Скупштина Србије потврдила Статут Војводине

БЕОГРАД – Скупштина Србије потврдила је данас Статут Војводине. За потврђивање Статута гласало је 186 посланика, против је било пет посланика, два посланика су била уздржана, а шест није гласало.

skupstina-2014

Статут Војводине, након потврђивања у парламенту, 22. маја треба да прогласи Скупштина Војводине.

Статут Војводине је измењен јер је Уставни суд Србије крајем 2013. године оспорио две трећине његових одредаба.

Скупштина Војводине усвојила је Статут Војводине 14. децембра 2009, а Уставни суд Србије га је оспорио одлуком од 5. децембра 2013. године, на иницијативу Демократске странке Србије.

Уставни суд је истовремено донео и решење којим је одложио објављивање своје одлуке, како би до 6. јуна 2014. Скупштина Војводине усагласила Статут са Уставом.

Крајем 2013. године Одбор за питања уставно-правног положаја Скупштине Војводине одлучио је да формира Радну групу која ће ускладити Статут са одлуком Устаавног суда, која је именована 15. јануара 2014.

Радна група је 31. марта 2014. године завршила посао и доставила Нацрт новог Статута покрајинској скупштини. Чланови Радне групе сложили су се око већине делова Статута и оставили алтернативе у деловима око којих није било потпуне сагласности.

Након тога, уследиле су вишенедељне политичке консултације, на којима је постигнут консензус око спорних тачака, изузимајући посланике Лиге социјалдемократа Војводине и Демократске странке Србије.

Спорно је било да ли ће Војводина у преамбули Статута бити дефинисана као да је конституисана Уставом Србије из 2006. године, али то није прошло већ је остало да је Војводина традиционална аутономна покрајина.

Влада Војводине убудуће се неће више тако звати, већ ће се користити термин „Покрајинска Влада”.

Поред званичног грба и заставе Војводине, који су усвојени 2004. године, уведени су и традиционални грб и застава који ће се истицати у посебним приликама, што ће бити регулисано посебном скупштинском одлуком.

Након завршетка рада на изменама Статута, председник Скупштине Војводине је рекао да му је остао „слатко-горак” укус у устима.

Према његовим речима, оно што на крају остаје као чињеница јесте да су резултатом овог вишемесечног процеса сви остали „помало незадовољни” и „помало задовољни”.

Према оценама аналитичара, нови текст није бољи од старог, али није ни драматично лошији.

Они сматрају да Статут Војводине свакако има више симболичан него суштински карактер и да је за ту покрајину много значајније доношење закона о финансирању и закона о надлежностима Војводине, као и сама промена Устава Србије.

Пастор очекује двотрећинску подршку Статуту

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да ће војвођански парламент у четвртак, 23. маја гласати о Предлогу Статута и да очекује двотрећинску подршку.

Пастор је новинарима у Скупштини Србије, која је данас дала претходну сагласност на Предлог Статута, рекао и да очекује да у овој години буде усвојен закон о финансирању Војводине као и да се у следећих неколико месеци „санира” питање у вези са законом о надлежностима.

„Мислим да је реално очекивати да ће се поштовати договор да у овој години имамо закон о финансирању и да тако приликом усвајања следећег буџета немамо отворена питања о финансирању, а и потпуно је реално очекивати да у следећих неколико месеци санирамо и питање везано за закон о надлежности”, рекао је Пастор.

Он је навео да је ово била ситуација наметнута одлуком Уставног суда И да би било другачије да је „Статут писан на чистом папиру”.

„Овако смо писали на значајно попуњеном папиру са пуно празнина и те празнине смо морали да попуњавамо”, рекао је Пастор. Он је навео да је одговорност свих актера на политичкој сцени да се разговара о будућем уставном уређењу Србије са аспекта позиције АП Војводине.

И опозиција за Статут Војводине, али уз примедбе

Посланици опозиционих Демократске странке и Нове демократске странке у Скупштини Србије најавили су данас пре гласања да ће подржати предлог Статута Војводине, али и указали да права расправа и практична решења за аутономију Војводине тек предстоје.

Посланици НДС-а сматрају да, ако се на нови статут могло чекати годину дана, могло се сачекати и са расправом о тако важном документу, све док не прође ванредно стање због поплава.

Посланик Нове демократске странке Јанко Веселиновић изјавио је данас да ће та странка подржати нови Статут Војводине, јер сматра да треба поштовати одлуке Уставног суда.

Ипак, Веселиновић је истакао да су поједине речи које су се чуле у расправи, чак и од председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора, навеле посланике НДС да добро поразмисле о подршци јер се за скупштинском говорницом могло чути да је доношење тог документа било октроисано.

„Октроисање није демократска вредност”, поручио је Веселиновић, али је ипак истакао да поштовање Устава не може бити октроисање.

И председник Демократске странке Драган Ђилас критиковао је помињање октроисања јер то, како је оценио, значи недостатак слободе.

„Очекујем да Статут потраје што дуже. Очекујем и да све оно што нас тек чека и сва решења буду најбоља за грађане. Грађанима није важно како се нешто зове – да ли је то покрајинска влада или Извршно веће”, рекао је Ђилас.

Председник ДС је навео да нема страха од аутономије Војводине нити децентрализације Србије.

Према његовим речима, статут садржи и неке спорне реченице, јер се у њему наводи да „рад покрајинске владе усмерава скупштина”.

Ипак, Ђилас је оценио да није време да се расправља о тим стварима, док се земља суочава са горућим проблемом – поплавама.

(Бета/Танјуг, 20. 5. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading