Vijesti.ba: Krah Vučićeve vlade – Srbija kliznula u recesiju!

BEOGRAD – Srbija je ušla recesiju, ocijenili su ekonomisti okupljeni oko biltena Makroekonomske analize i trendovi koji izdaje Ekonomski institut. Kažu da su sve očiglednije tendencije koje se mogu okarakterisati kao deflacione tendencije, javljaju srpski mediji.

v-ba-8102014

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da u Srbiji posljednjih mjeseci pada industrijska proizvodnja.

-Ako se ne bude poboljšala dinamika privredne aktivnosti, onda ne može biti ni fiskalne konsolidacije“, rekao je Stamenković, prenosi Beta.

Kako je precizirao, u Srbiji poslednjih meseci pada industrijska proizvodnja, do pada bi moglo doći i u poljoprivredi, padaju i uvoz i izvoz i sve su očiglednije tendencije koje se mogu okarakterisati kao deflacione tendencije.

Stamenković, koji je i koordinator istraživačkih projekata MAT-a, napomenuo je da recesioni i finansijski pritisci nisu prisutni samo u Srbiji, već u cijelom regionu i evropskom okruženju od početka ove godine, nakon zatišja u četvrtom kvartalu 2013.

Urednik MAT-a, ekonomista Vladimir Vučković je naveo da je procjena da će ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti oko jedan odsto, napominjući da nema nagovještaja da slijedeće godine tendencija pada proizvodnje i izvoza neće biti nastavljena.

Prema njegovim riječima, opadajući trendovi postali su proteklog ljeta opšta karakteristika privredne aktivnosti u Srbiji, a međugodišnje stope promjena u avgustu su duboko negativne u industrijskoj proizvodnji, izvozu i uvozu.

Vučković je precizirao da je ukupna industrijska proizvodnja u avgustu ove godine bila za 13,1 odsto manja nego u istom mjesecu prošle godine, a da je kumulativni međugodišnji pad u prvih osam mjeseci bio 4,3 odsto.

Istakao je da je, prema statističkim podacima, osjetno smanjena i proizvodnja prerađivačke industrije, pri čemu taj pad, kako je rekao, ne može da se poveže sa majskim poplavama.

„Trend proizvodnje prerađivačke industrije prešao je na silaznu putanju sredinom posljednjeg kvartala prošle godine i, sa nivoa koji je u oktobru 2013. bio za 2,7 odsto viši od proseka te godine, u avgustu 2014. se spustio na nivo koji je za 2,1 odsto niži od tog proseka“, naveo je Vučković.

Na pad industrijske proizvodnje, prema njegovim riječima, znatno je uticala smanjena proizvodnja motornih vozila, koja je u avgustu bila samo 20 odsto mjesečne proizvodnje u prošloj godini, a 70 odsto manje od već redukovane proizvodnje „Fijat automobila Srbija“ u avgustu prošle godine.

Dodao je da je smanjenje proizvodnje u „Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu uticalo i na pad izvoza, koji je u avgustu bio za pet odsto manji nego u istom mjesecu prošle godine.

Vučković je kao loše naveo to što je u padu proizvodnja 10 najvećih prerađivačkih oblasti, koje čine tri četvrtine proizvodnje prerađivačke industrije.

Mjesečni ekonomski časopis Makroekonomske analize i trendovi izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

(Vijesti.ba, 8. 10. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар