Поглед из Кине: Четири наравоученија украјинске кризе

(Wang Yiwei, Народни дневник/People’s Daily, 19. 3. 2014)

Украјина је постала најновије ратиште „хладног рата“ и могуће је да тамошња криза покрене Хладни рат II. Декларација парламента Крима о независности од Украјине пред референдум од 16. марта указује да би Крим могао да се придружи Русији. Из тензија између Русије и Запада можемо да извучемо четири наравоученија.

narodni-dnevnik

Геостратешки сукоб води у трагедију политике великих сила

Већина становника запада Украјине су католици, док су на истоку земље већина руски православци. Финансијска криза изазвала је сукоб цивилизација и довела Украјину на руб банкрота и распада. Ово је створило вакуум који је омогућио великим силама да се умешају у унутрашња питања Украјине.

Економска зависност Украјине од Русије угрозила је њену државну безбедност

Последњих година, западне земље су успешно рушиле низ режима. Украјина је на ивици банкрота и дужничког колапса. Њено претерано економско ослањање на Русију угрозило је њену државну безбедност. Западне земље искористиле су ту слабост да покрену „промену режима“ у Украјини.

Западно одбијање да уче из историје производи сукоб

Пропаст Совјетског Савеза и крај хладног рата на западу су створиле климу самозадовољства. Успон нео-конзервативаца и нео-империјализма уплео је САД у сукобе попут инвазије Ирака и рата у Авганистану. Ова жаришта производ су неспособности Запада да разуме поуке историје.

Двоструки аршини показују лицемерје Запада

Неке западне земље похитале су да признају референдум о независности у Аутономној покрајини Косово и Метохија 26-30. септембра 1991, а сада приговарају референдуму на Криму. Раније су заговарале да људска права – нпр. самоопредељење – имају предност над суверенитетом. Сада тврде да су суверенитет и интегритет Украјине неприкосновени. Ти двоструки стандарди засновани су на чињеници да су, у суштини, вредности западних сила у потпуности одређене њиховим личним интересима.

Коначни резултат 17. марта показао је да се 96,6 одсто Кримљана изјаснило за приступање Русији на референдуму претходног дана. САД одбијају да прихвате резултате референдума. Криза у Украјини наставиће да буде значајан изазов великим силама.

Са енглеског посрбио: Небојша МалићCategories: Посрбљено

Оставите коментар