Милорад Додик: У случају разлаза са БиХ, РС се не би припојила Србији

„Босна нема будућност, једино трајно решење је дисолуција. Она никад у историји није постојала као држава, већ је увек била у саставу других, већих држава – Римског царства, Отоманског царства, Аустроугарске царевине… У првој Југославији није ни постојала. Тек је у Титовој Југославији постала савезна република и тај статус је задржала искључиво захваљујући снази социјалистичког режима“, нагласио је Милорад Додик у интервјуу за грчки лист „Катимерини“. 

dodik-490

Оценио је да је чудно да западне силе, које су радиле на паду комунизма у источној Европи и Југославији, данас упорно покушавају да одрже БиХ као Југославију у малом.

Председник Српске је објаснио да је БиХ, оваква каква је данас, створена међународним уговором, којим није предвиђено да буде централизована, већ држава конфедералног типа.

„Постоје, наравно, они који ову државу виде као потпуно централизовану, али постоје и други у БиХ, као на пример ми у Републици Српској, који се залажу за већу аутономију. А Хрвати то желе још и више. Централизацију, наравно, желе углавном муслимани, у чему их подржава и један број западних земаља, и у последње време, све више и Турска“, објаснио је Додик.

Он је нагласио да у једном делу БиХ постоји снажна тенденција ка унитаризацији, а чак и данас муслимани у томе имају снажну подршку неких западних земаља.

„Морам, ипак, да кажем да ће се вероватно Република Српска пре осамосталити, него што ће БиХ постати унитарна држава са снажном централном влашћу“, поручио је Додик и додао да би алтернатива била да се БиХ конституише из три аутономне или федералне јединице.

Он је оценио да звучи невероватно да су западне земље признале независност Косова, а у исто време нису спремне да признају независност Републике Српске, у којој је ситуација потпуно иста.

Председник Српске је рекао да у случају разлаза са БиХ, Република Српска се не би припојила Србији, јер не жели да стечену независност уручи Србији.

(Факти)

Милорад Додик: Протесте у БиХ из Београда подржава Наташа Кандић

Гостујући у емисији ИНТЕРВЈУ Радио-телевизије Републике Српске Милорад Додик, предсједник РС рекао је да се у БиХ ради о много већим политичким играма, него што већина грађана може да сагледа.

“Важно је да Република Српска остане мирна и сачува стабилност. Ми знамо да има проблема, да је економија у лошем стању, не продукује нова радна мјеста, али криза је свугдје и за видно побољшање потребно је више година”, каже Додик.

Он додаје да СНСД прихвата приједлог опозиционих странака у Републици Српској да се одрже превремени избори на свим нивоима власти у РС, али би резултати избора у том случају важили до октобра када се одржавају општи избори у БиХ.

Додик је оцијенио да су протести у ФБиХ политички мотивисани и да је захтјев за расписивањем ванредних избора на територији цијеле БиХ неприхватљив.

“Странцима је у интересу да се у јавности прикаже да су нереди раширени на цијелој територији БиХ, без обзира што се у Бањалуци окупило свега 20 људи на улици. Ако странци траже ванредне изборе у БиХ, мора бити и ванредна ситуација на цијелој територији. То у овом случају није тако”, каже Додик.

Он додаје да исти они који су правили демонстрације због матичног броја, које су такође биле политички мотивисане, сада протестују у Сарајеву.

Додик истиче да има провјерене податке да новац за финансирање протеста у ФБиХ долази из Фонда Наташе Кандић, те да није стигао директно у Сарајево, него преко њене канцеларије у Београду.

“Онда у Сарајеву кажу да протесте подржава Београд, али нико не спомиње да иза тога стоји Наташа Кандић”, наглашава Додик.

Додик истиче да су странци незадовољни досадашњим развојем ситуације у БиХ.

“РС је стабилна – у њој је политичка ситуација редовна и нема ексцеса”, рекао је Додик и додао да је Република Српска показала своје демократско и цивилизовано лице које многи не желе да виде.

(РТРС)Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Додик можда не би хтео да се РС и Србија уједине (не бих овде говорио ни о каквом припајању) али не због ”уручивања независности” већ због тога да би могао да сачува поитичку моћ – иако верујем да онај о би успео да формира нову српску државу могао би да претендује да буде председник и заједничке срспке државе. Доста смо били подељени и разједињени – мислим да ће у наредних десет година куцнути час да Срби из Србије, РС и ЦГ буду у истој држави.

Оставите коментар