Небојша Малић, Александар Лазић: Уместо одговора А. Јовановићу

Поводом текста Александра Јовановића Стање ствари у дилетантско-сплеткарошкој секцији српских интернет медија
aj-utuk

Небојша Малић: Силоватељ интернета

Овде у Америци, где силом прилика живим већ скоро 20 година, има једна пословица: кад схватиш да си у рупи, престани да се укопаваш. Александар Јовановић, уз све знање енглеског, ње очигледно није свестан.

Два пута прочитавши његову реплику на јучерашњу изјаву којом смо Александар Лазић, Стефан Каргановић и ја покушали да се одбранимо од његових увреда, клевета и измишљотина, још увек не знам шта је тачно „писац хтео да каже” осим да је паметнији, креативнији, моралнији, итд. од нас.

„Примери” које наводи најбоље показују да ли то његово убеђење одговара стварности. Тако тврди да сам ја написао и уредио своју страницу на српској Википедији, иако је званична уређивачка политика Википедије да особама није дозвољено да уређују или мењају сопствене одреднице. Ја се већ три године трудим да исправим грешке у том тексту, настале на основу добронамерних али погрешних тумачења моје службене биографије са Antiwar.com – без успеха.

Сада већ бивша редакција Степског сокола на српском: А. Јовановић као "шеф и продуцент"

Сада већ бивша редакција Степског сокола на српском: А. Јовановић као „шеф и продуцент“

Исто тако, Јовановић оптужује мене да сам „украо” текст Степског сокола „Цивилизацијски избор” – притом наводећи наслов из „Новог стандарда” али спону на превод који сам објавио на „Соколу”. А тамо се, гле чуда, јасно види да је Степски соко аутор, а на дну текста стоји „превод и обрада Сиви соко”. И још је све веома јасно представљено као цитат. И слепцу је јасно да сам и у овом и у сваком другом случају испоштовао што аутора оригинала, што етику и морал. За туђе грешке нисам и не могу да будем одговоран.

Али џабе чињенице и очигледни докази кад Јовановић све уме и све зна – чак и шта смо Степски соко и ја писали једни другом у мејловима („просто сте слагали”). „Зна” и да се ја наводно рекламирам код Степског у коментарима. Истина је да сам једном или двапут споменуо неки свој наступ у медијима, јер је био релевантан за дискусију (што да пишем коментар, кад сам већ то рекао на РТ?), али немам никакву потребу да се рекламирам код њега. Човек је читалац и коментарисао је на Соколу пре него што је почео свој блог. „Зна” Јовановић и где сам ја студирао, мада није проверио чињеницу да је тај универзитет у Ајови основан 1895. Можда није Харвард или Јејл, али какве су сподобе отуд долазиле, и боље је што није. У сваком случају, не дозвољавам никаквом надри-продуценту и филмаџији без снимљене минуте да га пореди са Мегатрендом.

Јовановићу, више је него јасном сваком нормалном човеку да ви овде силујете интернет, и да градите себи лик и дело тако што вређате друге. Препоручио бих вам да одете у e-novine, да не мислим да бисте се тамо у року од три дана посвађали са Petrom Lukovićem и оптужили га да вам „краде интелектуалну својину”.

Иначе, правилан изговор је сејкер, а не „секр”.

Без имало поштовања,

Небојша Малић

Александар Лазић: Улога мог сајта у уништавању Степског сокола на српском (и А. Јовановића лично)

Признајем да ми је тешко да улазим у полемику са А. Јовановићем: упознат сам са истинитошћу оног да је „посао такав, ни ја га не волим“ (Били Питон) – али шта одговорити човеку који не зна ни како му се зове сајт који води, те два пута у свом одговору пише „Ћирилисано“ а не „Ћирилизовано“? Другим речима, како да се и мој најблажи одговор не схвати као „непропорционална примена силе“?!

Дакле, најрадије био оставио г. Јовановића да „рише и брише“, да мрчи килобајте на сајтовима које још није напустио или одакле још није избачен – и то бих урадио да није било његове оптужбе да сам га „покрао“, тј. дистрибуирао плагијат његовог рада. (Од сомнабулне оптужбе да сам ја, са А. Јовановићу од раније познатим Н. Малићем и С. Каргановићем, планирао да преузмем његово „чедо“ – The Saker Српски, тј. Степског сокола на српском, у свом тзв. одговору а под притиском аргумената наш је „шеф и продуцент“, срећом, одустао.) Елем, немам мало година, а ево ово је први пут да ме је неко оптужио да крадем: јесте да долази од неког попут А. Јовановића, али не могу да се сажалим и не одговорим му како заслужује!

Ћирилисано на Ћирилизованом (кликните за увећање)

Ћирилисано на Ћирилизованом (кликните за увећање)

Да поновим за оне са „јефтинијим улазницама“ (читај: срећнике који нису ни чули за А. Јовановића, а камоли за његов „плодоносни преводилачки рад“): пример који „шеф и продуцент“ наводи (Пол Крејг Робертс: Вашингтон тера Русију на тежак избор – вазалство или рат | Стање ствари) – уредно је преузет и потписан са сајта Webtribune.rs. На то А. Јовановић тврди да сам „покрао његову интелектуалну својину“: другим речима, и данас кад сам – такође са тог сајта –пренео П. К. Робертса требало је да спроведем опширно истраживање да није случајно наш најбољи преводилац (и прочаја) то већ посрбио. Не бива то: узео од њих, њих потписао; са њима нек г. Јовановић види да ли су кривотворили нешто. И, узгред, нисам рекао „па шта, и мене краду“, него сам га замолио да не лелече више, јер „људи трпе, а жене наричу“.

***

А сад да ово све пробамо да озабавимо, у мени драгој форми „Истражног поступка“:

Име, презиме, и у ком сте својству овде?

Александар Лазић, надри-уредник.

Наведите зашто сте овде.

Део сам удруженог злочиначког подухвата.

Наведите остале чланове вашег клана.

Н. Малић и С. Каргановић.

С којим сте се пакленим циљем удружили?

Циљ нам је био да, свим расположивим средствима, уништимо А. Јовановића.

Наведите пуно име г. Јовановића и генералије.

Александар Ацо Јовановић. Шеф. Продуцент. Преводилац. Уредник, али не „надри-уредник“.

Оцените како васколике набројане функције А. Јовановић обавља?

Најбоље у васељени, боље и од „Дебелог Шефа“.

"Бољи и од Дебелог Шефа"

„Бољи и од Дебелог Шефа“

На чему заснивате такав став?

А. Јовановић је обишао (скоро) све сајтове на српском Интернету, и није нашао себи достојног уредника.

Набројте сајтове.

Имајући у виду да је на неким сајтовима био више пута (свађао се & мирио), немојте ми узети за отежавајућу околност што ћу сајтове навести по једном, и можда не баш хронолошким редом: Магацин, Србин.инфо, Фејсбук репортер, Стање ствари, Срби на окуп…

Да ли је своју глад за правим уредником г. Јовановић покушао да утоли у иностранству?

Јесте! А. Јовановић је, помислили смо, нашао своју срећу када је успоставио сарадњу са Степским соколом, The Saker-ом како га он зове.

Да ли је остао са тим Соколом?

Не, ни тај Соко није био довољно добар за њега… Заправо, био је добар, док му ми (из удруженог злочиначког подухвата) нисмо „потурили клипове у точкове развоја“, а онда се и Јовановић сетио да је Степски соко његов „анонимни руски пријатељ“…

Значи, г. Јовановић није знао да је Степски соко, заправо, блогер коме се не зна право име и презиме?

Немојте ме држати за реч, али ако г. Јовановић не зна да ли му се сајт зове „Ћирилисано“ или „Ћирилизовано“…

Опишите своју кривицу.

Био сам завидан због великог успеха А. Јовановића, и пробао сам на сваки начин да му напакостим. Прво, нисам пристао да будем аутор код њега, иако ме је он неколико пута звао. Друго, мучки сам на свом сајту објављивао текстове које он није желео да преведе, све надајући се да ће му Степски дати отказ а ја да му преузмем „франшизу“…

До сада је све логично, али зашто му сада не преузмете „франшизу“, сајт је слободан и нико не ради на Степском соколу на српском?

Могу ли да променим питање?

Записник написао и потписао оптужени

Александар Лазић


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2SmCategories: Разномислије

11 replies

 1. Добро, сад видим чему толико чекање да пренесете мој одговор: да бисте спремили Ваше и „покрили“ мој. Провидно.
  Исто као и оно са Википедијом. Малићу, иоле озбиљнији читалац зна да је Википедија важно средство (само)рекламирања.
  Тачно је, изговара се како сте Ви рекли, тако сам требао да и ја наведем, а не како сам Степски изговара свој псеудоним : секр („вуче“ на француски, који му је први језик).
  Малићу знам да Вам то није било допуштено, да нисте ни питали. Знам.
  Српску верзију блога нисам тражио ја да водим, понуђено ми је.
  Нећу да улазим у то колико сам и шта снимио, али верујте да сам се нагледао „аутора“ попут Вас и – доста ми је.
  Лазић се тек погубио: свако греши, да, али кад му ссе скрене пажња да је објавио плагијат он га повуче (као „Интермагазин“), не инсистира на својој непогрешивости и ЈА, УРЕДНИК. Хвала на исправљеним словним грешкама, то умете да приметите.
  А са оваквим поступком у објављивању дискусије: прво „дорађен“ текст опонента, затим одлагање другог одговора, да би се спремио свој и поклопио противников – показали сте да сте јадни и недостојни противници, зато је са вама и расправи крај.

 2. „Добро, сад видим чему толико чекање да пренесете мој одговор: да бисте спремили Ваше и „покрили“ мој. Провидно.“
  „А са оваквим поступком у објављивању дискусије: прво „дорађен“ текст опонента, затим одлагање другог одговора, да би се спремио свој и поклопио противников – показали сте да сте јадни и недостојни противници, зато је са вама и расправи крај.“

  Недостојни сте противници!! Ејј!!!! 🙂 Па ово је као цртани филм!

  Гледам и не верујем шта пише овај Александар. Таква параноја….
  Сачувај макар мало образа и прекини са овим глупостима….

  А оптужени које је Јовановић навео нека му хитно врате све играчке и оставе да се на миру игра у песку.,.. Видите да је ово на корак од нервног слома.

  Постоји врло мали број људи с којима је немогуће сарађивати шта год да урадиш… Једном сам радио у групи са таквом особом. Прелазио је са једног на другог члана тима док није све растерао и посвађао се са свима. Исто параноја и шизофренија…
  Заобићи у широком луку!

 3. С обзиром, да је рач о злочиначком удруженом подухвату, ево и ДЕДЕ, да се најзад укључи у тајкуне. Сада је Ацо још угроженији. Још да видим Ђуровића, да се прикључи тајкунима. И он ми је некако „тајкунаст“. Ваљда нас је зато Ацо и ставио у исти кош. Ја сеирим, јер сам у друштву свештеног лица! А ја кобејаги „марксиста“? Ово је било сшпонтано. Сада мало и озбиљности. ЗАПОСТАВИЛИ СМО ОЗБИЉНИЈЕ ТЕМЕ!

 4. СПОНТАНО, да ме Ацо не прозове и због српског језика.

 5. Г. Лазићу, и Ви постајете неозбиљни. Било каква даља расправа са Јовановићем је беспредметна.
  Човек је показао ко је и каквог је карактера. Са таквим можете још на дугачко али никаквог резултата неће бити. Само улудо трошење речи.

 6. Лазићу. паметније НЕ ПОПУШТА! Пусти савете ових који би се у мишљу рупу завукли и глумили ПАМЕТНИЈЕ.

 7. Млинаревићу, овај твој апел се вероватно односи на мој коментар. Што се мене тиче можеш да пичиш главом о зид док не установиш да је зид тврђи. Ако не установиш, нема везе глава је твоја, настави.

 8. Мислим да ову полемику са осведоченим кверулантом г. Јовановићем треба обуставити – она је зашла већ и у питања образовања, која су сигурно у принципу важна – али не баш у оквиру теме о којој се полемише – примери:
  – Јовановић о Малићу: “Малић се прогласи… да је стручњак за међународну политику – коју је изучавао у кукурузу Ајове, неком тамошњем Мегатренду (навео је истина, други назив тог „естаблишмента“ на својој Вики страници, кога не мрзи нек погледа)”.
  – Малић о Јовановићу: “`Зна` Јовановић и где сам ја студирао, мада није проверио чињеницу да је тај универзитет у Ајови основан 1895. Можда није Харвард или Јејл, али какве су сподобе отуд долазиле, и боље је што није. У сваком случају, не дозвољавам никаквом надри-продуценту и филмаџији без снимљене минуте да га пореди са Мегатрендом“.
  Мене није мрзело да погледам, и видех да се (Малићев) Graceland University не налази ни на Шангајској (http://www.shanghairanking.com/ ), ни на Тајмсовој (http://www.timeshighereducation.co.uk/) листи најбољих светских универзитета . Што се Тајмсове листе тиче, то важи и за Јовановићев ФДУ (ако је он уопште део Београдског Универзитета – БУ), а и сам БУ, као једини српски универзитет се и иначе налази на зачељу Шангајске листе, и то искључиво за математику и физику; дакле ни ФДУ није на тим листама. Закључак: ругала се шерпа лонцу.
  Иначе, г. Јовановића треба оставити да на миру објављује своје радове на сопственом рогобатно названом сајту кога вероватно ретко ко и чита, па ће тиме његова интелектуална својина на најбољи начин бити сачувана од пакосних плагијатора.

 9. Carevi se otimlju o carstvo
  medju se se hoce da pomore
  zlacenima . . .

 10. Докторе, како стојимо са Вашим Медицинским факултетом ?
  Факултет драмских уметности је део Универзитета уметности у Београду: http://www.arts.bg.ac.rs/
  Сајт рогобатног назива је био дупло читанији (веровали или не) од нпр. руског сајта Степског сокола и недељно растао по стопи од 200 прегледа.
  „Ћирилисано“, а надам се да не мислите да је то сајт/блог рогобатног назива, нема за циљ масовну читаност, довољно нам је да се на другим сајтовима читају текстови које преведемо, то и јесте основни циљ његовог заснивања. Опет, и мада је био запостављен због „наказе“, „Ћирилисано“ у протеклих седам дана има просечну посећеност од око 700 прегледа – углавном због текстова о ћирилици и из српске културе и уметности.
  Не брините се за нас, не полемишите, тужићу Вас да не преводите.
  Вама за оно што сте учинили, ако не грешим ко стоји иза псеудонима, искрен поздрав, без обзира на увреду. рачунам да је то данак друштву у које сте запали, неваљали докторе.

 11. Наша полемика са А. Јовановићем је завршена. Надамо се да неће више клеветати и сплеткарити, и у том случају нећемо се бавити њиме.

  Такође, А. Јовановић је прва и једина особа којој су ЗАУВЕК забрањени коментари на Стању ствари: не испуњава минималне критеријуме за уљудну конверзацију, како према сарадницима тако и према другим читаоцима-коментаторима, па смо зато принуђени на овај корак.

  Небојша Малић, Александар Лазић

Оставите коментар