Жили Левеск: Oсумњичени за злочин руководи истрагом о паду малезијског авиона МХ17

Шта је Заједнички тим истражитеља, зашто је основан, ко њиме руководи и зашто је Малезија искључена?

(Global Research, 3. 12. 2014)

zili-gr

Неколико аутора је недавно поставило питање зашто Малезија није чланица Заједничког тима истражитеља и зашто је Украјина – осумњичена у овом случају – чланица тима. Претходно је потребно да потражимо одговор на питање шта је Заједнички тим истражитеља, у којим правним оквирима делује и зашто је основан.

У ствари, води се неколико истрага о обарању малезијског авиона на лету МХ17 (даље: МХ17). Ми ћемо овде да усмеримо пажњу на две, које људи најчешће мешају: прва, званична истрага којом руководи Холандски одбор за безбедност који је 9. септембра објавио прелиминарни извештај и друга, истрага Заједничког тима истражитеља (ЗТИ) која је установљена 7. августа 2014.

Прва, истрага којом руководи независна организација – Холандски одбор за безбедност – спроводи се под окриљем Међународне организације цивилног ваздухопловства (ICAO), агенције Уједињених нација, по правилима Конвенције о међународном цивилним ваздухопловству (Чикашка конвенција).

julie-levesque

Жили Левеск

У складу са анексом 13 протокола, земља на чијој територији се срушио авион је одговорна за спровођење истраге.

На захтев Украјине, Холандија спроводи истрагу преко Холандског одбора за безбедност. Овим се не крше одредбе Конвенције јер држава на чијој територији се удес догодио, у овом случају Украјина, „може да пренесе у целини или делимично спровођење истраге на другу државу, уз заједничку сагласност и споразум“[1].

У члану 26 Чикашке конвенције такође се наводи:

„Држави у којој је авион регистрован (Малезија) пружиће се могућност да именује посматраче који ће да присуствују истрази, а држава која спроводи истрагу ће проследити извештај и резултате истраге тој држави.“

У истрази коју спроводи Холандски одбор за безбедност учествују Малезија, Украјина, Руска Федерација, Уједињено Краљевство, Сједињене Државе и Аустралија. Осим Украјине, Сједињених Држава и Русије, све остале државе које учествују у истрази су имале своје грађане пострадале у трагедији МХ17. Чињеница да и друге државе учествују у истрази је такође уобичајена пракса – јер се истрага води према међународним прописима и препорукама Чикашке конвенције.

„Искључиви задатак“ истраге којом руководи Холандски одбор за безбедност је „спречавање сличних удеса и незгода“ не и „одређивање кривице или одговорности било које стране“, односно циљ истраге није утврђивања кривице или одговорности[2].

С друге стране, као што ћемо касније видети, посебан задатак Заједничког тима истражитеља јесте да се спроведе истрага и „распореди кривица“. Ради се о европском телу које спроводи истрагу под европском јурисдикцијом и које, за разлику од Холандског одбора за безбедност, не обавезују правила Међународне организације за цивилно ваздухопловство. Заједнички тим истражитеља може да укључи било кога и било коју државу, али што је још важније, супротно истрази Холандског одбора за безбедност, нема никакву обавезу да укључи Малезију.

Шта је Заједнички тим истражитеља?

Под окриљем Европол (Европска полицијска канцеларија) и Евројуст (Европска јединица за правосудну сарадњу):

Заједнички тим истражитеља (ЗТИ) је тим састављен од судија, тужилаца и органа гоњења установљен на одређен временски период и са одређеним задатком. Оснивају га  државе учеснице писаним споразумом, ради спровођења истраге у једној или више укључених држава[3].

Тимом руководи лице из државе у којој ЗТИ спроводи истрагу. Иако чланови тима могу да буду из различитих јурисдикција своје дужности извршавају у складу са националним прописима који важе на територији на којој се спроводи истрага[4].

ЗТИ може да буде основан и са државама ван ЕУ под условом да код држава учесница постоји правни основ за формирање ЗТИ. Правни основ може да буде у форми међународних правних инструмената, билатерални или мултилатерални споразум или национално законодавство (одређени чланови закона из области процесног права).

Учесници могу да буду не само из тела/агенција ЕУ – Европол, Евројуст, ОЛАФ итд., већ такође могу да буду из других држава и њихових агенција, нпр. ФБИ[5].

Украјина је приступила Европској конвенцији о узајамној помоћи у кривичним поступцима и према томе може да установи ЗТИ. Орган који у Украјини „одлучује о успостављању заједничког тима истражитеља је Канцеларија јавног тужиоца Украјине[6]“. Правила и прописи који регулишу проблематику ЗТИ наведена су у члану 20 Другог додатног протокола уз Европску конвенцију о узајамној помоћи у кривичним поступцима[7].

Као што видимо, воде се две истраге у различитим правним оквирима и са различитим задацима. Важно је да поменемо да се у прелиминарном извештају Холандског одбора за безбедност реч „злочин“ нигде не наводи.

Оснивање ЗТИ у Хагу: Ко руководи овом истрагом?

ЗТИ је основан крајем јула ове године када су се „јавни тужиоци и истражитељи из 12 земаља које су укључене у истрагу пада малезијског авиона на лету МХ17 срели у Евројуст у Хагу да договоре стратегију правосудне сарадње[8].

У саопштењу за штампу Евројуст наводи се:

Данас су се у Евројуст, у Хагу, срели тужиоци и истражитељи 12 држава које су укључене у истрагу пада малезијског авиона на лету МХ17 да договоре стратегију правосудне сарадње.

Холандско јавно тужилаштво је почело координацију међународне сарадње и затражило помоћ Евројуст у организовању данашњег координационог састанка. Евројуст је агенција ЕУ за правосудну координацију и сарадњу. Мандат Евројуст је помоћ у координацији и сарадњи држава чланица, а такође може да позове државе изван ЕУ да учествују на координационим састанцима за планирање стратегија у борби против тешких облика организованог криминала.

Данашњем састанку којем је председавао г. Хан Морал, члан Евројуст из Холандије, присуствовали су представници Холандије, Аустралије, Малезије, Уједињеног Краљевства, Белгије, Немачке, Филипина, Канаде, Новог Зеланда, Индонезије и САД – 11 земаља чији су грађани жртве удеса и представници Украјине, Европол и Интерпола.

Циљ данашњег састанка је био договор о сарадњи и могућностима за проширење и убрзање истраге и оснивање Заједничког тима истражитеља (ЗТИ). ЗТИ ће се прво усредсредити на техничке и форензичке аспекте истраге у Украјини, на месту где се злочин догодио.

За разлику од Холандског одбора за безбедност који је независна организација, холандско јавно тужилаштво које је „почело координацију међународне сарадње“ јесте орган владе. Саопштење за штампу Евројуст наводи да ће се истрага коју је покренула Холандија обавити у Украјини. Поставља се питање да ли ће се истрага спроводити по прописима Холандије или Украјине. Да подсетимо, у складу са Општим правним основама ЗТИ, „тимом ће руководити лице из државе у којој ЗТИ врши истрагу“ и без обзира што „чланови тима могу да потичу из разних јурисдикција, своје дужности ће обављати у складу са националним прописима који важе на територији на којој се врши истрага“.

Оно што се у саопштењу за штампу не наводи је да је „Јавно тужилаштво Украјине један од прокретача формирања међународне истражне групе…“ како наводи у свом чланку Интерфакс[9].

Да ли то значи да ће се, обзиром да се истрага води у Украјини, истрага спроводити по прописима Украјине и да ће Украјина, једна од осумњичених, да руководи истрагом? Ако је тако, онда Заједнички тим истражитеља нема никакав кредибилитет и ни у ком случају није независан. Ово је пародија правде.

Украјински јавни тужилац Виталиј Јарема је изјавио „Наш је приоритет и наша је обавеза према међународној заједници да извршимо детаљну истрагу о овој трагедији и утврдимо истину…[10].

У истом чланку се наводи и следеће, Јавно тужилаштво је подсетило на споразум од 7. августа 2014. којим је основана заједничка истражна група коју сачињавају Холандија, Белгија, Аустралија, Украјина, Малезија и Евројуст.

Овај споразум инициран у Хагу 28. јула 2014. укључује и споразум о чувању тајних података који су потписале све чланице осим Малезије којој је додељен само статус „учеснице“:

У оквиру четвоространог споразума потписаног 8. августа између Украјине, Холандије, Белгије и Аустралије подаци о напредовању и резултатима истраге удеса су тајни.

Ово је потврђено на брифингу у Кијеву који је одржао портпарол јавног тужилаштва Јуриј Бојченко. Према његовим речима, подаци о напредовању и резултатима истраге несреће ће да буду објављени само уз консензус свих страна које су потписале уговор.

Свака потписница има право вета на објављивање резултата истраге, без икаквог образложења.

Тек након потписивања овог споразума Врховна Рада Украјине ратификовала је споразум и дозволила учешће малезијских представника у истрази[11].

Дакле, једна од главних разлика између истраге коју води Холандски одбор за безбедност и истраге ЗТИ је да у истрази Холандског одбора за безбедност „држави у којој је авион регистрован (Малезија) се обезбеђује могућност да именује посматраче да присуствују истрази и држава која води истрагу треба да проследи извештај и резултате истраге тој држави“.

С друге стране, ЗТИ нема никакву обавезу да „проследи извештај и резултате истраге“ Малезији.

Холандски министар иностраних послова Франс Тимерманс и министарка одбране Жанин Хенис-Пласшерт написали су 9. августа у свом писму председнику Представничког дома Холандије следеће[12]:

Састанак је одржан 28. јула у Евројуст и постављени су темељи добре сарадње између полиције и правосудних органа држава учесница. Једна од форми која је усаглашена је формирање Заједничког тима истражитеља (ЗТИ) који сачињавају представници Холандије, Аустралије, Белгије, Украјине и Малезије (у својству „учеснице“). Овај тим ће отворити пут бољој међународној сарадњи и олакшаће размену знања, стручне помоћи и доказа.

Поставља се питање како искључивање из тима и давање подређеног статуса Малезији у истрази „отвара пут бољој међународној сарадњи и олакшава размену знања, стручне помоћи и доказа“, када овакав третман чини управо супротно.

Малезијски званичници су се крајем новембра жалили да су искључени из рада ЗТИ и упутили су се 3. децембра у Холандију да расправе о свом статусу.

Главни инспектор полиције и јавни тужилац Малезије упутиће се у Холандију да разговарају, између осталог, и о улози малезијског тима у заједничкој међународној истрази о обарању малезијског авиона на лету МХ17 у јулу ове године…

„У овом тренутку Малезија није у заједничком тиму истражитеља. Ми једва да смо учесници. Ми морамо да будемо укључени у заједнички тим истражитеља“ рекао је…

Тренутно ЗТИ сачињавају представници Холандије, Белгије, Украјине и Аустралије.

Током своје посете Малезији у новембру холандски премијер Марк Руте сагласио се са учешћем Малезије у међународној истрази[13].

Овде је питање, зашто је Белгија део ЗТИ, а не и Малезија. Четири белгијска држављана су погинула у несрећи док је Малезија имала 43 жртве и, што је још важније, реч је о малезијском авиону. Како Малезија може да буде искључена из истраге? Неки аутори сматрају да је разлог томе неодлучност Малезије да оптужи Русију или доњецке сепаратисте без чврстих доказа.

Медијско ћутање о украјинском званичном извештају у којем се оптужују Русија и „про-руски побуњеници“

Украјина се ни мало није устручавала да упери прст у милитанте из Доњецког региона. Истог дана када је потписан споразум о ЗТИ, 7. августа 2014. украјинска служба безбедности објавила је свој извештај о истрази под називом „Терористи и милитанти планирали циничан терористички напад на авион Аерофлота“[14]. Овај извештај у којем се окривљују „про-руски побуњеници“ прошао је готово незапажено у мејнстрим медијима.

Према званичном извештају СБУ под називом „Терористи и милитанти планирали циничан терористички напад на авион Аерофлота“, милиција Доњецка (уз подршку Москве) циљала је руски путнички авион Аерофлота и грешком оборила малезијски авион. Ово је званична верзија украјинске владе коју су медији игнорисали.

Објављивање извештаја СБУ западни мејнстрим медији су прећутали[15].

Зашто је Украјина објавила извештај у којем окривљује сепаратисте истог дана када је постала део тима истражитеља и зашто су мејнстрим медији ово прећутали можемо само да нагађамо, али је необично да то није била „главна вест“.

Западне владе, посебно САД, пожуриле су да оптуже Русију и/или милитанте у источној Украјини који су наводно „оборили путнички авион“ ракетом, или су тако изјавили. Без иједног доказа ова прича је бесконачно понављана у западним медијима и одржава се до данас, чак и након што се у прелиминарном извештају Холандског одбора за безбедност из септембра ни на једном месту не помиње „ракета“. За опис онога што је изазвало катастрофу употребљен је крајње необичан термин – високоенергетски објекти.

Што је још важније, значајан предлог ушао је у процедуру Представничког дома Конгреса, Резолуција 758, по којој је авион на лету МХ17 оборен руском ракетом коју је Русија испоручила про-руским сепаратистима, што представља потенцијални повод за рат који би могао да се користи као оправдање за војну акцију против Руске Федерације.

… имајући у виду да је малезијски авион на лету МХ17, цивилни ваздухоплов, оборен ракетом произведеном у Русији и коју је Руска Федерација испоручила снагама сепаратиста у источној Украјини што је довело да губитка 298 невиних живота[16];

За западне владе и њихове послушне медије – који су „доказано“ у праву –„високоенергетски објекти“ потврђују да је авион оборила ракета. Међутим, зашто онда у извештају не пише „ракета“.

Независни аналитичари[17] као и посматрач из мисије ОЕБС-а Мајкл Боциуркив су напротив навели да нема трагова ракете на остацима авиона, једино рупе као да је отворена митраљеска ватра[18], докази који јасно потврђују сведочење шпанског контролора лета који је тврдио да су украјински борбени авиони оборили МХ17. Очевици су рекли репортеру руског сервиса BBC да су видели украјинске авионе у близини МХ17 пре његовог пада. Овај извештај BBC је цензурисао[19].

Озбиљан проблем представља чињеница да је Украјина укључена у истрагу несреће за коју је осумњичена, а Малезија која је жртва – искључена. У спровођење истраге треба или да се укључе заступници свих осумњичених и жртава или нико од њих, а што је још важније – Украјина не би смела да руководи истрагом о злочину за који је осумњичена.

Жили Левеск (Julie Lévesque) је истраживач канадског Global Research-а

Са енглеског посрбио: Aerial6

Опрема и наслов: Стање ствари


[1] http://www.emsa.europa.eu/retro/Docs/marine_casualties/annex_13.pdf

[2] http://www.onderzoeksraad.nl/uploads/phase-docs/701/b3923acad0ceprem-rapport-mh-17-en-interactief.pdf

[3] http://www.eurojust.europa.eu/Practitioners/JITs/Pages/historical-background.aspx

[4] https://www.europol.europa.eu/content/general-legal-basis-jits

[5] https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/st15790-re01.en11.pdf

[6] http://conventions.coe.int/treaty/Commun/ListeDeclarations.asp?NT=182&CV=1&NA=20&PO=999&CN=999&VL=1&CM=9&CL=ENG

[7] http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/html/182.htm

[8] http://www.eurojust.europa.eu/press/pressreleases/pages/2014/2014-07-28.aspx

[9] http://rbth.co.uk/news/2014/10/29/ukrainian_prosecutor_general_intl_probe_into_mh17_flight_crash_to_go_on_40986.html

[10] http://rbth.co.uk/news/2014/10/29/ukrainian_prosecutor_general_intl_probe_into_mh17_flight_crash_to_go_on_40986.html)

[11] http://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh17-crash-are-classified-ukraine-netherlands-australia-belgium-signed-a-non-disclosure-agreement/5397194

[12] http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:m2CcTNzABvYJ:www.government.nl/files/documents-and-publications/parliamentary-documents/2014/10/27/letter-to-the-house-of-representatives-regarding-the-mh17-air-disaster/mh17-letter-2014-10-09.pdf+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=ca

[13] http://www.ssig.gov.my/blog/2014/11/19/mh17-igp-a-g-off-to-the-netherlands-on-dec-3/

[14] http://www.sbu.gov.ua/sbu/control/en/publish/article?art_id=129860&cat_id=35317

[15] http://www.globalresearch.ca/desperate-mh-17-intelligence-spin-by-ukraine-secret-service-pro-russian-rebels-had-targeted-a-russian-passenger-plane/5395501

[16] http://b.3cdn.net/kucinich/a8bb3ba91389f98e95_pym6iikbh.pdf

[17] http://www.globalresearch.ca/german-pilot-speaks-out-shocking-analysis-of-the-shooting-down-of-malaysian-mh17/5394111

[18] http://www.globalresearch.ca/support-mh17-truth-osce-monitors-identify-shrapnel-like-holes-indicating-shelling-no-firm-evidence-of-a-missile-attack/5394324

[19] http://www.globalresearch.ca/deleted-bbc-report-ukrainian-fighter-jet-shot-down-mhi7-donetsk-eyewitnesses/5393631Categories: Посрбљено

Оставите коментар