Бивши Гвантанамо затвореник: ИСИЛ је производ мучења ЦИА

Moazzam Begg, bivši zatvorenik američkih zatvora Bagram i Guantanamo, dao je intervju za RT te ispričao svoje doživljaje u zatvoreništvu. Potvrdio je ono što se već i ranije spekuliralo – informacije koje je američka CIA od zatvorenika dobivala mučenjem često su bile lažne. Begg priznaje kako je izmišljao stvari samo kako bi prekinuo mučenje.

g-zatvorenik

Podsjetimo, ovog tjedna američko vijeće za obavještajna pitanja pri Kongresu objavilo je – unatoč velikom protivljenju CIA i drugih obavještajnih krugova – izvještaj u kojem se dokumentira mučenje zatvorenika, uključujući i na prostoru tzv. „crnih zona“, tajnih lokacija, po Europi i drugdje.

Begg je pušten iz zloglasnog zatvora Guantanamo nakon tri godine što je bio držan tamo – i na prostoru zatvora Bagram u Afganistanu – bez ikakve optužnice. Ističe kako je u zarobljeništvu bio često tučen te kako su mu uskraćivali spavanje. Begg danas živi u Britaniji te vodi kampanju za prava zatvorenika.

U intervjuu je rekao kako su britanske i američke tajne službe blisko surađivale. Štoviše, ističe kako su ga često ispitivali agenti britanskih službi MI5 i MI6. Navodi kako su jednog njegovog prijatelja u zatvoru, Shakera Aamera, udarali glavom o zid.

„Kada vas muče reći ćete sve samo da prestanu“, priča Begg te navodi kako je u jednom slučaju svojim mučiteljima dao kompletan fizički opis osobe koju zapravo nikada u životu nije niti vidio. To još jednom potvrđuje kako barbarstvo američkih tajnih službi ne samo da je nedopustivo iz humanog aspekta već je i krajnje upitna „učinkovitost“ mučenja kao metoda dobivanja obavještajnih informacija.

„Držali su me u sobi. Ruke su mi iza leđa vezali za noge. Udarali su me i stavili mi kapuljaču preko glave. Onda su je podigli i pokazali su mi sliku žene i djeteta. Iz susjedne sobe sam čuo ženski vrisak, rečeno mi je da se radi o mojoj supruzi“, priča Begg.

U drugom intervjuu, za Press TV, Begg se osvrnuo i na korelaciju između mučenja i pojave ISIL-a. Ističe kako je ISIL zapravo proizvod CIA-inog mučenja.

CIA-ini zarobljenici mučeni su u američkim zatvorima izvan teritorija SAD-a, kao i na prostoru pojedinih europskih zemalja kao što je Poljska dok su u isto vrijeme brojne europske države direktno sudjelovale u ovom kriminalnom procesu dajući CIA-i svoje zračne luke za transfer ilegalno zatočenih ljudi.

Kada CIA nije uspjela „izvući“ informacije iz zarobljenika neki od njih su slani i na još strašnija mjesta, primjerice u Uzbekistan otkuda se mnogi, prema iskazu bivšeg britanskog ambasadora u Taškentu, nikada nisu vratili.

(Advance.hr, 13. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2QnCategories: Преносимо

Оставите коментар