Губернатор Доњецке области позива ЕУ да узме у обзир и став Истока Украјине

(Агенција Регнум, 17. 2. 2014)

regnum-logo„Анализирајући ситуацију у Украјини, државе ЕУ (Евросоюза) морају узимати у обзир не само ставове Кијева и западних украјинских региона, него и истока Украјине“ – то је, како јавља дописник Регнума (ИА REGNUM), изјавио на конференцији за штампу данас, 17. фебруара, губернатор Доњецке области Андреј Шишацки (Андрей Шишацкий). 

Шишацки је казао: „На иницијативу фонда Конрада Аденауера прошле недеље сам се састао са руководством те организације (са руководиоцем Одељења за Европску и Јужну Америку и за Међународну сарадњу Главне Управе фонда Конрада Аденауера/Конрада Аденауэра, Јенсом Паулусом – ИА REGNUM). А, резултат је овај: Доњецки регион има сопствени став о догађајима које се у Украјини одвијају. Опозиција пружа унеколико искривљено обавештавање о стању на Истоку Украјине. Руководилац тог Фонда је казао да његове колеге стижу из Кијева – а даље од Кијева никуда и не иду. Надам се да ће овај састанак користити регулисању стања у Украјини, уз узимање у обзир интереса свих страна“.

Како каже Шишацки, у регионима Украјине – баш као и у чланици ЕУ Италији – постоје јасно изражене економске и културне географске разлике: „Срео сам се и са представницима италијанских медија. Изразили су интересовање за догађаје у Украјини, а хтели су и да чују не само мишљење Кијева и западних региона Украјине, него и гледиште Доњецка. Дошли смо до узајамног разумевања – јер и у Италији постоје разлике на линији `Север-Југ`, а у Украјини на линији `Исток-Запад`. У Италији постоји политизовани аграрни југ – Сицилија, и индуструјски север. Тако је и у Украјини. У њој постоји индустријски исток и пољопривредни запад.“

Губернатор је поново подвукао да се код анализе политичке ситуације у Украјини у обзир морају узимати тачке гледишта становника свих региона Украјине. Шишацки је истакао: „Западним земљама ће се пружати информација да је Украјина јединствена земља, али није тако – она то није, него има разлика. Све тачке гледишта имају право опстанка: и источна и западна, и централна и јужна“.

Како је већ јавио Регнум (ИА REGNUM), пре тога је градоначелник Доњецка, Алаксадар Лукјанченко (Александр Лукьянченко) одбио да учествује у пружању помоћи Кијеву у извођењу радова на поправци и реконструкцији Крешчатика (Крещатике)[1]. Лукјанченко сматра: „У граду Доњецку има доста места на којима вреди уложити снаге и финансијске потенцијале како би се остварили комфорнији услови живота његовим грађанима и гостима града. А онај ко је све нереде у Кијеву направио, тај и треба да сам све склања и чисти за собом, као и да сам обавља генералну реконструкцију.“ Градоначелник Доњецка је изразио и убеђење да сви финансијски издаци за обнову Кијева који су разорили демонстранти треба да падну на терет кијевских пореских платиша.

Са руског посрбио: Василије Клефтакис


[1] Прим. ВК: Некад велелепна главна авенија Кијева, сада тешко оштећена од стране антивладиних демонстраната.Categories: Посрбљено

Оставите коментар