Димитриј Бабич: Све што Обама дотакне, пропада

(Voice of Russia, 23. 4. 2014)

САД су одговорне за кризу у Украјини, јер су уложиле $5 милијарди на промену режима у тој земљи. Мајдански обрачун био је директни атак САД и њихових западних савезника, с намером да Украјину одвоји од Русије. Али је имао неочекивани исход: повратак Крима у Русију. Спољнополитички коментатор Гласа Русије Димитриј Бабич објашњава зашто је Обамина политика у Украјини оманула.

vor-obama

– Недавни медијски наступи руских званичника – амбасадора при УН Виталија Чуркина и министра иностраних послова Сергеја Лаврова, који је у разговору за РТ послао врло оштру поруку – изразили су убеђење да иза ескалације кризе у Украјини стоје САД.

Лавров је истакао да је ова такозвана анти-терористичка акција на истоку Украјине, где је употребљена армија, почела одмах после посете директора ЦИА Џона Бренана Кијеву. А само што је из Кијева отишао потпредседник САД Џо Бајден, прелазни и неизабрани председник Украјине, г. Турчинов наређује да се „антитерористичка“ операција настави.

Изгледа да Русија не намерава да се повуче и руски званичници шаљу јасну поруку Американцима: нећемо превидети ваше суфлирање кијевским властима.

За то време, председник Обама одлази на пут у Јужну Кореју, Јапан, Филипине и Малезију. И одједаред све те земље задеси нека катастрофа, било природна било људска. Последње што им је у овом тренутку потребно је посета неког страног државника са хиљадама телохранитеља. Тако да мислим да ће овај Обамин пут да се заврши као и све остале његове иницијативе: погрешно време, погрешно место. Спољна политика му просто невероватно не иде од руке.

Разумљиво је ако дође до нагле промене курса после поседе директора ЦИА Џона Бренана. Али шта ћемо са Бајденом? За њега нико никад није рекао да је велики државник.

– Па морате узети у обзир психологију људи у кијевској власти, или г. Сакашвилија у Тбилисију. То су провинцијалци. За некога ко је био периферија СССР, Ден Квејл или Дик Чејни је геније.

Па за Чејнија би се могло рећи да је геније…

– Зли геније, онда. Генијални уништитељ. Али г. Бајден није геније ни за стварање ни за разарање, већ обична замлата. Зато мислим да ће Кијев да уради оно што г. Бајден у ствари најмање жели. Ова акција ће претрпети неуспех, јер је све чега се Џо Бајден дотакао у животу пропало.

Хајде да се вратимо на нешто што сте претходно рекли, за Обамину пропалу инострану политику. Ово је стварно загонетно. Чини се да све што он дотакне пропада. Можда је то и план?

– Није то његов план. Божији можда јесте. Обама је покушао да одобровољи муслимански свет, па су односи САД и муслимана гори него икад. Онда је одлучио да се позабави Русијом, и ево видите шта се дешава. Сад је отпутовао на далеки Исток. Бојим се да ће резултат да буде исти. Јер овде није проблем свет, већ сам г. Обама.

Са енглеског посрбио: Небојша МалићCategories: Посрбљено

Оставите коментар