Политика: Отказана изложба јер је реч о „политичкој“ карикатури

Отварање изложба карикатуристе „До избора пар путића” у Дому ваздухопловства у Земуну било заказано за вечерас

otkazana-1

Поставка карикатура „До избора пар путића” Јована Прокопљевића, која је требало да буде отворена од данас до 10. марта у Галерији „Икар” у Земуну – отказана је. Упркос томе што је аутор, дугогодишњи карикатуриста „Политике”, награђиван широм света, одабрао шездесетак радова и што су одштампане позивнице, уметнику је напрасно јављено да изложбе неће бити. Као разлог, из галерије су у кратком телефонском разговору са Прокопљевићем навели да је реч о „политичкој карикатури”.

Претпоставља се да је повод за одлагање цртеж који је требало да се нађе на поставци, а одштампан је на званичној позивници, чији су главни актери Ивица Дачић и Александар Вучић. У прилог томе сведочи и чињеница да нико из галерије, према Прокопљевићевим речима, није тражио да погледа радове иако се по називу поставке може претпоставити да је политичка тематика.

– Пре неких месец дана добио сам позив из Дома ваздухопловства, у чијем је саставу „Икар”, да одржим изложбу. Тамо сам већ неколико пута излагао. Нико није тражио да погледа радове, већ су са мном контактирали тек кад су видели позивницу– каже Прокопљевић.
otkazana-2

У намери да добијемо коментар с друге стране, покушали смо да контактирамо са Галеријом „Икар”, где се на фиксни телефон нико није јављао. Из Министарства одбране, под чијом је надлежношћу Дом ваздухопловства, до закључења овог броја није стигао одговор на питање да прокоментаришу зашто је одложена поставка.

Д. Буквић

(Политика)

 Категорије:Противу цензуре

1 reply

  1. Војска Србије се плаши карикатуре. Војници из Црне Горе иду у Авганистан да ратују под командом Немачког гарнизона. Шта је следеће? Деца у доби до 12 година, да се јаве у Општину Савски венац ради слања у Украјину, где треба да ратују против Руса, под командом Збора Народне Гарде.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s