Митрополит Иларион: Све одлуке Свеправославног сабора биће унапред познате

(РИА Новости, 18. 3. 2014)

У јавном простору појавиле су се разне спекулације на тему Свеправославног сабора, где га аутори називају „антихристовим“. Те спекулације су без икаквог основа и намењене су првенствено да подрију кредибилитет Руске цркве, рекао је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион (Алфејев).

ilarion-sabor

Свеправославни сабор, за који припреме трају више од пола века, биће одржан у Инстанбулу 2016. године, одлучено је на састанку поглавара и представника свих помесних Православних цркава.

„Сада се у црквеној и нецрквеној средини шири разнородна литература у којој се говори да се припрема осми Васељенски сабор и да ће то бити антихристов сабор, јер ће на њему православни потписати унију с католицима, одрећи се старог календара, укинути постове, свештеницима разрешити да ступају у други брак и тако даље.“

По његовим речима, ако некоме у руке допадне таква литература, не треба је користити „ни као што се у домаћинству користи стари папир, ни из хигијенских разлога“. „Уништавајте такве публикације да не бисте затровали своје умове и да оне не би допале у руке некоме који има слабу веру, и који није у стању да разликује бело од црног, правду од неправде, информацију од дезинформације“, рекао је архијереј.

„У овом случају, ради се о дезинформацији, коју свесно шире људи који су у расколу или на ивици раскола“, додао је Иларион.

На Свеправославном сабору свака помесна црква, без обзира на њену величину, има један глас. Свака црква биће представљена својим предстојатељима – патријархом, митрополитом, архиепископом, и са још 24 епископа. Мале цркве, које немају толико епископа, биће представљена свим својим епископима. Сва решења у припремној фази и на Свеправославном сабору се неће доносити гласањем већ консензусом.

Митрополит је још навео да Свеправославни сабор „уопште неће решавати питања: он ће само прокламовати оно што претходно буде одлучено од стране помесних Православних цркава у припремним фазама за Сабор.

Шеф Одељења за спољне црквене односе уверава да Московска патријаршија неће допустити „да верни народ буде скрајнут приликом решавања важних питања која се тичу наше свете Православне цркве.“ „Све одлуке које се буду усвојиле на Свеправославном сабору, још раније ће бити познате свима вама. Наша Црква ће поново утврдити те одлуке на заседањима Свештеног синода и Архијерејског сабора, и тек потом, када добијемо мандат од највише црквене власти, ми ћемо се упутити на Свеправославни сабор“, рекао је он.

Посрбљивање: Борба за веру/Стање ствариCategories: Посрбљено

Оставите коментар