„Штутгартер цајтунг“  Вучићу: Да ли би за Србију могла бити узор Немачка после националсоцијализма

Александар Вучић: Србија јасно за ЕУ, нема скривених планова

Премијер Србије Александар Вучић поновио је у интервјуу немачком листу „Штутгартер цајтунг“ да је Србија јасно оријентисана ка чланству у ЕУ и да по том питању нема „никаквих скривених планова“ Београда. На питање да ли има више разумевања за позицију Москве него Кијева, када је реч о ситуацији на Криму и Источној Украјини, Вучић је одговорио да Србија поштује територијални интегритет Украјине, заједно са Кримом и да је он то још раније, при избијању конфликта објаснио, чему се, како је додао, његове руске колеге нису баш радовале.

sz-722015

„Наша стратешка оријентација је јасна. Ми желимо да постанемо део Европске уније. Ту нема никаквих „скривених планова“ у Београду.То сам јасно рекао и председнику Русије Владимиру Путину, када је пре неколико месеци био у Србији“, рекао је Вучић. Он је додао да по том питању нема дилеме, иако Србија има традиционално добре односе са Русијом, која је спада међу десет највећих инвеститора у нашој земљи.

На питање да ли има више разумевања за позицију Москве него Кијева, када је реч о ситуацији на Криму и Источној Украјини, Вучић је одговорио да Србија поштује територијални интегритет Украјине, заједно са Кримом и да је он то још раније, при избијању конфликта објаснио, чему се, како је додао, његове руске колеге нису баш радовале.

Када је реч о санкцијама против Русије, Вучић је рекао да је Србија мала земља, да није члан ЕУ, те да је нико није питао за став када се одлучивало о увођењу санкција Русији.

„Конфликт у Украјини изгледа као да је далек, али он погађа и нас. Слабост рубље отежава извоз у Русију. Ја своју земљу морам да штитим, такође, и економски“, напоменуо је Вучић. Он је рекао да Србија није у истој ситуацији као Пољска, чија привреда за губитке због санкција добија финансијско поравнање.

„Имам утисак да се све то у Берлину разуме“, рекао је Вуцић. На оцену листа да, без обзира на све то, Србија и даље делује далеко од ЕУ, Вучић је нагласио да за Србију нема ни једноставног, ни брзог пута ка ЕУ.

„Али ми тешко радимо на томе да своју земљу изменимо. У то спадају и веома непријатне и болне ствари. Ми имамо добре резултате. Према ставу Светске банке, Србија ће, ако настави са реформским курсом, у 2016/2017. години бити најуспешнија земља у региону,“ рекао је он.

Србија се нада расту од више од два процента и државној задужености мањој од три процента, додао је он. На питање колико ће још проћи до коначног закључења споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, Вучић је одговорио да то, колико ће трајати, није важно: „Одлучујуће је да ми побољшамо живот људи на Косову. Косовски конфликт није више највећи проблем на Балкану. Ми немамо више непремостивих безбедносних проблема у региону. Нема више људи који би желели нови рат. Ми покушавамо наше конфликте да решимо мирно и кроз разговоре. Постоји, дакле, напредак“, закључио је Вучић.

Поводом одлуке Међународног суда правде у Хагу да одбаци хрватску тужбу и спрску противтужбу, Вучих је рекао да се то мора схватити као шанса за цео регион.

„Ми, заправо, и нисмо желели да тужимо Хравтску. То је био одговор на њихову тужбу у Хагу. Требало би сада да ту пресуду схватимо као шансу за цео регион, да се залажемо за боље разумевање наших народа и не провоцирамо непријатељства“, рекао је Вучић и нагласио да се мора учинити све да се разјасни судбина несталих.

На питање новинара „Штутгартер цајтунга“ да ли би за Србију могао бити узор понашање Немачке после националсоцијализма, када је дошло до свеобухватне историјске обраде тог времена или Јужне Африке после апартхејда, Вучић је рекао да је не само за Србију, већ за све у региону, важно да се ратни злочини истраже, правно обраде и починиоци казне.

„Ми морамо заједно да разговарамо о узроцима тадашњих сукоба и покушамо да превладамо разлике“, рекао је Вучић.

На подсећање да је он лично још пре десет година подржавао Ратка Младића, Вучић је одговорио да је нормално да се људи мењају.

„А те промене, такође, треба признати. Ја сам у свом животу починио пуно грешака и данас правим још по неку, премда не тако тешке као када је реч о тој теми. Људи у Србији осећају да сам ја озбиљан у промени мишљења“, рекао је Вучић.

Изворник: Serbiens Premier Aleksandar Vucic„Wir sollten nicht neue Gräben aufreißen“

Наслов и опрема: Стање ствари

(E-novine, 7. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3l9Categories: Вести над вестима

Оставите коментар