Владимир Милутиновић: Прво гласајте, а онда ћемо вам смањити плату када сте на одмору и боловању

Светла и тамна страна неолиберализма

vladimir_milutinovic-250x180На twitteru се развила расправа у којој је неолиберализам добио епитет „тамне стране“, док је ова наша лева критика неолиберализма, наравно, „светла“. Немам ништа против те поделе, мада је мало упрошћена. У стварности и неолиберализам има своју тамну и светлу страну. 

Поготову наш неолиберализам и поготову његова „идеална“ верзија у извођењу групе грађана „Доста је било“ (Саша Радуловић, Душан Павловић и други). Питање је ту просто: како залагање за транспарентност, јавне уговоре, универзално здравствено осигурање, пензијско осигурање за све, залагање за укидање коруптивне везе између капитала и политичара итд. – како то може бити негативно, када би исте идеје имао и било ко ко је у нашој подели на „светлој страни“?

Решење за ову енигму је једноставно, нема ништа лоше у овим идејама. Једино има мали додатак: то су све леве идеје, решења која су оригинално „светла“. Наше неолиберале не треба критиковати због ових идеја.

Није чудо да су ове леве идеје истакнуте у кампањи „Доста је било“. Овај „леви“ додатак није уопште непопуларан, тачније, нико нема ништа против тога. Проблем је у правој тамној страни о којој се много мање говори. Да: здравствено осигурање за све, односно, и за оне који не могу да плате било какво здравствено осигурање. Али, за оне који могу да плате, приватно осигурање уместо досадашњег државног. Исто је и са школама и факултетима, пензијама. Наводно лева, светла политика само је изузетак у систему, милостиња за „мање срећне“ и „неуспешне“ – за све остале је приватни сектор који ће својом ефикасношћу да замени јавни.

Иако у овој кампањи тешко да има простора за било какву причу, сада и листа „Доста је било“ не помиње ниједно решење из закона око којих се пред изборе развила полемика. Ипак треба прво добити гласове, а онда ћемо о даљем смањивањњу плата када сте на одмору и боловању.

Било како било, ако сте у искушењу да гласате за ове неолиберале имајте у виду да је могуће да сте и овде, тако рећи, навучени на своју „леву“ страну.

Тамном страном се не добијају избори. Она је с разлогом „непопуларна“.

(Двоглед, 8. 3. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар