Тим Џуда и Мирослав Лазански о посети Путина и паради

Тим Џуда: Путинова посета и војна парада вам не доносе добро

Tim JudahБеоград – Посета председника Русије Владимира Путина у комбинацији са војном парадом могла би да изазове лоше реакције на Западу, каже за Радио Б92 новинар Тим Џуда.

Џуда, који је добар познавалац прилика на Балкану, истиче да би лоше реакције Запада могле да дођу је Запад Русију сматра одговорном за војну интервенцију у Украјини.

Џуда, један од учесника Београдског безбедносног форума, каже да у случају ескалација кризе у Украјини, Србија не би могла да настави да седи на две столице, односно да би морала да се определи између Москве и Брисела.

„Посета сама по себи није посебно интересантна али ако се организује велика војна парада за председника земље која је управо употребила војску да разори Украјину то ће, морам рећи изгледати прилично лоше“, каже Џуда.

На констатацију да Србија није у стању да организује велику војну параду, Џуда каже:

„Па и мала војна парада. Обично је не организујете ни за кога другог. Претпостављам да неће бити војне параде када буде долазио Еди Рама. За Дејвида Камерона, ако би дошао не би било војне параде… Ви у Србији имате званичан став којим се противите нарушавању територијалног интегритета земље чланице Уједињених нација“, одговара Џуда.

Он сматра да војна парада може да буде негативно протумачена без обзира на околност да се она организује у оквиру обележавања 70. годишњица ослобођења Београда.

„Знате, наравно да постоје параде. Французи их организују редовно, сви то раде. Али, ако се парада организује тако да се поклопи са доласком (Путина) како би му се симболично указала посебна част, мислим да то изгледа лоше“, истиче Џуда.

Колико ће још дуго Србија моћи да води досадашњу спољну политику, Џуда сматра да ће то пре свега зависити од догађаја у Украјини.

„Сматрам да Србија може да настави са балансираним приступом и да јој то прође али само ако примирје у Украјини и потраје и прерасте у мировни процес, односно ако Украјина нестане са насловних страна дневних новина. Међутим, ако Руси одлуче да неће да се зауставе, ако буду желели успоставе земаљски коридор који ће их повезати са Кримом, даље са Одесом па и да изађу на границе са Румунијом, што би била огромна војна операција, тада Србија више неће моћи да седи на две столице. Али једина особа која о томе може да одлучи је господин Путин. Колико чујем у Москви је у току расправа на тему: да ли смо постигли довољно да можемо да створимо нешто као Републику Српску унутар Украјине и да је тако учинимо нефункционалном државом или треба да идемо даље. Дебата, колико чујем траје, и једина особа која ће одлучити је Путин“, истиче Џуда.

(Б92, 2. 10. 2014)

Мирослав Лазански: Велики и мали Џуда

lazanski-pol-200Изгледа да је Европа на ногама због војне параде у Београду и доласка Владимира Владимировича Путина у Србију. Није одолео ни британски новинар Тим Џуда, стални гост разноразних европских и балканских форума о безбедности.

Српским новинарима је наш драги пријатељ Џуда рекао „како би велика војна парада у Београду и присуство Владимира Путина на њој могла да изазове лоше реакције на Западу”. Нико да му каже да ће парада и Владимир Путин на њој произвести позитивне реакције грађана Србије. И да политичари у Србији, пре свега, треба да воде рачуна о реакцијама наших грађана.

Каже даље наш пријатељ Џуда да је проблем наше параде и Путина на њој у томе „што је Русија употребила војску и разорила Украјину и да ће све то изгледати политички прилично лоше”. Ни речи о томе ко је извео државни удар у Кијеву, како је насилно промењена власт и како је то био почетак украјинске кризе и трагедије. Џуда спекулише како Русија жели да освоји копнени коридор све до Крима и Одесе и да изађе на границу са Румунијом, што би „била огромна војна операција и тада Србија неће моћи да седи на две столице”.

Упознао сам господина Џуду када је био модератор једне сесије на самиту НАТО-а у Букурешту пре више година. Није деловао као познавалац војне стратегије већ пре као део западне новинарске елите која се сели са конференције на конференцију.

А Русији не треба никакав копнени коридор за Крим, имаће за 18 месеци мост, а и сада је код Керча фреквенција пловидбе ферибота и других бродова сасвим довољна да подмири тренутне потребе Крима. У модерној геостратегији копнена веза делова државног територија није увек неопходна. Калињинградска област нема никакву копнену везу са матицом Русијом, па 22 године живи сасвим добро.

Импутирати Русији освајачке намере и све то да би се прозвала Србија и њено „седење на две столице” врло је прозирно и ниско. Русија није разорила Украјину, разорили су је протагонисти државног удара, домаћи и страни.

На примедбу новинара да Србија не организује велику војну параду, већ малу, Тим Џуда каже да је и мала проблем, осим тога, он претпоставља да неће бити параде када буде долазио Еди Рама из Тиране, или Дејвид Камерон из Лондона.

Мора да се шалио. Албанија и Русија нису једнако моћне државе, а ни Велика Британија није моћна као Русија. Ми организујемо параду у част 70 година од ослобођења Београда. За Београд су гинули, осим наших, и војници Црвене армије и то се мора поштовати.

Мала, или велика војна парада, колико морамо да будемо мали да не изгледамо велики? Са Русима, или без Руса. Тиме, Тиме…

(Политика, 3. 10. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

1 reply

  1. Ако је „Тим Џуда, стални гост разноразних европских и балканских форума о безбедности“, није вредан никакве пажње, а ни коментара.

Оставите коментар