Драгана Миљанић: Писмо Цеци или Бацили немају крила

Поводом предстојећег наступа Светлане Ражнатовић у Новом Саду за дочек „српске“ Нове године

Цецин забрањени град

Драга Цецо,

Пишем ти ово писмо јер не знам коме бих друго. Не бих ти се никад овим путем обратила, да не мислим да си ти једина која у овом тренутку може да ми помогне, и не само мени, него и целој војвођанској држави.

Чуј мене, „држави“?! Листала неке аутономашке сајтове малопре, па сам се слудела.

ceca-ns

Не бих ти се никад овим путем обратила да нисам ономад на Варадинском мосту видела транспарент на коме је писало – Нећемо Цецу, хоћемо радна места! – јер од тада не знам да се опоравим. Ево и зашто.

Знам да добро знаш да и богати плачу, јер баш је о томе реч. У Новом Саду си ти ових дана најомраженија особа зато што плачу они који су се лоповлуком обогатили. Е, они сад више немају одакле да лапају, а боме немају ни шта, јер су све већ уништили и продали у бесцење, па им се због те чињенице пред очима манта, манта.

Њихов ти је политички живот данас мртво море. Таласиће могу да направе једино ако почну да вичу: „Држ’те лопова!“ Хиљаду бацила са две хиљаде крила на тебе је већ слетело, а да ти буде јасно, толико у вр’ главе има и букача који су против твог концерта, иако им се придаје толика медијска пажња, као да их је двеста хиљада, минимум. Мислим да није твоја кривица што на твитеру дневно добијеш више пратилаца, него што ће они икад имати гласача, али добро, тешко је то објаснити онима који никако да схвате да је њихово време прошло.

Када би их слушала, ти би помислила да Новосађани слушају само тамбураше с Петроварадина, да у њему живе само Чваркови, те да су Богом дани само за префињена дешавања попут дрогирања и оргијања на Егзиту. Кад већ поменух вољени им Егзит, нешто не чујем да су гласни да разјасне ди завршавају новци намењени том фестивалу, иако и ти новци излазе из џепова грађана о чијем музичком укусу наводно толико брину. Али добро, доследност им и није никад била јача страна.

Да се разумемо, ја добијем 39 са 2 чим чујем музику која звучи као радио Техеран, али то не значи да бих забранила онима који је воле, да плешу трбушни плес уз њу, ако им је гушт. Додуше, иако си одавно постала персонификација за шунд, ипак си ти далеко од тог звука. С друге стране, о укусима је беспредметно расправљати, па ме просто чуди како то мулти-култи гомила којој су пуна уста позива на поштовање различитости, не може да укапира. Најсмешније од свега је што је оно што ти певаш тренутно још и најбоље од све те фолк музике које се букачи гаде, али никако да схвате да то што нам је цела држава, а не само музичка сцена, постала један тешки кичерај, сигурно није твоја кривица. Или макар није само твоја.

Да знаш, не гаде се они баш свих народњака. Има и оних певачица од чијег се гласа свакоме ко чује диже коса на глави, које певају дебилне песме о ликовима из 1001 ноћи, чији су момци били осведочени кримоси – само што њих, за чудо, нико од букача не прозива да су дно-дна и „шабанија“. Не прозивају их зато што, као што сигурно претпостављаш, заједно дувају у исту тикву. Такве би могле да певају у центру Новог Сада, а да се нико од душебрижника не побуни, али је малецни проблем, теби је то сигурно јасно, што њих нико не би дошао да слуша.

И зато, сад кад сам ти све ово написала, и када ти је мало јасније зашто је за тебе Нови Сад постао забрањени град, на послетку могу да ти кажем шта бих да те замолим у име оних грађана Војводине који стварно цене различитост и који стварно поштују другачије мишљење – Да ти, благо нама, на Тргу сутра отпеваш све оне твоје хитове најбоље што умеш, нарочито оне с трубачима који се и мени допадају, и да не обраћаш уопште пажњу на галамџије које ти држе лекције из морала, а сами су кварни к’о шупаљ зуб.

Док ти будеш певала, ми ћемо бар на кратко заборавити: да немамо посла, а ни пара, да грцамо у кредитима, да нам децу васпитавају фејсбук и улица, да нас ови из Брисела дрндају у мозак, да нема слободе говора, да нас медији лажу на фатове, да ебола хара, и све што хоћемо да заборавимо – и бићемо ти захвални на томе.

P. S. Јави Марини, молим те, да бацили немају крила, да је случајно не туже они што се боре за права бактерија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Новине новосадске, 12. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-37vCategories: Преносимо

Tags: , ,

10 replies

 1. Цеца је била у затвору, носила наногицу…
  Тако је било док је била Цеца национале…

  Онда су јој рекли да ће њен досије нестати, да више неће имати проблема са законом, да јој Пореска управа неће тражити порез, само ако постане еврофил… Затим су јој обећали сигурне уговоре.

  Тако Цеца више није национале, него еврофилка.

  Препоручили су јој да пева за Видовдан и да подржи улазак Србије у ЕУ. То је и урадила. Информер је чак тај дан прогласио као “Цецин дан“.

  Па је онда Ало, у власништву германског и билдербершког Рингијера, узео Цецу као заштитно лице неког свог пројекта око мобилне телефоније, видим рекламе по целом граду. Сигурно су јој добро платили. У Блицу се сада она представља као узорна особа. Даје пример младим девојкама. Па се у Блицу чуде што су нам младе девојке такве.

  Купили су Цецу као што се купују такве…

  Дакле, Цеца је Јеца, промотер шунда и ЕУ, нема ту разлика, ни у музичком смислу.

  Зато она и пева њима… Жути су квазирокери и квазипанкери који краду, напредњаци су турбофолкери који краду…

  Зато не сме ништа да се заборави док она пева. Најбоље је да се уопште не слуша.

 2. @Varagić Nikola
  Шта друго режим може да понуди оном живом безперспективном организму сачињеном од 100.000 младих који су синоћ у Новом Саду четири пуна сата певали и туговали заједно са Цецом?
  Избор је прост: Цеца или дрога?
  Лично сматрам да је боље да их смирује и празни Цецин срцепарајући турбофолк него дрога!
  А, када ће из њих прокључати бес опредмећен у рушилачки бунт, сам Бог зна?!
  Без вођа, мрка капа?

 3. @Мирослав Анђелковић

  Колико је турбофолкера навучено на кокаин, екстази…?
  Турбофолк је пошаст. Погледајте ту децу која слушају ту музику, то су зомбији без мозга, момци желе да буду мали аркановци, а девојчице да носе миниће и нађу неког малог аркановца…

  Колико је оних који слушају Цецу и гласају за СНС или СПС?

  Колико смо пропали као народ доказује то да је неко као Цеца тако популаран, а да се и они који су против овог режима и ЕУ јављају као њени адвокати… Превише је оних који говоре о култури, о културном уздизању, а слушају Цецу…
  И даље је људи прихватају као национале, иако се продала, и учествовала у скрнављењу Видовдана заједно са овима из режима…
  Зато Пореска управа неће и њу питати колико је и од кога примила новац и да ли је платила порез… Нека каже нешто против ЕУ и у корист Срба на КиМ и ето опет наногице, ако не и затвора… Ни тада, када би поново постала национале, не бих био њен (дрвени) адвокат, јер мислим да је она ужасно лош узор за младе, подједнако као Јеца, Сека и остале, а та музика да заглупљује људе…

 4. Varagiću, šta biste Vi uradili da Vas je država stavila pred alternative koje je ponudila Ceci?
  Nemojte nam otkrivati toplu vodu: valjda Vam je jasno da se u svim „demokratijama“ vlada tako što se na vlast i u njenu službu kao marionete dovedu ucenjeni ljudi sa puterom na glavi!
  Nemojte omladinu paušalno ocenjivati lošom ocenom zbog turbofolka!
  Jeste li skoro bili na nekoj srBskoj svadbi u Bgd?
  Znate li uz koju se muziku vesele srBski svatovi?
  U nevidjen trans se pada uz orijentalne ritmove!
  Na celoj svadbi se odsvira samo dva srBska kola sa sve „moravcem“ uz samo nekoliko klasičnih srBskih narodnih pesama!
  U jeku najvećeg rata sa šiptarima Srbi su na svadbama padali u trans uz „Šote, mori Šote“!
  Kad sam pitao domaćina, zašto se to radi na srBskoj svadbi, on mi je uvredjen odgovorio da je „Šote, mori šote“ srBska pesma!?
  Šta više da Vam pričam o posrnuću Srba?

 5. @Varagić Nikola
  Толико обрушавање на Цецу и турбофолк, ма шта то значило, може да дође на ред тек када се осврнемо око себе. Каква се музика и које ТВ емисије гледају у сопственој породици, шта слушају и гледају наши другови и пријатељи? Масовна дискфалификација младих је бесмислена. Ко код нас пише забавну музику? Како онда, да је неко слуша и воли? Ако се Крсне славе, славе у кафани и дешава све оно што се дешава о чему реч рече и Мирослав, како онда лоше судити о омладини? И зашто? Занимљиво би било чути какву музику слуша ауторка, а и Ви. Њено друштво и Ваше. Да не би било забуне. Ја Цецу не слушам, као ни турбофолк.

 6. @Мирослав Анђелковић
  @слободан млинаревић

  Не бих певао маршалу. Живео би сиромашно и маргинализован као сада, ишао би у затвор ако реше да ме затворе, или отишао из Србије, што имам у плану пошто овде још дуго неће бити промена.

  Не слушају сви млади турбо-фолк.
  Дуго нисам био на свадби где се слуша такав шунд. На последњој на којој сам био ван Београда певале су се изворне, народне песме. У мом друштву у Београду нико није правио “класичну“ свадбу.

  Ако и ви и господин Млинаревић све то знате о турбо-фолку, чему ова полемика?

  Хтео сам људе да подсетим да је Цеца на Видовдан певала за улазак у ЕУ, а да је потом постала заштитно лице Рингијера. Заступа исту политику као жути и лигаши. То је политика и оних који су сада на власти у Новом Саду и Београду. Они нису мање лопови од жутих. То је иста банда. Нико од њих није добар узор за младе. Ако све то знамо, зашто би неко бранио Цецу? Ако је брани, због чега то ради? Ауторка текста је сигурно добила новац од оних који су сада на власти у Новом Саду и финансирају те новосадске новине, па је јасно. Али, зашто би неко то радио бесплатно, а уз то ни не слуша турбо-фолк?

  Они који подржавају Јецу то раде зато што отворено заступају културу разврата. Они који подржавају Цецу као нису такви, они су као патријахални, као православни, али то није истина. И они припадају фаустовској култури, и зато су другосрбијанци бар искрени, за разлику од бројнијих и лицемерних првосрбијанаца. Пропадаћемо све док је тако пуно лицемерних првосрбијанаца.

 7. @Varagić Nikola
  Питање је било, шта Ваше друштво слуша, а не шта не слуша. Наравно да не слушају сви млади турбофолк. То сам ја желео да кажем, а Ви сте се на све младе обрушили?
  Полемику сте Ви изазвали, јер се иза Вашег питања:“Колико је турбофолкера навучено на кокаин, екстази…?“ и констатације „Турбофолк је пошаст.“ крије одређена инсинуација. Размислите, да ли је турбофолк произод нашег друштва какво такво је и да се од промена у животу и друштву не може побећи. Коју музику Ви волите?

 8. Поштовани господине, могла бих да напишем да ме нико није платио да напишем овај текст, али сматрам да би било бесмислено и да би се онда прича вероватно претворила у класично тук на лук. Ви, наравно, верујете у оно што желите и што се Вама чини логичним.
  Жалосно је што живимо у времену када је практично немогуће поверовати да има људи који могу да напишу нешто по свом нахођењу, да их нико за то не плаћа, и да заиста мисле то што пишу.
  Још жалосније је што се из силних коментара који су се на нету појавили поводом овог текста (иако нисам и немам намеру да их све читам, јер су махом навијачки и очигледно је из њих да коментатори текст нису ни прочитали) мало ко је разумео да текст не штеди ни Цецу, дапаче.
  Заправо, у тексту уопште није реч о њој, иако на први поглед тако изгледа.
  Цеца је била само повод да се дотакнем лицемерја које показује новосадска „елита“.

  Свако добро.

 9. @слободан млинаревић

  То је био одговор г. Анђелковићу. Обојици сам одговорио истовремено, па отуда мала забуна око младих и турбо-фолка.
  Што се полемике тиче, грешите, јер то моје питање које ви наводите, је из мог одговора г. Анђелковићу – мој коментар је први, на тај коментар г. Анђелковић реагује, и тако почиње полемика…

  @Драгана Миљанић

  Заиста не знам ништа о вама, ово за плаћање је поменуто у контексту одговара господи Анђелковићу и Млинаревићу.
  Пошто сам видео да је текст из Новина новосадских, мислио сам – деловало је логично – да сте новинарка или колумниста и да за тај рад примате новац. Ако то није истина, онда се због тога извињавам.

 10. Написали сте да је ауторка „сигурно плаћена од оних који су на власти у Новом Саду“, па сам то разумела као да сте рекли да је текст наручен.
  Разумели смо се на крају. 🙂

Оставите коментар