Блиц: Бивши министар финансија Крстић продао наше податке властима САД!

Бивши министар финансија Лазар Крстић је пред одлазак америчким финансијским и пореским властима дао сагласност да им српске банке уступају личне податке клијената.

Лазар Крстић

Лазар Крстић

– Лазар Крстић је пре повратка у САД, 30. јуна, послао званично писмо којим потврђује да ће Србија потписати међународни FATCA споразум (обавеза уступања података о личним подацима и рачунима америчких пореских обвезника) закључно са 31. децембром. Чак је изразио и сагласност да и пре тога Србија буде укључена на листу јурисдикција коју воде Министарство финансија и Пореска служба САД. Тиме је, на проблематичан и правно некоректан начин, створио за нашу земљу и наше банке обавезу да податке о клијентима који имају некакве финансијске везе са САД достављају органима те земље – каже извор “Блица” из банкарских кругова.

У Министарству финансија су за “Блиц” потврдили да је бивши министар, на основу закључка Владе, 30. јуна, дао “сагласност за укључење на листу јурисдикција на FATCA веб-сајту.

У складу са потписаном потврдом, иностране финансијске институције које су резиденти Србије, односно које су основане у складу са законима Србије, имају рок до 31. децембра 2014. да се региструју код Пореске службе САД”, рекли су у Министарству.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, који већ дуже оштро упозорава да се лични подаци грађана не могу давати странцима без ваљаног правног основа, прокоментарисао је за “Блиц” овај одговор из Министарства:

– Ако сматрају да та “потврда” може да представља “правни основ” за изношење личних података банкарских клијената из наше земље, противно нашем Закону о заштити података о личности, то сматрам правно неодрживим. За тако нешто, ако се жели, потребно је, сходно нашем Уставу, много више од “потврде”, потребан је закључен и ратификован међународни уговор – рекао нам је Шабић.

Неодржива ситуација траје већ скоро три године, а Влада Србије је сад у цајтноту јер се обавезала да за мање од два месеца заврши посао који је одавно требало да уради. Из Министарства финансија је за “Блиц” поручено да ће “у наредном периоду почети преговоре са представницима САД” и да “Србија поштује све обавезе и рокове договорене са представницима САД”.

Америчке власти трагају за компанијама и појединцима који су избегли да плате порез, али по домаћем Закону о заштити података о личности, свако изношење личних података из земље је недозвољено и кажњиво. Домаће банке, суочене са озбиљним претњама санкцијама из САД, за сада само проверавају ко је од њихових клијената порески обвезник САД.

Генерални секретар Удружења Велибор Дугалић тврди за “Блиц” да ће Србија и њени грађани имати велике проблеме ако се до краја године не потпише ФАТЦА споразум, као и да би једна од санкција била да свака финансијска трансакција из Србије са САД буде опорезована по посебној стопи од 30 одсто.

– Тај споразум са САД потписала је 101 земља, све најмоћније земље света и све чланице ЕУ и уколико га и ми не потпишемо, Србија ће постати црна рупа у Европи. Порука која ће бити послата инвеститорима је да не иду у Србију јер ми кријемо податке које им цео свет даје. Тим споразумом Србија и грађани Србије не губе ништа, јер САД занимају само њихови порески обвезници и провера да ли су утајили порез. Бивши министар Крстић је у писму само објаснио ситуацију и најавио да ћемо+отписати споразум – каже Дугалић за “Блиц”.

Споразум

Ако се до краја године не потпише споразум, све финансијске трансакције из Србије са САД биће опорезоване са 30 одсто.

Провера

Банке у Србији за сада само проверавају ко је од њихових клијената порески обвезник САД и не износе те податке из земље.

Вујовић није знао за писмо

Повереник Родољуб Шабић је за “Блиц” открио да у Министарству финансија донедавно нису знали за Крстићево писмо.

– Иако то није мој посао, поводом поменутог Крстићевог писма, на могуће проблеме за банке и државу скренуо сам пажњу новом министру Душану Вујовићу. Морам рећи да сам био потпуно изненађен тим да он није знао за постојање тог писма, да ме чак замолио да му доставим копију писма, што сам и учинио – каже Шабић.

Тамара Спаић

(Блиц, 9. 11. 2014)Categories: Преносимо

2 replies

  1. Kad uporedimo naslov i sadrzinu ovog clanka, saznajemo da je g. Krstic PREDAO a ne PRODAO podatke vlastima USA (i da je to izgleda i morao da uradi)

    Eto cime se bavi tabloid BLIC, da bi privukao citatelje

  2. Деда ђоле открио, да је Мали Лаза радио из чистог задовољства! Чак му и читање тешко иде, јер у првом пасусу стоји „дао сагласност“. Где Деда ђоле налази ПРЕДАО, то само он зна. Како се оно зову, они што брљају по интернету? деда Бот, шта ли?

Оставите коментар