Александар Бећић: Вучић у Сарајеву или Ивици се измакла Миљацка

a-becicНије једноставно првом потпредседнику владе Србије. Не, нисам погрешио: мислим на Ивицу Нобеловца. Цео свој мандат премијерски посветио је усавршавању певања оног народњачког хита „Миљацка“ (знате оно „ко би рек’о чуда да се десе, да Миљацка мостове однесе…“), а онда, дан уочи поплаве у Сарајеву Супер Алек оде да види Миљацку. 

Па није фер…

Замислите како би то супер – телевизично било да је Ивица Нобеловац био у делегацији уместо Лазе Крстића са Супер Алеком… И онда, како шетају Башчаршијом, прођу до Вијећнице (то је она библиотека што је спаљена на почетку рата у БиХ) па изађу на Миљацку. А онда Ивица Нобеловац стане на Латинску ћуприју (онима који су некад били у Сарајеву – то је Принципов мост) и запева „ко би рекооооо…“ Па то би била вест и за CNN.

Узалуд.

Био је Супер Алек. И мали Лаза. Кад смо код Лазе Финансијског Крстића, зли језици кажу да је Кончита Кобаја, победник(ца) Eurosong-а позајмила имиџ од њега. Али, то су зли језици.

vucic-bih

Но шта мислите: како је прошла посета наше делегације Босни и Херцеговини?

Ма, сјајно. Нарочито ако питате српске медије.

Само што наше политичаре цвећем нису засипали, онако спонтано, док су пролазили улицама.

Дивно су га – каже Супер Алек – дочекали и у Катедрали и у Гази-Хусрев беговој џамији.

Наравно, у среду у нашим дневним новинама готово сигурно да неће бити вести да је и поред обезбеђења испред Александра Вучића искочио један Бошњак са натписом „Вучићу, никад нећеш ујединити РС и Србију“.

Чисто сумњам да ће неки медиј у Србији објавити да је Мустафа Церић (некадашњи Реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ) рекао да је Вучић „морао са више пијетета доћи у Сарајево и Босну и Херцеговину“ као и да је „било важније поклонити се дјеци Сарајева него било шта друго па макар се радило о посјети Беговој џамији или болници“.

Истина, пренеће сви и тамо како је Супер Алек најавио да ће и у Босну да дође шеик. Ал Нахјан, додуше. Код нас долази онај други, његов брат. Бин Зајед. „Сјајан човек, лично га знам“, рече Супер Алек и обичном народу (баш као и овде) пробуди наду да ће неки шеик да спуца коју милијарду евра у пројекте и „пројекте“. За годину дана ће схватити да се до шеикових пара тешко долази… И да они знају за ону песму „Хеј шеки, шеки, тако ти Алаха, довешћу те шеки до просјачког штапа…“

vucic-depo-ba

Али, заиста не верујем да ће у нашим медијима у среду бити и једна ружна реч или реакција било кога од представника Бошњака, који још увек носе ожиљке рата, макар је он завршен пре више од 18 година.

Сасвим сам уверен да у наредних неколико дана нећете ни превише чути Милорада Додика, с обзиром на то да је Супер Алек рекао како „воли РС, али поштује територијални интегритет БиХ“. Неће Миле имати прилику да се „очитује“ у медијима с ове стране Дрине.

Биће само хвалоспеви и добре вести. Код нас. Јер, нас води Супер Алек.

Ко би рек’о чуда да се десеееее 

Алек Лазу у Сарај’во однесееее

Оста Дачић тужан целу нооооћ 

Што Миљацки не може он пооооћ… 

(Колумниста, 13. 5. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар