Биљана Диковић: Да ли Александар Вељић може бити крив због туђег недела?

Агенција БЕТА, а онда како то бива у медијском свету, један за другим и неки дневни листови и портали, пренела је вест – оптужбу, да је Александар Вељић, историчар и председник Друштва за очување сећања на Холокауст из Новог Сада, покушао да „профитира од поплава“. Заинтересовало ме да видим о чему се ради, јер сам благо речено била шокирана прочитаним текстом…

a-veljic

Александар Вељић

Упознала сам Александра Вељића. То је човек којег за дело „профитирања од нечега“ једноставно не можете оптужити… То је као да сте осудили добру намеру да један човек другом помогне у невољи. Мислим да је то ван памети…

А због чега? Па, једноставно је. Ко је упознао Вељића зна. Та његова скромност, пристојност и тако драгоцено (и данас међу омладином тотално погубљено) домаће васпитање, спремност да учини за друге, за опште добро, чак и по цену личног комодитета и напретка (што се да видети из начина живота који води као подстанар)… просто импресионира.

Сам је штампао књиге које су данас вредно штиво (историјско пре свега) о страдању нашег народа, имао је енергије за других стотину људи – да баш сваку идеју коју је имао – изгура до краја, са успехом…

Ко је једном разговарао са Александром тај је сигуран да је то човек који не уме да превари, он једноставно то нема у свом генетском коду. Потпуно се слажем са реченицом у реаговању на ову вест, која је објавио један од блогера: „Његова добра намера и још бољи резултати у раду за опште добро су неупитни и лако проверљиви“.

Александар једноставно нема везе са политиком, не бави се тиме, разговара са свима, све док је то у граници пристојног и на опште добро, ако није – он то види и удаљи се од таквих који мисле и раде другачије.

Сви пишу све на друштвеним мрежама, ако – оне за то и служе.. да се чује и види колико, шта и како ко говори… али, морамо зарад личне мирне савести пазити шта радимо са објавама других… Имати мало личне одговорности да другом својим поступком не нанесемо неку штету…

Дешава се да се од баналних ствари направи велика штета, као што је то учињено са овом објавом Вељића… коју је неко копирао, додао своје и написао да је то Вељић објавио, други прочитали… неки се наљутили, а неки пронашли да је то чак за оптужбу, а да пре тога нису навели ко је у ствари „спаковао и објавио“ погрешну информацију…

Да бисте лакше схватили о чему говорим навешћу вам један пример.

*Многи од Ваших ФБ пријатеља објављују као свој статус изјаву познате личности… неки од њих то чак не потпишу… А онда други неки тамо, од пријатељевог пријатеља то исто копирају, и још да буде смешније, напишу да је то рекао тај њихов пријатељ, а у ствари је изјава на пример Николе Тесле или Ива Андрића… За час се то пренесе, људи не размишљају о томе кад то раде… а неки то ураде и из незнања.

Други пример.

* Александар Вељић је у време поплава имао жељу да помогне, па пошто удружење нема жиро рачун он је навео свој, да се не губи време већ сакупи новац за оне којима је хитно потребна, и то на страници Друштва за очување сећања на Холокауст. И то је била заиста добра, искрена намера да се помогне.

Ко познаје Вељића зна да он нема ту „покварену светску црту“ да превари људе – и људи му верују…

А онда се нашао неко паметан, па је прекопирао статус Вељића и објавио даље, али је додао и нешто свог текста… који је на крају направио пометњу…

Можда и тај није имао лошу намеру у тренутку, али је евидентно направио лош посао… И што је најгоре – због тога су се одређене организације оградиле јавно од Вељића, без да су питале њега о чему се ради и шта је у ствари истина… Не можете некога осудити на основу туђег недела… Доста је било с тим..

Најгоре од свега је то да има медија који по интерцији преносе вести (још ако су најгоре о некоме уживају), а има и оних који то провере и чују и другу страну…

Не, заиста не можете јавно разапети човека који у том тренутку није чак ни имао појма у шта се на крају претворила његова добра намера… у медијску осуду – јер је и тада, као и увек пре тога – следио свој осећај да помогне и другима учини добро, само то…

Стварно бих волела да се то испита ко је и због чега, намерно или не, направио „ову игранку“ Александру Вељићу… Осудише човека на правди Бога, јавно без права на његову реч.

Е, неће да буде тако.

Реч Александра Вељића пренећемо у целости, написао је отворено писмо, као белешку на свом ФБ профилу,  јер га нису хтели саслушати о чему се ради људски, па… господо, ево има начина да се његова реч чује…

***

ОТВОРЕНО ПИСМО НОВИНСКОЈ AГЕНЦИЈИ БЕТА И ЈЕВРЕЈСКОЈ ОПШТИНИ НОВИ САД ПОВОДОМ ВЕСТИ ДА ЈЕ АЛЕКСАНДАР ВЕЉИЋ НАВОДНО ТРАЖИО ПОМОЋ „ЈЕВРЕЈИМА УГРОЖЕНИМ У ПОПЛАВАМА У СРБИЈИ“

Нови Сад, 29. мај 2014.

Поштовани,

БЕТА је извор данашње поплаве вести да уважена Јеврејска општина Нови Сад оптужује горе поменутог као што је наведено у наслову, иако пропратна слика у вестима не приказује идентитет аутора Фејсбук објаве која је неосновано приписана Вељићу.

На Фејсбук страници свог Друштва, Вељић је 19. маја, без иједне речи о Јеврејима и Новом Саду, написао да су поплаве задесиле земљу Србију и у прилогу навео број свог рачуна за евентуалну помоћ.

Међутим, непознато лице је прекопирало објаву и, без било чијег знања и овлашћења, дописало Јеврејску општину и тако формулисану дезинформацију преко свог профила пласирало на једну Фејсбук групу.

Иако је дезинформација нестала са Фејсбука, тим чином је НН лице изазвало сумњу да је Вељић извршилац кривичног дела, па је и природа сумње и потреба да се утврде све релевантне чињенице налагала да савесна  новинска агенција прикаже аутора и датум објаве коју је приписала Вељићу. То није учињено и тиме је јавност смишљено или нехотице узбуњена.

af-skrin

Извор: Блог Андреја Фајгеља (http://andrej.fajgelj.com/)

Александар Вељић моли Јеврејску општину, која му је приписала дело које није починио, да утврди и открије идентитет аутора Фејсбук објаве коју је БЕТА неосновано објавила да потиче од Вељића.

Да би спречио нове могуће злоупотребе од стране анонимних Фејсбук корисника, Вељић је уклонио број рачуна из свог написа, а чува документацију о свакој помоћи која пристигне на име пострадалих од поплава.

Александар Вељић

Друштво за очување сећања на Холокауст

***

У наставку деманти који је објављен на РТВ:

Извор: РТВ

Вељић: Нисам сакупљао помоћ за Јевреје

НОВИ САД –  Поводом оптужби Јеврејске општине у Новом Саду, да је преко интернета послао апел за помоћ Јеврејима угроженим у поплавама у Србији, наводећи свој лични жиро-рачун, председник Друштва за очување сећања на Холокауст Александар Вељић упутио је отворено писмо новинској агенцији Бета и Јеврејској општини, у којем је демантовао да је преко друштвене мреже Фејсбук упутио позив страним донаторима да помогну „новосадским Јеврејима који су погођени поплавама“.

Вељић је објаснио да је 19. маја, без иједне речи о Јеврејима и Новом Саду, написао да су поплаве задесиле земљу Србију и у прилогу навео број свог рачуна за евентуалну помоћ.

Вељић додаје да је непознато лице прекопирало његову објаву и, без било чијег знања и овлашћења, дописало Јеврејску општину и тако формулисану дезинформацију, преко свог профила, пласирало на једну Фејсбук групу.

„Иако је дезинформација нестала са Фејсбука, тим чином је НН лице изазвало сумњу да је Александар Вељић извршилац кривичног дела“, истиче он и додаје да је природа сумње и потреба да се утврде све релевантне чињенице налагала да савесна новинска агенција прикаже аутора и датум објаве коју је приписала Вељићу.

„То није учињено и тиме је јавност смишљено или нехотице узбуњена“, наводи Вељић и указује на то да је агенција Бета постала извор поплаве вести да уважена Јеврејска општина Нови Сад оптужује Вељића, иако пропратна слика у вестима не приказује идентитет аутора Фејсбук објаве која је неосновано приписана њему.

Александар Вељић моли Јеврејску општину, која му је приписала дело које није починио, да утврди и открије идентитет аутора Фејсбук објаве.

Да би спречио нове могуће злоупотребе од стране анонимних Фејсбук корисника, Вељић додаје да је уклонио број рачуна из свог написа, а чува документацију о свакој помоћи која пристигне на име пострадалих од поплава.

У међувремену, Вељић је иступио из чланства Меморијалног друштва „Рација 1942.“ Чуруг, будући погођен написима у медијима који су, како каже, без икаквог повода, уплели у инсинуације о њему и то удружење грађана.

„Дубоко жалим због тог неодговорног понашања медија, а изјаву председника Меморијалног друштва прихватио сам мирне душе и савести“, наводи Вељић.

Меморијално Друштво „Рација 1942.“ Чуруг оградило се јуче од свих активности Александра Вељића и његовог Друштва за очување сећања на Холокауст, по питању прикупљања новцаних донација за угрожене у поплавама.

„Неумесно је што се наводи да је Александар Вељић члан нашег Меморијалног Друштва, али се нигде не помиње да је он председник Друштва за очување сећања на Холокауст, у ком својству је покренуо акцију прикупљања донација“, наводи се у саопштењу Меморијалног друштва из Чуруга.

(ФБ Репортер, 30. 5. 2014)



Categories: Преносимо

3 replies

  1. Ма бре то више нису људи, него звери – ко се уопште осврће на њихово завијање??!

  2. Veljića lično poznajem…nema veze s ovim, sam je davao novac da pomogne ratnom vojnom invalidu Novici Evđiću, koga je država prvo odvela u rat a posle ga ostavila da se sam snalazi. Veljić je hrišćanin, i da je takvih više, nesrećna zemlja srbija bi bila kao Norveška. Spreman sam svedočiti u njegovu korist…jer u ovoj zemlji bi i Oskara Šindlera optužili…u zemlji gde su heroji rata prosili, kao Milunka Savić, a profiteri zauzimali položaje…podrška Veljiću!!!!!!!!!!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading