Извештај ЕУ: Корупција широко распрострањена у Унији

Извештај ЕУ баца светло на корупционашке пословно-политичке везе и годишњу штету економији  ЕУ у износу од око 120 милијарди евра

(Ал џазира, 4. 2. 2014)

Извештај ЕУ каже да корупција погађа све 28 државе-чланице ЕУ и њиховим економијама наноси штету од око 120 милијарди евра годишње.

aj-cor-eu

Агенција АП јавља да је у понедељак 4. 2. 2014.  комесар ЕУ за унутрашње послове Сесилија Малмстром објавила први извештај о корупцији у ЕУ.

У њеној изјави стоји да „корупција поткопава поверење грађана у демократске институције и ефикасност закона, а штети европској економији ускраћујући државама толико потребне пореске приходе“.

У извештају се каже да све већи број грађана ЕУ, који су испитивани у оквиру рада на извештају, сматра да се ствари погоршавају.

Скоро све компаније у Грчкој, Шпанији и Италији верују да је корупција широко распрострањена, а у пословним круговима је раширено веровање да једини пут ка успеху води преко политичких веза.

Државе чланице су током претходних година много учиниле у борби против корупције, али данашњи извештај показује да је то далеко од довољног.

Сесилија Малмстром, комесар ЕУ за унутрашње послове

Сматра се да је корупција ретка у Данској, Финској и Шведској, а тај налаз овог извештаја се потврђује и у Индексу перцепције о корупцији (Transparency International’s corruption perception index)[1].

У извештају се наводи Грчка као најлошије пласирана међу чланицама ЕУ – на 80-ом је месту, које дели са Кином, док се на Данску гледа као на најмање корумпирану.

Највише су погођене грађевинске фирме које често учествују на тендерима за уговоре са државом. Скоро осам од десет испитаних се жале на корупцију.

Посматрано у целини, 43% компанија виде корупцију као проблем. Она ЕУ кошта скоро исто толико колико и вредност целокупне економије једне Румуније.

Осам од десет грађана ЕУ верује да блиске везе пословних кругова са политиком воде корупцији.

Карл Долан, „Транспаренси интернешенел“ (Transparency International) из Брисела, агенцији Ројтерс је казао: „Посматрано у целини, проблем Европе не лежи толико у малим бакшишима – проблем је у повезаностима политичке класе са индустријом и  неуспеху  у регулацији сукоба интереса  политичара у пословању са бизнисом. Награде које се добијају за давање предности компанијама код одобравања уговарања, или за уношење промена у законодавство су пре свега добијање високих позиција у приватном сектору по одласку са државне функције, а у мањој мери је то мито.“

Европска комисија је препоручила бољу контролу и удвостручење принудних мера.

Овај извештај је објављен убрзо  пошто је бивши премијер Румуније[2], Адриан Настасе, због примања мита био осуђен на четири године и  послат у затвор (was sent to jail).

Он је први премијер који је стављен иза решетака после колапса комунизма у Европи 1989. године.

ЕУ је упорно изражавала забринутост због неуспеха у борби против корупције на високом нивоу у Румунији и Бугарској[3], које су две најсиромашније чланице ЕУ, а због корупције им је, још од прикључења ЕУ,  блокирано ступање у зону Шенгена.

Европски комесар за здравство, Џон Дали (John Dalli), био је принуђен да поднесе оставку у октобру 2012, пошто је један од његових сарадника био оптужен да је тражио 60 милиона евра да би утицао на [промене] законодавства ЕУ за питања дувана.

Са енглеског посрбио: Василије Клефтакис


[1] Прим. ВК: http://www.transparency.org/cpi2013/results

Извештај се односи на 177 држава и територија. Најнижи степен перцепције корупције добија место број 1 – а највиши број 175 (Авганистан, Северна Кореја и Сомалија). Од свих набројаних, међу 10 земаља са најнижим степеном перцепције корупције се налазе само 4 од 28 држава ЕУ: 1. Данска; 3. Финска и Шведска; 8. Холандија. Остале су (далеко) ниже рангиране.  У горњем тексту поменуте Шпанија, Италија и Грчка се налазе на 40-ом, 69-ом, односно 80-ом месту. За заинтересоване за „пласман“ делова бивше Југославије:  43. Словенија;  57. Хрватска;  67. Црна Гора и БЈРМ;  72. Србија и БиХ, а “Косова“ је на 111-ом месту.

[2] Прим. ВК: У табели перцепције корупције, Румунија се налази на 69. месту (за нијансу боља од Србије, која је на 82. месту).

[3] Прим. ВК.: На тој табели Бугарска  заузима 77. место.Categories: Посрбљено

Оставите коментар