Зоран Влашковић: “Викиликс” о ослобађању Фљорима Ејупија

zoranvlaskovicУНМИК-ово правосуђе, по основу непобитних доказа који укључују анализу ДНК и постојање заштићеног сведока, изрекло Фљориму Ејупију казну од 40 година затвора за терористичко дело – подметање експлозива под аутобус код Ливадица (СО Подујево). Упркос томе, ЕУЛЕКС га пустио на слободу почетком 2009. године. ЕУЛЕКС албанске терористе ослобађа одговорности. 

ЕУЛЕКС преиначио пресуду УНМИК-а за тероризам Фљориму Ејупију?!

Рад међународних судија и тужилаца на Косову и Метохији се међу правницима целог света сматра проблематичним, а нарочито међу онима на КиМ који нису Албанци.

Колики је недостатак права у раду међународних судија и тужилаца најбоље се може видети на случају Фљорима Ејупија који је подметнуо експлозив под аутобус ”Ниш експреса”, код села Ливадице, СО Подујево, 16. фебруара 2001. године, када је погинуло дванаесторо српских цивила а више од 30 теже и лакше повређено!

ЕУЛЕКС је у Приштини, у другостепеном поступку 12. марта 2009. године донео пресуду којом је ослободио одговорности Фљорима Ејупија (тада је имао 29 година) из села Секирача СО Подујево, упркос томе што је он 6. јуна 2008. године пред УНМИК-овим Окружним судом у Косовској Митровици осуђен на 40 година затвора за тероризам због подметања експлозива под аутобус „Ниш експреса“ код села Ливадице.

Докази против Ејупија

Другостепени ЕУЛЕКС-ов суд је ослободио Ејупија, наводно због недостатка доказа.

У пресуди УНМИК-овог Окружног суда у Косовској Митровици од 6. јуна 2008. године се каже да је „Фљорим Ејупи активирао експлозив који је дигао у ваздух аутобус „Ниш експреса“ којим су Срби путовали на Задушнице у Грачаницу“.

Међународни јавни тужилац Ђанкарло Гали је у оптужници теретио Ејупија за три кривична дела: тероризам са исходом смртних последица, за изазивање опште опасности и за тешко убиство у покушају.

Занимљиво је да је УНМИК-ов Окружни суд организовао суђење у Косовској Митровици а не у Приштини, јер, како је тада саопштено, у Приштини није било безбедносних услова за рад међународног тужиоца и међународних судија у процесу против терористе Ејупија. Карактеристично је и то да се у судском процесу пред међународним УНМИК-овим Окружним судом у Косовској  Митровици тада појавио и заштићени сведок који је потврдио да је Ејупи (под надимком Љуља), рођен 5. Јуна 1978. г, директно умешан у активирање експлозива испод аутобуса „Ниш експреса“.

Превејани терориста је после хапшења 19. марта 2001. године наводно побегао под неразјашњеним околностима из америчке базе Бондстил 12. маја 2001. године. Илузија је да је могуће побећи из затвора који је окружен са три реда бодљикаве жице унутар најбоље чуване војне базе у Европи која је и сама опкољена са три реда бодљикаве жице. Ово “бекство” више упућује на америчко солидарисање са албанским терористима на Косову и Метохији.

Побегао из Бондстила

??????????????????????

Фљорим Ејупи звани “Љуља” – једина јавности позната фотографија терористе кога је УНМИК-ов Суд осудио на 40 година затвора, а потом га је ЕУЛЕКС-ов Суд ослободио одговоности

Ејупијево интернирање у Бондстилу, америчкој војној бази, је било веома чудно имајући у виду толико цивилних казнених установа на Косову и Метохији. Како је известио лондонски Сандеј тајмс, његово бекство из Бондстила повезано је са ЦИА. После бекства из Бондстила, Ејупи је учествовао у албанском погрому над Србима 17. марта 2004. године у Гњилану. Поново је ухапшен 8. јуна 2004. године у Тирани и то по Интерполовој међународној потерници као припадник терористичке Албанске националне армије (АНА) и због насиља 17. марта на Косову и Метохији и због подметања експлозива под аутобус „Ниш експреса“.

Поред Ејупија, под сумњом да су учествовали у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ ухапшени су Жељи Гаши, Абдиљ Бехљуљи и Јусуф Велију, али су у другој половини 2001. године сви пуштени из притвора због, наводно, недостатка доказа.

Овде на Космету никоме није јасно зашто упркос осуђујућој пресуди УНМИК-овог Суда, који Ејупија осуђује на 40 година затвора за кривично дело тероризма, ЕУЛЕКС-ов Суд  после мање од годину дана ослобађа одговорности Ејупија. Оба Суда припадају европском правосуђу. Све, дакле, упућује да се ради о политичкој одлуци моћника из светских центара који су на Космету очигледно изнад правосуђа, што је редовна појава у поступцима у којима су Срби жртве или оштећени.

Ситуација је сада апсолутно јасна. Ослобађајућа пресуда Ејупију је тиранија над правом и законом на Косову и Метохији, и то на штету Срба. ЕУЛЕКС-ове судије су на страни безакоња и бесправа када су у питању српске жртве. Масовна убиства Срба после 1999. године и велики злочини над Србима  не само да се не кажњавају, већ се јавно одустаје од потраге за албанским злочинцима. Зар овим није јасно да је ЕУЛЕКС-ово правосуђе у истом строју са албанским терористима на Косову и Метохији? Није ли то срамота за владавину права и законитост којом Европска унија тако воли да се дичи?

Запад отворено  штити терористе

Викиликс је објавио документе из Приштине о терористичком акту код Ливадица у СО Подујево 16. фебруара 2001. године. Британци су у поседу 700 страница документације о терористичком злочину над Србима. Исечен је најбитнији минут филмске траке који садржи моменат активирања експлозије испод аутобуса.

Класификованo од: КОМ Тина Кајданов због разлога 1.5 (б) и (д).

1. (C/NF) Резиме: УН на Косову сматра да британски СИС има у свом поседу 700 – страница извештаја са информацијама које би могле довести до осуде четири особе за убиство српских цивила у 2001. УНМИК Одељење правде је затражило од британске канцеларије извјештај, предмет нужно потребан редакцији за заштиту извора и метода. Шеф мисије Велике Британије Блунт каже да је од његове владе тражио тај извештај, али је само нашао краћи документ који је већ достављен. Крај резимеа.

2. (C/NF)/SPGS Шук је председавао састанком 28. јула са британским шефом мисије Давидом Блунтом, међународни тужилац Томас Хикман (цитат директора Al Moskowitz и Annuziata Ciaravolo) из УНМИК-овог Одељењa правосуђа. DPO је такође присуствовао.

УНМИК покреће предмет против осумњичених за бомбардовање аутобуса који је превозио српске цивиле, у коме је остало 11 мртвих и 40 рањених у фебруару 2001. године.

3. (C/NF) Хакман је навео следеће тачке:

– Велика Британија има у поседу извештај од 700 – страница о инциденту припремљен од стране особља КФОР-а и Велике Британије, укључујући SIS представнике;

– Информације у извештају могу да доведу до осуде најмање четворо од осумњичених у нападу, од којих је један побегао из америчког војног притвора и поново је ухапшен од стране албанске полиције;

– Командант британског КФОР-а је у то време дозволио тројици судија и једном браниоцу да виде извештај, али не и да копирају или узимају белешке;

– Извештај садржи анонимне изворе које је УНМИК испитао, а доказује стандарде иако они нису једини основ за наредне тврдње;

-Извештај такође садржи форензички доказ, укључујући ДНК узорке из опушака цигарета пронађених у близини места где је експлозија изазвана;

– Особа из шведског КФОР-а имала је камеру усмерену ка аутобусу баш када је експлозивна направа експлодирала. SIS је узео филм и вратио га са једним минутом избрисаним из снимка ове траке.

– Ако извештај садржи имена сведока, УНМИК тврди да они сада имају капацитет да их заштите, а који им је недостајао у време истраге.

4. (C/NF) Блант је рекао да је био информисан од Лондона да Велика Британија није имала такав извештај у свом поседу. Претраживањe SIS датотека је открило извештај од 30 страница представљен Комисији за разматрање притвора. Блант је рекао да британиски КФОР не би крио форензичке доказе и да он није имао информације о наводном инциденту са шведском видео траком.

5. (C/NF) Блант је рекао да ће он те информације послати назад у Лондон да види да ли било који подаци могу бити нови. Он је нагласио да је његова влада имала жељу да помогне тужилаштву и (кад се обезбеди заштита извора и метода, као и безбедност сведока) онда ће делити све информације са УН .

6. (C/NF) Коментар: Не знамо шта је (ако их има) са информацијама које су покренуте и задржане у овом случају. У нашем интересу је да се гоне осумњичени и ми ћемо наставити да пратимо ово питање.

7 . (C/NF) САД, канцеларија, Приштина: овај допис пошаљите специјалном изасланику УН за Косово Мартију Ахтисарију.

Прилог:

Амерички документи о доказима против Фљорима Ејупија које је објавио Викиликс (кликните на слику за увећање):

zv-vk-1

zv-vk-2

zv-vk-3

Аутор је фоторепортер листа “Јединство” из Косовске Митровице и допсисник Фонда Слободан Јовановић

(Фонд Слободан Јовановић, 18. 2. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар