Владимир Путин: Запад је подржавао продор међународних терориста у Русију

Запад је информационо и финансијски подржавао продор међународних терориста у Русију и земље Централне Азије, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији Међународног дебатног клуба „Валдај“, а преноси РИА „Новости“.

Putin-Valdaj

„Можда изузетност САД, тј. начин на који оне реализују своју водећу улогу, заиста представља добробит за све народе? Можда њихово апсолутно мешање у све што се догађа у свету заиста доноси мир, благостање, напредак, процват и демократију? Морам рећи да то није тако“, нагласио је председник РФ.

„Једнострани диктат и наметање својих шаблона дају дијаметрално супротан ефекат. Уместо решавања конфликата долази до њихове ескалације. Уместо суверених и стабилних држава ствара се све већи простор у коме влада хаос. Уместо демократије подржавају се врло сумњиви типови, од отворених неонациста до исламских екстремиста“, рекао је он.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч)

Владимир Путин: Свет на прекретници, опасност од „игре без правила“

СОЧИ – Међународна заједница налази се на историјској прекретници, где се у светском поретку мењају „правила игре” и постоји претња „игре без правила”, изјавио је данас руски председник Владимир Путин, успротививши се тези о ексклузивној улози САД и оптуживши Вашингтон за потезе који су продубили неравнотежу у свету.

Систем глобалне безбедности озбиљно је ослабљен и нема гаранција да је она у стању да сачува свет од потреса, упозорио је Путин.

„Прогласивши се победницима у ‘хладном рату’, САД су самоуверено схватиле да за (реконструкцијом међународних односа) једноставно нема потребе. Уместо успостављања новог баланса снага, који је неопходан услов за поредак и стабилност, напротив, предузети су кораци који су оштро продубили дисбаланс”, рекао је Путин.

„Можда ми немамо довољно основа да бринемо, споримо се и постављамо неугодна питања, можда је изузетност САД, начин на који оне остварују своје лидерство, заиста благодет? А њихово опште мешање у сва питања у свету доноси мир, спокој и добробит? Прогрес и процват демократије? И потребно је, како се каже, опустити и бити задовољан? Не, то апсолутно није тако”, рекао је Путин.

Руски председник је, говорећи на међународном дискусионом клубу „Валдај” у Сочију, рекао да „једнострани диктат и наметање сопствених шаблона доноси управо супротан резултат”.

„Уместо решавања конфликата – њихову ескалацију, уместо суверених и стабилних држава – растући простор хаоса, уместо демократије – подршка сасвим сумњивог света, од отворених неонациста до исламских радикала”, рекао је Путин а преноси ТАСС.

Председник Русије је САД, на које се „свалило светско лидерство”, упоредио са „новобогаташима” на које се „сручило огромно богатство”, а они „праве глупости”.

„Под притиском правног нихилизма, корак по корак одступало је међународно право. Објективност и праведност жртвовани су политичкој сврсисходности”, рекао је Путин, и додао да је „притом, тотална контрола над глобалним медијима омогућавао да се по потреби бело приказује као црно, а црно за бело”.

Према његовим речима, за САД фактички легитимитет других земаља зависи од њихове лојалности Вашингтону.

„Сам појам ‘националног суверенитета’ за већину држава постао је релативна величина, у суштини предложена је формула – што је снажнија лојалност једном центру моћи у свету, тим је већи легитимитет овог или оног владајућег режима”, нагласио је председник Русије.

Истичући да се Хладни рат завршио не закључивањем „мира” и јасним и транспарентним договором о новим правилима и стандардима, Путин је рекао да САД – „самопроглашени лидер” – суочене са неефикасношћу једнополарног света, покушавају да обнове „квазибиполаран систем”, тражећи „лик непријатеља”.

Притом, неважно је ко ће у америчкој пропаганди заузети место „центра зла” уместо СССР-а, као главног опонента – Иран, Кина или Русија.

„Сада поново видимо покушаје да се уситни свет, успоставе линије поделе, скупе коалиције по принципу ко је ‘против’ а не ‘за’ (…) и освоји право на лидерство и, ако хоћете, право на диктат”, истакао је Путин.

Путин сматра да се САД, наводи ТАС С, водећи борбу против тероризма на Блиском истоку, боре против резултата сопствене политике.

„Расипају моћ на уклањање ризика које сами стварају, плаћају за то све већу цену”, рекао је Путин, критикујући земље Запада што настављају арбитрарно да подржавају исламске екстремисте ради достизања њихових циљева.

„Узгред, не престајем да се чудим томе како наши партнери увек изнова праве исте грешке. Својевремено су спонзорисали исламске екстремистичке покрете ради борбе против Совјетског Савеза, који су се калили у Авганистану. Од њих су потекли и талибани и Ал-каида”, казао је Путин.

Према његовим речима, Запад „ако није подржавао, затварао је очи” на упаде међународних терориста у Русију и земље средњеазијског региона.

„Ми то нисмо заборавили”, рекао је Путин.

Противећи се политички мотивисаним санкцијама Русији као погрешним и истичући да је Русија „самодовољна” земља и да ће оне изазвати супротан ефекат, руски председник је истакао да свету у овом тренутку треба „нови глобални консензус одговорних снага”.

„Ако има воље, можемо обновити ефикасност система међународних и регионалних институција”, рекао је Путин, додајући да не треба кретати „од нуле”, јер су после Другог светског рата институције довољно универзалне и могу бити модернизоване.

Путин је објаснио да је има у виду и модернизацију рада УН, чија је улога незамењива и ОЕБС, који је за 40 година показао да може бити добар механизам за осигурање безбеедности и сарадње у евроатланском простору.

Притом, је додао да међународни односи треба да се граде на основу међународног права, у чијем темељу треба да буду и морални принципи као што су правда, равноправност и истина, и као најважније, уважавање партнера и њиховог интереса.

Одлука о Криму на референдуму и у легитимној скупштини

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је одлуку о одржавању референдума на Криму, на ком су се у марту ове године грађани изјаснили за иступање из Украјине и присаједињење Русији, донео легитиман кримски парламент, и истакао да Русија има право да брани своје виталне интересе.

„На Криму су људи одржали референдум. Нисмо тек тако ми у Русији саопштили да је одржан референдум. Одлуку о одржавању референдума донело је апсолутно легитимно представничко тело власти Крима – парламент Крима, који је, узгред, изабран по украјинском закону неколико година раније, до свих ових тешких догађаја. Затим је на основу тог референдума (Крим), као и Косово, усвојио декларацију о независности и обратио се Русији са молбом за пријем у састав руске државе”, рекао је Путин, а преноси ТАС С.

Председник Русије, како преноси РИА Новости, изразио је чуђење што је у ситуацији са декларацијом о независности Косова „бело било названо белим”, а у „сличној ситуацији са Кримом – црним”.

ТАСС преноси да је Путин подсетио, пре свега, на право народа на самоопредељење из Повеље УН.

Током међународног дискусионог клуба „Валдај” руски лидер је рекао да су после распада бившег СССР-а западне земље одлучиле да не рачунају на Русију и почели да чине „све што желе, уопште не поштујући никаква правила”.

„Значи неко може уопште да се не обазире ни на шта, а ми не можемо да заштитимо наше виталне интересе рускојезичног и руског становништва на Криму? Не може тако!”, рекао је Путин.

Изражавајући неслагање са латинском изреком „Што је дозвољено Јупитеру, није дозвољено бику”, руски председник је рекао да „можда бику и није дозвољено”, али „медвед неће ни од кога тражити дозволу”.

„Уопште, код нас се он (медвед) сматра газдом у тајги и не намерава – и то поуздано знам, било где да се сели у друге климатске зоне, није му тамо удобно. Али, своју тајгу никоме неће дати, мислим да то треба да буде јасно”, рекао је Путин.

Према његовим речима, он никада није стављао у сумњу суверенитет Украјине, али је „друга ствар што је историја формирања Украјине у њеним садашњим границама прилично сложен процес”.

Путин: Мале шансе да ЕУ престане да купује руски гас

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да не очекује да ће европске земље престати да купују природни гас од Русије, будући да немају реалну алтернативу.

„Можете ли замислити да ће се то догодити по жељи наших партнера у Европи? Једва могу замислити то”, рекао је Путин током састанка са руским и страним политичким стручњацима у Сочију, преноси Ројтерс.

Европска унија је, како подсећа британска агенција, недавно изразила забринутост због потенцијалног прекида у испорукама руског гаса који иде преко територије Украјине, због чега је изразила жељу за диверзификовањем испорука.

Путин је, такође, изразио наду да ће наредне недеље бити постигнут гасни споразум са Украјином, чиме ће бити окончан дугорочни спор између Кијева и Москве која је обуставила испоруке гаса Украјини.

Путин: Договор још могућ, употреба силе води у ћорсокак

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да шансе за постизање договора о решењу ситуације у Украјини још постоје, али да примена силе може ситуацију да одведе у ћорсокак, додајући да не види жељу украјинских власти да решавају проблем уз помоћ политичког процеса.

„Уколико, не дај боже, опет неко падне у искушење да покуша да употреби силу (на истоку Украјине) за коначно решење тог проблема, довешће ситуацију у коначни ћорсокак”, упозорио је Путин на 11. међународном дискусионом клубу „Валдај”.

Према његовим речима, конфликт у Украјини, који је постао узрок захлађења односа Русије и Запада, представља пример унутрашње нестабилне државе која се нашла на пресеку интереса великих држава, лишене ефикасних механизама балансирања амбиција светских актера, пренела је агенција РИА Новости.

Најважнији за Украјину јесте хитан прекид ватре и тек тада је могуће говорити о дијалогу Кијева и Доњецког басена, рекао је Путин.

Председник Русије је нагласио да се Москва залаже за потпуно поштовање договора из Минска, а одсуство жеље украјинских власти да решава питање политичким процесом представља кључни проблем.

Притом је додао да се договори не поштују у потпуности и да се , између осталог, војска не повлачи из неких насеља, као ни устаници, позивајући се на то да њихове породице тамо живе.

„Спремни смо да учинимо све да би били испуњени договори постигнути у Минску”, рекао је Путин, оптужујући Кијев за сталне покушаје решавања проблема уз помоћ силе – свргавање бившег председника Виктора Јануковича са власти, пораст национализма, формирање специјалних батаљона националистичког усмерења, хапшење незадовољних влашћу на југоистоку земље и војне акције у том региону.

Изражавајући чуђење што међународна заједница не употребљава „некада популаран” термин „прекомерне употребе силе” на догађаје у Украјини, Путин је признао да је Русија помогла Јануковичу да се пребаци на Крим, јер би његово враћање у Кијеву било сувише опасно.

„Нећу крити, помогли смо му да се пребаци на Крим, где је боравио још неколико дана. У том периоду Крим је још био део Украјине, али будући да су се догађаји у Кијеву развијали врло брзо и бурно (…) у таквим условима да се враћа у Кијев већ је било бесмислено”, рекао је руски председник.

Подсећајући да је у то време било убистава представника Јануковичеве Партије региона, Путин је рекао да шира јавност за то не зна.

„Ушли су у канцеларију Партије региона, узели тамо техничке сараднике, убили и спалили их у подруму”, рекао је Путин, додајући да се Јанукович обратио с молбом како би га пребацили у Русију.

„Тражио је да га доведемо у Русију што смо ми и учинили”, рекао је Путин.

(Танјуг/Политика, 24. 10. 2014)

Financial Times: Путин одржао највећи антиамерички говор за последњих 15 година на власти

Руски председник Владимир Путин је у петак, 24. октобра, одржао „највећи антиамерички говор“ за последњих 15 година на власти, пише Financial Times.

Један од најважнијих Путинових наступа у политичкој каријери је био у Минхену 2007. године, подсећа лист. Тада је руски председник оптужио САД за кршење граница у многим правцима и стварање нових линија поделе у Европи.

Политиколози сматрају да је тако оштра критика на рачун САД повезана са говором америчког председника Барака Обаме на седници Генералне скупштине УН када је изјавио да је Русија највећа опасност у свету после еболе.

Лондонски лист оцењује да је Путин у јучерашњем говору, поред оштре критике САД, такође сигнализирао да верује да „Вашингтон и Москва треба да подвуку црту испод недавних догађаја и седну заједно са другим великим економијама како би редизајнирали систем глобалне управе дуж мултиполарних линија”.

У говору у Сочију, Путин је рекао да не сматра САД претњом Москви, мада је истакао да је погрешна политика Вашингтона угрозила међусобне интересе и поверење.

Он је такође навео да су западне санкције против Москве због украјинске кризе грешка која утиче на све.

(Глас Русије/Бета, 25. 10. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading