Ђакон Ненад Илић: Томина недеља

После васкршњег славља Црква свима нама маловернима даје охрабрење подсећајући нас на Исповедање Томино или Неверовање Томино како често називају важан догађај са апостолом Томом.

tomina-nedelja

Тома се није затекао са осталим апостолима кад се на дан Васкрсења Христос појавио пред њима у соби док су врата била затворена. Није им поверовао да су заиста видели Васкрслог Христа. Морао је да додирне Христове ране да би се уверио. Иако су се многи и тада и касније саблажњавали маловерјем „Неверног Томе“, Христос је услишио његову жељи и поново се појавио међу ученицима недељу дана касније. Тома је заиста додирнуо Христове ране и исповедио „Господ мој и Бог мој“, а Христос му је само рекао „Зато што си ме видео, поверовао си; блажени који не видеше а вероваше“. Велики благослов за све нас који верујемо или се макар трудимо да верујемо а да „нисмо видели“. И велико охрабрење за наше маловерје.

Петар, Стена, уплашио се на Велики Четвртак, одрекао се Христа чак три пута, да би касније пострадао за Њега, а Тома је морао да добије „материјалну“ потврду Васкрсења да би се учврстио у вери. А обојица су свети апостоли Христови. Ако су његови најближи ученици повремено падали у такве слабости, онда ни ми не можемо да очајавамо. Нисмо сви исти, немамо исте дарове, па ни дар вере није код свих исти, али стална жеља за Христовом близином учврстиће нашу веру. И то је разлог за нову радост.

Срећан празник.Categories: Српско православно стање

Оставите коментар