Пајтић сменио Ђиласа на челу ДС

Крећемо у борбу за ослобађање Србије од демагошке власти Српске напредне странке, поручио нови председник највеће опозиционе странке

pajtic-novi-ds

На Изборној скупштини Демократске странке, на којој су тајно гласала 2.892 делегата, за новог председника изабран Бојан Пајтић. За Пајтића је гласао 1.461 делегат, а за Ђиласа њих 1.277. По оцени искусних чланова ДС-а, јучерашњу изборну скупштину обележили су мирна атмосфера и велика неизвесност, а у холу „Сава центра”, где је организовано гласање, многима се наметало сећање на узбудљиву изборну трку између Зорана Ђинђића и Слободана Вуксановића 2000. године – разлика је била само 120 гласова. Нешто слично се и јуче догодило.

По саопштавању резултата гласања, новоизабрани председник ДС-а је поручио да се та странка више неће делити и цепати, и да сложно креће у борбу за „ослобађање Србије од демагошке власти Српске напредне странке”. Пајтић је, у кратком обраћању делегатима, поручио да је ово била последња изборна скупштина ДС-а на којој учествује јер ће се следећи пут председник странке бирати на непосредним изборима.

Свог противкандидата Драгана Ђиласа и оне који су га подржали назвао је страначким пријатељима и истакао да је пред свима озбиљан задатак јер данас су, како је објаснио, пристојни, поштени, паметни и образовани људи у Србији забринути за своју судбину и загледани су у ДС, од кога очекују решења, пренео је Танјуг.

„ДС је показао да је најлибералнија и најцивилизованија странка у овој земљи. Први пут је председник једне велике парламентарне странке из Војводине. Показали смо да смо лишени предрасуда и да демократе људе цене по томе каква решења нуде”, рекао је Пајтић, додајући да ће дати све од себе да консолидује странку и формира што бољу владу у сенци.

„Нисам достојан да се налазим на месту на којем се налазио Зоран Ђинђић, али и тако недостојан гарантујем да ћу сваки атом снаге и све своје знање и искуство уложити да ДС буде јачи, јер када је ДС јак Србија је срећнија и слободнија”, поручио је Пајтић.

Карактеристика јучерашње скупштине, осамнаесте од оснивања ДС-а, јесте и то што је била отворена за јавност, а представници медија су могли да констатују да је протекла у атмосфери уважавања противника. И када је реч о председничким кандидатима, али и о десет функционера странке који су се кандидовали за пет потпредседничких места. Осим Милоша Ђајића, који је наступио као независни кандидат, остали су били сврстани у тимове. Ђиласови су били Маја Виденовић, Наташа Вучковић, Борко Стефановић, Горан Јешић и Драган Шутановац, а Пајтићеви – Гордана Чомић, Дејан Николић, Бранимир Кузмановић и Слободан Милосављевић. Али, само су Николић и Кузмановић јавно позвали да се гласа за њиховог фаворита.

Сви они су, као и једини кандидат за председника Политичког савета Драгољуб Мићуновић, имали прилику да се обрате делегатима, саопште своје виђење будућности странке или мишљење о кривцима за прошлост. Заједничка нит у говорима свих кандидата било је јединство у осуди рада актуелне власти, али и указивање на потребу да Демократска странка остане – јединствена. У том смислу, велики аплауз добила је делегаткиња из Зрењанина Тања Дуловић која је затражила да кандидат који буде изабран за лидера странке постави свог противкандидата за председника ДС-ове будуће „владе у сенци”. Многе демократе су касније, у незваничним разговорима, рекле да је то сјајна идеја, али и изразиле сумњу да ће да се и реализује, подсећајући да искуство говори да се онај ко у ДС-у изгуби обично повлачи, а често и – оде.

Овог пута то не би требало да се догоди (мада, и бивши лидер и почасни председник странке Борис Тадић зарицао се јавно да неће отићи из ДС-а, па је то ипак учинио). Ђилас је на почетку говора као председнички кандидат – претходно је поднео извештај о раду у последњих годину и по дана, колико је на челу странке – рекао: „Ни код мене, ни код Бојана не постоји ни један једини грам шансе да из ове странке изађемо и да се политиком бавимо у некој другој странци”.

У сличном маниру своје излагање је започео и Пајтић: „Ако и Драган Ђилас данас добије вашу већинску подршку, победио је неко мој на овим изборима”.

Ђилас је истакао да демократе на сваки начин треба да покажу да се разликују од СНС-а, али и да поврате веру у себе, своје знање и енергију. „Јер, нема друге странке осим ДС-а, која може да промени ову земљу и направи је правим местом за живот”, закључио је он, позивајући демократе на јединство и међусобну солидарност.

Како је навео, тога није било довољно у претходне две године. „Лако је бити демократа на Врачару, али у Гроцкој, Младеновцу или Сопоту је много теже”, рекао је Ђилас. Он је нагласио и да су одређени проценат гласова однели они који су представљали ДС и живели боље од својих другова и пријатеља, па су грађани ту странку гледали више кроз њих него кроз руководство. Зато је, додао је, ДС оцењен као најкорумпиранија странка.

Он је демократама поручио да се већ сада спремају за наредне локалне изборе, да предложе своје кандидате и списак одборника до јесени. „Треба да правимо трибине, да разговарамо с људима, па ако има иједан човек на тој трибини и с њим треба да разговарамо и њега да убедимо као што је то својевремено учинио Зоран Ђинђић у Лозници”, казао је Ђилас.

Пајтић је изјавио да никада више један вођа неће одлучивати о свему, као што је то било у прошлости ДС-а, те да је и сам, зарад лојалности, често ћутао и када није требало, слушао полтроне уместо људи који размишљају својом главом. Али и да ће, ако буде изабран, доказати да никада не понавља исту грешку два пута.

Он је рекао да ДС никада не сме да одустане од својих принципа, јер када је своје принципе подредио „кабинету на Андрићевом венцу, тада је постао звезда падалица”. Додао је и да је највећи пораз ДС на претходним изборима треба да остане ожиљак који треба да опомене.

„У мору образованих, интелигентних људи, ДС не треба вођа, треба му координатор”, поручио је Пајтић.

Он је навео да није довољно само узвикнути „доле Александар Вучић” и то што актуелни премијер, како је оценио, чини драматичне грешке да би се повратило поверење грађана, као што није довољно ни да ДС упути велико извињење грађанима, на шта је он, каже, лично спреман. „Пошто се све то догоди грађани Србије више неће гласати за мање зло, већ за веће добро”, рекао је Пајтић и додао да грађани имају утисак да су људи из ДС-а отишли у Европу, а њих оставили на перону.

Делегати су на јучерашњој скупштини усвојили и Декларацију ДС о политичкој одговорности којом се указује на кључне друштвене проблеме и упозорава да је Србија суочена са дубоком кризом привреде, друштва и државе која се може ублажити само осмишљеним, компетентним и праведним економским реформама, подизањем нивоа образовања и здравствених услуга, те јачањем ауторитета науке и знања. Србија, како се додаје, мора да добије одговорну и стручну администрацију, функционалне институције са јасном и неприкосновеном поделом власти.

Биљана Баковић

(Политика, 2. 6. 2014)

Бојан Пајтић: Демократија суспендована, ДС једина алтернатива

БЕОГРАД – Нови председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је да је у Србији „демократија суспендована на изборима” и да власт, која нема намеру да поштује слободу медија и гради институције, неће имати алтернативу ако се ДС не консолидује.

„Једноставно, неће бити кредибилне алтернативе или ће бити алтернативе кроз десничарски покрет на улици и неке насилне алтернативе која неће бити институционална”, рекао је Пајтић на телевизији Б92.

Пајтић, који је и председник Владе Војводине, одбацио је спекулације да би могао да сарађује са Српском напредном странком премијера Александра Вучића, истакавши да „не размишља о кохабитацији са СНС”.

„Драже ми је да ме сруше него да уопште размишљам о кохабитацији са СНС-ом. Ко би онда био опозиција, ДС С, радикали, на шта би личила та Србија”, рекао је Пајтић.

Председник ДС-а заузео се за окупљање ширег демократског блока, јер у супротном, како је навео, Србија нема шансе.

Пајтић је оценио да се држава распада и да је демократија суспендована на изборима и да не постоји никакав квалитативан помак ни у економији ни у социјалној политици.

Он је навео да је неопходно променити приступ ДС-а догађајима на политичкој сцени Србије.

„ДС себе назива социјалдемократском странком, а готово нико не верује у то. У прошлости су ДС и њени представници водили либералну политику у економији, чак неолибералну, а ДС мора да дефинише платформу, наратив и симболички капитал као темељне одреднице политичког идентитета странке”, рекао је Пајтић.

Према његовим речима, ДС првенствено мора да дефинише за шта је и истакао да је то странка левог центра, што значи да не пристаје ни на квазисоцијалистичку уравниловку, која је виђена у претходном периоду увођењем солидарног пореза.

„Онда средњи слој, који плаћа порез и који је кичма друштва и на којем почива цела заједница, испашта, а онда се демагошки режим додворава губитницима транзиције”, рекао је Пајтић.

Додао је да ДС не прихвата ни капитализам драстичних социјалних разлика.

Пајтић је у суботу на страначкој скупштини изабран за председника ДС-а, пошто је победио противкандидата Драгана Ђиласа.

(Бета/Политика, 1. 6. 2014)

Бојан Пајтић: Немам договор с напредњацима

Нови Сад – Пред сам крај припрема за нову проверу воље чланова Демократске странке, кандидат за лидера ДС-а Бојан Пајтић каже у интервјуу за „Политику” да је његова кандидатура, коју иначе војвођанске демократе одавно прижељкују, логичан след: – Двадесетак година улагао сам своју енергију, снагу, знање у идеју Демократске странке као заштитника најширег,средњег слоја српског друштва, оног слоја који је кичма Србије. Осећам се као пред дипломскииспит на коме ће се валоризовати две деценије мог живота посвећене ДС-у и Србији.

Колико гласова очекујете?

Подржала ме је већина београдских одбора, сви одбори са Косова, сви војвођански одбори осим два, као и велики број одбора у централној Србији. Уживам и већинско поверење међу делегатима Демократске омладине и Форума жена. Није неопходно велико познавање математике да би се увидело да се ради о уверљивој већини гласова.

Поједини медији сада пишу да се води битка за наклоност Ружице Ђинђић. Очекујете ли је на вашој страни?

Непримерено је стављати Ружицу Ђинђић у контекст дневнополитичких дешавања. Она је један од симбола странке и то треба да остане и након страначких избора. Договорио сам се са њом да ћу након 31. маја предложити да она буде кооптирана у главни одбор странке.

Двадесет и првог априла са Ђиласом сте у заједничком саопштењу демантовали наводе појединих таблоида да ћете се кандидовати за председника ДС-а. Зашто сте кандидатуру објавили тек неколико недеља пре избора?

Није тачно да смо демантовали да ћу се кандидовати за председника странке. У заједничком саопштењу смо навели да се састанак на коме сам, наводно, наговестио Драгану Ђиласу да ћу се кандидовати против њега на предстојећим изборима никада није догодио. Такође у саопштењу стоји и то да су потпуно неосноване спекулације да у ДС-у постоје поделе на оне који су за НАТО и против њега и да не одговара стварности тврдња појединих медија да у ДС-у постоји група која се залаже за кооперативни став према СНС-у.

Шта ДС добија ако ви постанете председник?

Мојим доласком на место председника ДС ће се снажније профилисати као модерна странка левог центра, која уважава европске принципе „трећег пута”. Наша политика биће базирана на изградњи Србије као правне, демократске и социјално одговорне државе. Узор видим у политици Ентонија Гиденса, која искључује капитализам драстичних социјалних разлика,са једне стране, и квазисоцијалну уравниловку, са друге. Наш циљ може бити само хуманији, праведнији и ефикаснији капитализам.

Да ли ће то спречити одлив посланика ДС-а у покрајинском парламенту? Од мартовских избора у посланичком клубу ДС-аседамје посланика мање.

Одласком Бориса Тадића отишао је и мањи број наших посланика. Не видим шта би поново могло изазвати такав тектонски поремећај у посланичкој групи.

Да ли сте и даље сигурни у коалиционе партнере у Војводини?

Верујем у добре намере коалиционих партнера, а сигуран сам да њихово бирачко тело не би добро прихватило процес изневеравања Демократске странке и окретања реформисаним радикалима, чија је реторика нешто другачија, али још оптерећена агресивним тоновима, и чија се методологија и вредносни систем не разликују много у односу на период када је те људе предводио Војислав Шешељ.

Шта се дешава са преговорима у вези са реконструкцијом Владе Војводине, на чему инсистира ЛСВ? Да ли су запели након што је ЛСВ тражио да смените Драгослава Петровића?

Покрајински секретар из СВМ-а Андор Дели изабран је за посланика у Европском парламенту преко листе Фидеса, тако да ће бити потребно да СВМ предложи неког другог кандидата. ДС је 2008. године сам имаовећину у Скупштини Војводине, али смо желели да у коалицију обухватимо што шири корпус проевропских странака. На сличан начин поступили смо и 2012. године и резултат нашег заједничког рада јесу међународна признања од Брисела до Дубаија, изузетно висок степен искоришћености европских фондова, готово 100.000 незапослених мање него онда када сам први пут био изабран за председника Извршног већа Војводине. Сумњам да би нам наши коалициони партнери забили нож улеђа, они нису неморални људи.

Да ли је тачно да сте спремни да направите договор са СНС-ом зарад останка на власти у Војводини?

То је апсолутно нетачно. Показало се да СНС нема капацитета да руководи земљом. Социјално-економски положај људи је данас у Србији знатно лошији него што је био пре две године, грађани имају нижи стандард, незапосленост се повећава из дана у дан,а инвеститори се плаше да улажу у ову земљу. Демократска странка је једина политичка организација која има капацитет да демократизује ово друштво. Након 31. маја формираћемо владу у сенци коју ће чинити најкомпетентнији стручњаци у овој земљи, а који ће аргументовано критиковати лоше потезе владе и предлагати решења за проблем са којима се наше друштво суочава.

Ко ће заменити Горана Јешића у Влади Војводине у случају да ви победите на страначким изборима?

Нисам размишљао о томе, а није ми драго што је Горан Јешић најавио оставку. Нисам разумео разлоге због којих је то учинио.

Александра Комненовић

(Политика, 30. 5. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар