Снајперисте који су пуцали у народ и полицију у Кијеву ангажовали опозциони лидери „Евромајдана“?

Снајперисте који су гађали демонстранате и полицију у Кијеву су ангажовали лидери  “Мајдана”, наводи се у “процурелом” телефонском разговору између шефа ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон и министра спољних послова Естоније. 

eston-l

Разговор је одржан после посете естонског министра спољних послова Урмаса Паета Кијеву 25. фебруара на врхунцу сукоба између проевропских екстремиста и снага безбедности у главном граду Украјине.

Датотека је постављена на веб страницу од стране службеника службе безбедности Украјине (СБУ) лојалних свргнутом председнику Виктору Јануковичу који су пресрели разговоре Паета и Ештонове.

“Сада постаје све јасније и јасније да иза снајпериста, не стоји Јанукович, него неко из нове коалиције”, рекао је Пает током разговора.

“Мислим да то не желимо да истражимо. Мислим, нисам мислила то радити, то је занимљиво. Боже.” одговорила је Ештон.

Пает: “… и друго, заиста узнемиравајуће, Олга (Богомољец) ми је рекла да сви докази указују да су људи на обе стране који су страдали од снајпериста, дакле и полицајци и са улице, да су људе са обе стране убијали исти снајперисти.

Ештон: “Ух, да, то је… то је грозно.”

Пает: “Показала ми је фотографије и рекла ми је да као лекар, може да каже да је ово исти рукопис, иста муниција. И да је заиста узнемиравајуће што нова коалиција не жели да спроведе истрагу шта се стварно десило… Све је јачи утисак да иза снајпериста није стајао Јанукович, него неко из нове коалиције.”

(РТ наводи да је Олга Богомољец главни лекар у мобилној амбуланти на Мајдану, која је организовала медицинску негу повређених у нередима. Одбила је понуду пучиста да буде потпредседник украјинске владе за хуманитарна питања.)


Разговор о снајперима почиње од 8:25

“Она ми је тада показала и неке фотографије и рекла је да као лекар она може рећи да је то исти рукопис, иста врста метака, и то је заиста узнемирујуће да сада нова коалиција, да они не желе да истраже шта се тачно догодило “, рекао је Пает.

(Восток/Стање ствари)

МИП Естоније потврдио аутентичност процурелог разговора у вези са кијевским снајперистима

Естонско министарство иностраних послова потврдило је аутентичност снимка разговора  шефа спољне политике ЕУ. Урмас Пает је рекао да је снајперисте који су пуцали на демонстранате и полицију у Кијеву унајмио један од лидера Мајдана.

Пает је рекао РИА-Новости новинској агенцији да је разговарао са Кетрин Ештон прошле недеље одмах после њеног повратка из Кијева, али се уздржао од даљих коментара, рекавши да мора да “прво преслуша траку”.

“Веома је разочаравајуће да је овај разговор процурео у јавност. То није случајност да је овај разговор подигнут [на Интернет] баш данас “, нагласио је он.

“Мој разговор са Ештон обављен је прошле недеље када сам се вратио из Кијева. У то време сам већ био у Естонији “, додао је Пает.

РТ је такође контактирала је портпарола Кетрин Ештон, Мају Коцијанчић, која је рекла да не жели да коментарише “о процурилим телефонским разговорима”.

Извор: РТ

Превод: СРБИ НА ОКУПCategories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар