деценија уследила прва посета албанског премијера Београд, и да постоји размена посете на министарском нивоу.

„Имамо различите ставове и са косовским Албанцима, али то решавамо у дијалогу. Дијалог Београда и Приштине се наставља у понедељак и обе стране су свесне да је потребно разговарати о отвореним питањима”, казао је Вучић.

Борут Пахор, који је водио кроз дискусију о замрзнутим конфликтима, оценио је да би западни Балкан можда могао да буде пример за приступ солуцији конфликата.

Очекујем унапређење односа са САД

Српски премијер Александар Вучић изразио је уверење да ће доћи до унапређење и још ближих односа са Вашингтоном.

Он је синоћ у изјави новинарима у Минхену након сусрета са потпредседником САД Џозефом Бајденом, рекао да је са Бајденом разговарао о политичким и економским темама, да га је упознао са свим што је урађено у претходном периоду.

Према Вучићу разговор је био срдачан, а Бајден је истакао да је спреман да у сваком тренутку разговоара, те да ће увек бити врло отворен.

Бајден је, како је додао премијер, казао да сматра Србију једном од најзначајнијх земаља у југоисточној Европи, и да је важно што су предузете тешке озбиљне и одговорне реформе.

Он је, како је пренео Вучић, рекао да подржава реформе и реформски пут Србије.

Вучић је изразио задовољство разговорима које је водио на маргинама безбедносне конференције у Минхену.

За мање од 24 сата разговарати са Јенсом Столтенбергом, Викторијом Нуланд, сенаторима и Бајденом је валика ствар, јер је тешко направити термине на скупу, рекао је премијер.

„Када то све успете морате да будете задовољни. Наше је да сачувамо земљу у овом турбулентном времену, да сачувамо мир и стабилност и унапређујемо економију. Очекујем унапређење и још ближе односе са САД”, објаснио је Вучић.

Говорећи о украјинској кризи, која је била главна тема минхенског скупа, он је пренео да је инсистирао само на једној ствари, а то је да се сачувају људски животи.

Према његовим речима сваки људски живот више вреди од било којег принципа.

„Ми смо тешко пропатили у 20-ом веку, имали много изгубљених живота, изгубили половину мушког света, и другима понекад наносили зло. Све то није вредело људских живота. Данас је најважније да чувамо своју земљу, животе и мислимо да је најбоље да се сачува мир, те да је најбоље да се направи мир у Укранији, јер су сва друга политицка решења боља од оних која се праве ратним путем”, закључио је Вучић.

Танјуг

(Политика, 8. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3maCategories: Вести над вестима

3 replies

  1. Вучић: „Имам добре идеје, користићу нешто што личи на шалу, али је истина – ми Срби смо један од шампиона по броју ратова које смо водили од 19. века до недавно.“

    Значи, та истина је шала! Е, наздравље нам таква шала! Значи, зато Америка ратује по целом свету, јер јој је стало да превазиђе Србију по броју ратова! Занимљиво!

  2. Моћник нема појма шта прича. Не разликује „водити“ ратове, од бранити се! То само њему може „да личи на шалу“. Човак умислио, да се неко такмичење и у „ратовању“ спроводи. Под њим смо, бар по његовим речима, шампиони у свему и свачему.

  3. Не, Боже НЕ. Не праштај овом бедном црву јер зна да ово што је рекао није истина! О Боже, казни га да је проклет у све векове векова! Ако грешим у погледу њега нека иде сав грех на моју душу. Амен!

Оставите коментар